Retrospectivă Epoch Times 2012: Victor Ponta, istoria unui plagiat

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Acuzaţiile publicate de o revistă britanică în luna iunie s-au transformat rapid într-un uriaş scandal, care a pus pe CV-ul premierului Victor Ponta o ruşinoasă ştampilă de "Plagiator". Iar scandalul nu sa încheiat încă...

19 iunie - Revista "Nature" îl acuză de plagiat pe premierul Victor Ponta

Premierul Victor Ponta este acuzat de către jurnaliştii de la revista "Nature" că ar fi plagiat mai mult de jumătate din lucrarea de doctorat intitulată "Curtea Penală Internaţională", susţinută în 2003.

"Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat mari secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare. Dacă acuzaţiile se vor dovedi întemeiate, ar putea apărea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. În plus, acuzaţiile ridică noi dubii în legătură cu capacitatea Guvernului de combatere a corupţiei în învăţământul superior", relevă revista "Nature".

Publicaţia, este cotată ca o revistă ştiinţifică respectabilă, numărându-se printre cele mai citate din lume.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut anterior referiri ironice în luna iunie, în câteva rânduri, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta.

Traian Băsescu l-a criticat atunci pe Victor Ponta că nu l-a anunţat, cel puţin telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!"

19 iunie - Victor Ponta, despre plagiat: ”Dacă se dovedeşte, sunt dispus să renunţ la titlul de doctor”

Acuzat de plagiat în teza sa de doctorat, premierul Victor Ponta a răspuns marţi acuzaţiilor aduse de cele două publicaţii, Nature şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Premierul a declarat că este dispus să răspundă pentru faptul că a citat greşit, fiind gata să renunţe chiar şi la titlul de doctor, dacă va fi cazul.

"Sunt gata să răspund pentru faptul că am citat greşit, nu am niciun fel de problemă să recunosc. Atât timp cât sunt trecuţi în carte autorii, nu poate fi vorba că am plagiat. Sunt gata să renunţ şi la titlul de doctor, dacă e cazul", a declarat Ponta.

19 iunie - Victor Ponta: "Sunt de acord să fiu verificat pentru acuzaţiile de plagiat"

Premierul Victor Ponta a declarat că este gata să fie verificat de către toate instituţiile abilitate cu privire la acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse în presa românească şi internaţională.

20 iunie - Premierul României păşeşte pe o cărare bătătorită, riscând demisia în urma acuzaţiilor de plagiat

Premierul român Victor Ponta a ajuns în centrul unui răsunător scandal, fiind acuzat că a copiat cuvânt cu cuvânt o parte din lucrarea sa de doctorat din alte surse, fără să indice autorii, scrie cotidianul rusesc Kommersant în ediţia de miercuri.

Acest caz poate să agraveze criza politică din România şi să conducă, în cele din urmă, la demisia guvernului format cu doar trei luni în urmă, comentează publicaţia.

20 iunie - Un plagiat paradoxal (Deutsche Welle)

Presupusul plagiat de care este acuzat premierul Victor Ponta nu este un caz de plagiat în sensul clasic al termenului, ci mai curând o formă de cooperare foarte răspândită în universităţile româneşti, care presupune că un text trece pur şi simplu într-o altă lucrare, cu acordul tacit al tuturor părţilor, scrie Deutsche Welle.

21 iunie - Consiliul Naţional de Etică nu a fost sesizat cu privire la acuzele de plagiat aduse premierului

Consiliu Naţional de Etică (CNE) nu a fost sesizat cu privire la o posibilă problemă de plagiat în cazul premierului Victor Ponta, a precizat joi şeful biroului de presă al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Gabriela Catană.

22 iunie - Scandalul plagiatului lui Ponta: Teza lui de doctorat, analizată de specialişti

Teza de doctorat din 2003 a premierului Victor Ponta va fi analizată, la cererea sa, de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, care va constata dacă lucrarea a fost plagiată, în contextul scandalului din ultimele zile. Revista Nature l-a acuzat pe premier că şi-ar fi plagiat teza de doctorat.

22 iunie - Ponta despre plagiat: Mă afectează şi sigur că va lua ceva timp să repar această acuzaţie

Priemierul Victor Ponta a admis, joi seară, că recentul scandal în care a fost implicat în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat reprezintă o problemă pentru el.

"În mod sigur da, este o problemă pentru mine. Nu fac altceva de câteva zile - m-am văzut cu ambasadori, mă văd cu corespondenţii din străinătate, am scrisorile de la cei acuzaţi că i-am plagiat - numai de asta mă ocup. Sigur că mă afectează şi sigur că va lua ceva timp să repar această acuzaţie", a afirmat Victor Ponta, într-o intervenţie telefonică la România TV.

27 iunie - Daul, şeful grupului PPE, crede că Ponta trebuie să demisioneze în urma suspiciunilor de plagiat

Joseph Daul, preşedintele Grupului PPE, consideră că premierul Ponta trebuie să demisioneze deoarece nu poate conduce un Guvern dacă nu a respectat un cod elementar de etică şi a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

28 iunie - "The Irish Times": Miniştrii plagiatori amplifică dispreţul românilor pentru politicieni

Scandalurile de plagiat din rândul oficialilor guvernamentali români şi seria de evenimente cu Adrian Năstase au ajuns subiect important într-una dintre cele mai serioase publicaţii irlandeze, într-un articol semnat de Daniel McLaughlin pentru "The Irish Times".

Jurnalistul aminteşte şi de cazul Corinei Dumitrescu, cea "care a minţit în CV-ul propriu", al lui Ioan Mang, cel "care părea o alegere sigură, până când mediile academice din Israel, Japonia şi Taiwan l-au acuzat că a copiat diverse lucrări din aceste ţări" şi, desigur, pe cel al premierului Victor Ponta.

28 iunie - Acuzaţia de plagiat: "Evaluarea tezei de doctorat a lui Victor Ponta durează cel mult 40 de zile"

Profesorul Tudor Prisecaru, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), a declarat joi că, în condiţii normal, evaluarea lucrării de doctorat a premierului Victor Ponta nu poate dura mai mult de 30-40 de zile.

Comisia Naţională de Etică a luat act totodată de autosesizarea domnului Ponta şi urmează să-l cheme la audieri.

28 iunie - Ponta, în "El Pais": În cazul în care Consiliul de etică va da sentinţa de plagiat, cu siguranţă, mă voi retrage

Cotidianul spaniol "El Pais" publică un interviu cu Victor Ponta, fiind interesat de două chestiuni extrem de dezbătute în România: acuzaţiile de plagiat aduse premierului şi arestarea lui Adrian Năstase.

El Pais: În cazul în care Consiliul de etică va da sentinţa de plagiat...
Victor Ponta: Atunci, cu siguranţă mă voi retrage...

El Pais: Veţi părăsi...

Victor Ponta: Da. Îmi voi asuma acest fapt, dar am fost acuzat pe un criteriu politic şi în plus nu au dorit să îmi asculte punctul de vedere.

29 iunie - Consiliul de Atestare a decis: Victor Ponta a plagiat!

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare - reunit de dimineaţă - analizează chiar astăzi (vineri) posibilul plagiat al premierului Victor Ponta. Aşadar, şi decizia Consiliului ar putea fi anunţată astăzi.

Conform legii, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este singura instituţie care poate să retragă un titlu de "doctor".

Ministrul Educaţiei vrea să desfiinţeze Consiliul

Cu doar o zi înainte, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a desfiinţat Consiliul de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor, motivându-şi decizia pe lipsa unui raport de activitate pe care conducerea trebuia să-l prezinte ministrului Educaţiei până joi, la ora 12.00. Potrivit deciziei lui Liviu Pop, actualul CNATDCU se desfiinţează, urmând să fie reînfiinţat cu un numar mai mare de membri.

Încă un război: Cine analizează teza de doctorat a lui Ponta

Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei, a ajuns vineri personal la şedinţa Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi le-a comunicat membrilor că nu au dreptul să analizeze acuzaţiile de plagiat adresate premierului Victor Ponta. El susţine că de această sarcină trebuie să se ocupe Consiliul Naţional de Etică.

Chiar dacă forul a fost desfiinţat joi de către ministrul Educaţiei, membrii CNATDCU au fost convocaţi la şedinţă vineri dimineaţă, pentru a analiza acuzaţiile de plagiat aduse lui Victor Ponta.

Ministrul Educaţiei a desfiinţat consiliul

Ministrul Liviu Pop a reuşit să desfiinţeze în timp "util" consiliul care ar fi putut da verdictul de plagiat în cazul lui Victor Ponta.

Ordinul ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop, privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi noua structură a acestuia a fost publicat, vineri, în "Monitorul Oficial".

Din 307 pagini, 85 sunt plagiate

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis vineri că premierul Victor Ponta a plagiat. Consiliul s-a întrunit în şedinţă chiar dacă, printr-un ordin al ministrului emis joi şi publicat vineri în "Monitorul Oficial", fusese practic desfiinţat.

CNATDCU a decis că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat şi a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor.

Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 20. Alţi doi membri ai CNATDCU au votat prin e-mail.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată pagină cu pagină o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copii fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat. În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penală Internaţională"), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa.

Ministrul Educaţiei: "Deciziile CNATDCU sunt nule, nu a fost cvorum"

"Toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar unei şedinţe statutare, respectiv două treimi din totalul de 20 de membri", a precizat minstrul Pop.

29 iunie - Bucureşti: Legătura dintre demisia decanului Facultăţii de Drept şi Victor Ponta

Flavius-Antoniu Băiaş, fostul decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, a explicat vineri în direct motivele care l-au determinat să demisioneze din funcţie, relevă Realitatea TV.

Flavius-Antoniu Băiaş a precizat că avut un punct divergent faţă de restul membrilor din Comisia de Etică a Facultăţii de Drept, care fusese desemnată de către Universitatea Bucureşti să analizeze presupusul plagiat al premierului Victor Ponta.

29 iunie - Scandalul plagiatului. Posibila demisie a lui Ponta, sub semnul întrebării

Premierul Victor Ponta nu a mai răspuns tranşant la întrebarea dacă îşi va da demisia în cazul în care se constată că lucrarea sa de doctorat este plagiată. În urmă cu o zi, el a spus răspicat că va renunţa la funcţie, dacă se va dovedi că a copiat.

Întrebarea despre demisie a fost repetată de un jurnalist la Bruxelles, acolo unde Ponta reprezintă România la reuniunea Consiliului European. De această dată, Ponta a dat un răspuns mai mult decât evaziv, spunând că în ultimele două zile s-a concentrat doar pe agenda Consiliului European şi că problemele interne le va comenta în ţară. El nu a dorit nici să răspundă dacă i se pare oportună dizolvarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

29 iunie - PDL cere demisia lui Ponta

PDL a cerut oficial ca premierul Ponta să-şi respecte cuvântul dat şi să demisioneze, aşa cum a promis, dacă se va dovedi că lucrarea sa de doctorat a fost plagiată, ceea ce s-a şi întâmplat.

30 iunie - Ministerul Educaţiei: Noi motive pentru a-l scoate basma curată pe Ponta

Conducerea Ministerului Educaţiei a prezentat mai multe motive pentru care consideră că nu este valabilă decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare privind lucrarea de doctorat a lui Ponta. Anterior, Consiliul stabilise că este vorba despre un plagiat.

Regulamentul de funcţionare a CNATDCU se aplică doar pentru validarea tezelor de doctorat susţinute public după 4 aprilie, au precizat cei de Ministerul Educaţiei.

Conducerea ministerului mai susţine că decizia CNATDCU de vineri, potrivit căreia premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, nu a fost însoţită de un proces verbal al şedinţei, de unde să rezulte ordinea de zi, cvorumul şedinţei, discuţiile, numărul şi felul voturilor, decizia şi semnăturile.

30 iunie - Victor Ponta s-a răzgândit şi a anunţat că nu va mai demisiona din funcţie

Premierul Victor Ponta s-a răzgândit şi a anunţat că nu va demisiona din funcţie, chiar dacă a fost luată o decizie conform căreia lucrarea sa de doctorat e plagiată. După ce anterior declarase în două rânduri că va demisiona dacă se va dovedi că a plagiat, Ponta a revenit acum asupra deciziei şi spune că nu se pune problema de o demisie, iar scandalul plagiatului a fost creat de preşedintele Băsescu care ar fi dorit să se răzbune pe premier pentru ca acesta din urmă a plecat la Bruxelles.

1 iulie - Scandalul plagiatului lui Ponta. Universitatea Bucureşti respinge acuzaţiile PSD

Reprezentanţii Universităţii Bucureşti au respins acuzaţiile aduse de PSD, conform cărora beneficiarul unui proiect de şapte milioane de lei ar fi fost profesorul Marius Andruh, preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Replica din partea Universităţii Bucureşti vine după ce conducerea PSD a făcute publice anumite informaţii despre unii dintre membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care, în opinia social-democraţilor, dovedesc natura politică a acţiunii Consiliului în legătură cu premierul Victor Ponta. Lucrarea acestuia de doctorat a fost declarată plagiată de CNATDCU, ceea ce e generat un nou scandal între susţinătorii lui Ponta şi cei care i-au cerut să-şi ţină promisiunea şi să demisioneze pentru că CNATDCU a stabilit că a plagiat.

2 iulie - Victor Ponta: "Nu renunţ la titlul de doctor"

Premierul Victor Ponta a precizat recent că nu va renunţa la titlul de doctor şi nici nu va demisiona şi susţine că membrii Consiliului care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "execuţie mafiotă", fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare.

"Am muncit foarte mult pentru teza de doctorat şi sunt foarte mândru de ea. Este o mizerie politică", a declarat Ponta.

2 iulie – Vasile Blaga: Propunerea lui Ponta cu demisia sa şi a preşedintelui - o încercare de a nu răspunde pentru plagiat

Preşedintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, consideră că alegerile anticipate nu ar fi o soluţie pentru România, el declarând luni că alegerile parlamentare vor fi la termen. În opinia sa, propunerea premierului Victor Ponta de a demisiona din funcţie împreună cu preşedintele Traian Băsescu pentru a se organiza alegeri anticipate reprezintă "o petardă" şi o încercare de a nu răspunde pentru plagiat.

2 iulie - Palatul Victoria: Protest în stradă faţă de Victor Ponta

Un protest inedit a avut loc luni seara, în jurul orei 19.00, în faţa Palatului Victoria, unde câteva zeci de oameni i-au cerut premierului Victor Ponta să-şi respecte angajamentul de a-şi da demisia dacă se dovedeşte că a plagiat lucrarea de doctorat.

Protestatarii au afişat pancarte pe care se regăseau ghilimele, fără nici un fel de text şi altele pe care scria "Eu citez, nu plagiez", "Vrem dreptate, cu citate", "Vrem o ţară ca afară. Ponta demisia".

3 iulie - Revista "Nature": Un nou articol despre "Plagiatul lui Ponta"

Prestigioasa publicaţie "Nature", în care a apărut primul articol despre acuzaţia de plagiat adusă lui Victor Ponta, a publicat un nou articol în care subliniază că acuzaţia la adresa premierului s-a dovedit a fi reală. Jurnaliştii străini observă totodată manevrele guvernului Ponta, care a decis să desfiinţeze forul care îi analiza teza de doctorat.

Articolul relevă concluzia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare din România, care a decis că o parte din teza de doctorat a premierului român a fost plagiată.

3 iulie – “The Economist”, despre Ponta: "My name is Paste. Copy Paste"

Jurnaliştii de la publicaţia “The Economist” au scris un articol despre situaţia premierului Victor Ponta şi acuzaţiile de plagiat care i s-au adus, iar titlul este sugestiv: "My name is Paste. Copy Paste", parafrazând o celebră replică din filmele cu James Bond.

4 iulie - Piaţa Victoriei şi premierul “Copy-Paste”

Marţi seară, în jur de 400 de persoane s-au strâns în faţa Palatului Victoria, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de Guvern şi de plagierea tezei de doctorat a premierului Victor Ponta. Deşi protestul nu fusese autorizat, oamenii nu s-au ferit să iasă în stradă şi să denunţe abuzurile din ultimul timp ale celor de la guvernare. “Înarmaţi” cu o serie de pancarte, de mărimea unor foi A4, pe care erau scrise mesaje la adresa lui Victor Ponta şi a USL-ului, aceştia au strigat în cor “Copy-Paste” şi “Demisia”.

11 iulie - Decizia în cazul plagiatului de care este acuzat Ponta, amânată din nou de Comisia de Etică

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti reunită vineri dimineaţă a decis că o treime din teza de doctorat a premierului Victor Ponta a fost plagiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele". Mai exact, 115 pagini din lucrarea premierului au fost copiate. Lucrarea are 297 de pagini, plus anexe.

După ce li s-au pus piedici şi au fost dizolvate apoi de ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, comisiile care trebuie să se pronunţe în privinţa doctoratului premierului - dacă este plagiat sau nu - se află încă în stadiul de organizare. Astfel, preşedintele Comisiei de Etică, Marian Popescu, a declarat miercuri că decizia în cazul plagiatului se va lua ”în cel mai scurt timp posibil”.

12 iulie - Bruxelles: Ponta, întrebat dacă va demisiona ca Pal Schmitt pentru plagiat

Un jurnalist maghiar l-a întrebat miercuri, la Bruxelles, pe premierul Ponta dacă va demisiona în urma acuzaţiilor de plagiat, aşa cum a procedat recent preşedintele Ungariei.
"Urmez modelul ungar doar când este în România, pentru că, poate ştiţi, pentru suspendarea preşedintelui a votat şi UDMR", a răspuns Ponta.

12 iulie - Andrei Pleşu, fără milă, despre plagiatul lui Ponta: "Insul a furat!"

Cunoscutul eseist şi om de cultură Andrei Pleşu a criticat vehement cazul plagiatului de care este acuzat premierul Victor Ponta, într-un articol cu titlul "Feluri de a (nu) gândi", publicat joi în pagina online a publicaţiei "Dilema Veche".

13 iulie - Încă o victimă în scandalul plagiatului Ponta: Preşedintele Consiliului Naţional de Etică a demisionat

Teodor Petrescu, preşedinte al Consiliului Naţional de Etică, precum şi un alt membru al forului şi-au dat demisia acum câteva zile, au anunţat vineri reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

13 iulie - Ecaterina Andronescu: Dacă teza lui Ponta este plagiat, ar putea fi desfiinţată şcoala de doctorat

Dacă se va dovedi că teza de doctorat a premierului Ponta a fost plagiată, se va putea merge până la desfiinţarea şcolii de doctorat, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Decizia privind plagiatul urmează să o ia Consiliul Naţional de Etică, iar apoi se va decide ce se va face mai departe. "Se stabilesc nişte măsuri, mergând până la desfiinţarea şcolii de doctorat", a precizat Andronescu.

16 iulie - Teza de doctorat a lui Ponta, analizată la Comisia de Etică

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a început să analizeze teza de doctorat a premierului Victor Ponta şi urmează ca în cel mai scurt timp să dea un verdict, au anunţat reprezentanţii Universităţii Bucureşti.

17 iulie - Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică: După legislaţia din 2003, Ponta nu a plagiat

Procedurile în urma cărora Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare în anul 2003 şi nu se poate susţine că este un plagiat, a decis Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică, acesta fiind un prim verdict în evaluarea Consiliului asupra tezei premierului. Concluziile comisiei reprezintă doar o primă evaluare în cadrul demersului Consiliului Naţional de Etică (CNE) în acest caz.

17 iulie - Plagiatul Ponta: Contradicţii între trei instituţii pentru teza de doctorat

Nu mai puţin de trei instituţii se contrazic referitor la teza de doctorat a premierului Victor Ponta. Una dintre ele, o comisie tehnică înfiinţată de Consiliul Naţional de Etică, a dat luni verdictul că Victor Ponta nu a plagiat. O altă instituţie, Universitatea din Bucureşti, unde Ponta şi-a realizat doctoratul, se va pronunţa în curând cu privire la acuzaţia de plagiat. A treia instituţie, Consiliul pentru Atestarea Titlurilor, a dat deja verdictul de plagiat clar.

19 iulie - Consiliul Naţional de Etică a dat verdictul: Ponta nu a plagiat

Premierul Victor Ponta nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a fost verdictul anunţat de Consiliul Naţional de Etică care a analizat lucrarea. Membrii Consiliului au stabilit că Ponta a respectat legislaţia din 2003, valabilă la momentul când a susţinut doctoratul.

20 iulie - Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti: Victor Ponta a plagiat peste o treime din lucrare

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti reunită vineri dimineaţă a decis că o treime din teza de doctorat a premierului Victor Ponta a fost plagiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele". Mai exact, 115 pagini din lucrarea premierului au fost copiate. Lucrarea are 297 de pagini, plus anexe.

Acest verdict este cel de-al doilea care a stabilit existenţa plagiatului în cazul Ponta, după cel dat de Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATCDCU).

20 iulie - Victor Ponta, despre plagiat: "Decizia este politică. Este o comisie ad-hoc, făcută special pentru mine"

La aflarea verdictului, premierul Victor Ponta a declarat vineri că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti este "politică" şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

20 iulie - Andronescu nu-i retrage titlul de doctor lui Ponta

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că va respecta decizia Consiliului Naţional de Etică, conform căreia premierul Victor Ponta nu a plagiat. În acest context, Andronescu nu ar avea niciun motiv să-i retragă titlul de doctor, deşi Comisia de Etică a stabilit că acesta a plagiat.

21 iulie - Deutsche Welle: Ponta "a sărit" de la plagiat, la Roşia Montană

Printr-o postare pe Facebook, premierul Victor Ponta a anunţat că va cere desecretizarea contractului de la Roşia Montană, recurgând astfel la un contraatac a cărui forţă de impact este deocamdată nesigură, relevă postul de radio Deutsche Welle. Acuzat de plagiat de o comisie a Universităţii din Bucureşti, Ponta a mutat accentul luptei politice pe un subiect extrem de sensibil - exploatarea de la Roşia Montană, susţine sursa citată.

23 iulie - Andronescu, despre plagiatul lui Ponta: Cazul s-a încheiat

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat închis, din punctul ei de vedere, cazul plagiatului de care a fost acuzat premierul Victor Ponta.

23 iulie - Cazul plagiatului lui Ponta: O nouă sesizare la Consiliul Naţional de Etică

O nouă sesizare referitoare la cazul de plagiat al lui Ponta a fost înregistrată luni dimineaţă la Consiliul Naţional de Etică (CNE). Actul vizează teza de doctorat a premierului şi o carte a acestuia, însă cei de la CNE au precizat că nu pot da deocamdată mai multe informaţii.

23 iulie - Andrei Pleşu - "Scrisoare deschisă Doamnei Ecaterina Andronescu", despre plagiatul lui Ponta

Cunoscutul om de cultură Andrei Pleşu a publicat luni, în publicaţia "Dilema Veche", o scrisoare deschisă adresată Ecaterinei Andronescu, ministrul Educaţiei, referitor la plagiatul lui Victor Ponta.

25 iulie - Plagiatul Ponta: Senatului Universităţii Bucureşti amână pentru la toamnă decizia de retragere a titlului de doctor

Cu toate că au decis prin vot unanim că premierul Ponta a plagiat, membrii Senatului Universităţii Bucureşti amână pentru la toamnă decizia de retragere a titlui de doctor, întrucât şedinţa extraordinară nu s-a putut ţine, din lipsă de cvorum.

31 iulie - Plagiatul Victor Ponta: Mai mulţi profesori universitari îi cer ministrului Educaţiei să-i retragă titlul de doctor

Nu mai puţin de 26 de profesori universitari, majoritatea de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, i-au trimis premierului Victor Ponta şi ministrului Educaţiei o scrisoare deschisă, prin care îi cer Ecaterinei Andronescu să-i retragă titlul de doctor în drept premierului.

Universitarii au precizat că sunt indignaţi de "intervenţiile brutale" ale ministrului Andronescu şi ale politicienilor în cazul Ponta. În opinia lor, nu există niciun dubiu că premierul a plagiat. Ei mai spun că decizia de neplagiat a Consiliului Naţional de Etică este necredibilă şi semnalează un posibil conflict de interese.

16 august - "Financial Times" nu uită de plagiat: Ponta, un adevărat test pentru socialiştii europeni

Prin indiferenţa cu care a reacţionat faţă de acuzaţiile de plagiat lansate la adresa sa, premierul Victor Ponta va reprezenta un adevărat test pentru socialiştii europeni, care sunt aşteptaţi în luna septembrie la un congres la Bucureşti, comentează Tom Gallagher pentru cotidianul "Financial Times" în ediţia electronică de joi.

16 august - Revista britanică “Nature”: Cercetătorii români şi străini luptă împotriva cazurilor de plagiat

Pentru a lupta împotriva numeroaselor cazuri de plagiat din lumea academică română despre care a relatat presa străină în ultima perioadă, precum cazul Ioan Mang, Victor Ponta şi a rectorului şi prorectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, cercetătorii români şi de peste hotare au lansat site-ul integru.org, relatează revista Nature.

23 august - Mihail Neamţu şi Adrian Papahagi au depus plângere penală în care denunţă plagiatul lui Ponta

Mihail Neamţu, preşedintele mişcării Noua Republică şi Adrian Papahagi, vicepreşedintele Fundaţiei Creştin Democrate au depus joi o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, pentru comiterea infracţiunii de plagiat

29 august - Explicaţia neretragerii titlului de doctor al lui Victor Ponta? "Universităţile îşi ascund plagiatorii" este concluzia unui raport

Din 50 de universităţi de stat din România cărora le-au fost solicitate informaţii despre plagiat în baza Legii 544-2001 privind liberul acces la informaţii publice, doar patru au răspuns, conform unui raport al organizaţiei România Curată, relevă oradecluj.ro. Cu alte cuvinte, universităţile îşi ascund plagiatorii, concluzionează raportul.

5 sept. - Cezar Preda: Ponta nu mai are nicio şansă să fie premier. Toată Europa e convinsă că a plagiat

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat că Victor Ponta nu mai are nicio şansă de a rămâne premier după alegerile parlamentare de pe 9 decembrie.

8 sept. - Noua componenţă a consiliului desfiinţat după ce a constatat plagiatul lui Victor Ponta

Forul care a dat primul verdict de plagiat în cazul premierului Victor Ponta - Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) - are o nouă componenţă, cu numărul de membri mărit de la 21 la 44. Componenţa a fost publicată vineri în "Monitorul Oficial".

12 sept. - Senatul Universităţii Bucureşti ia miercuri act de decizia de plagiat a Comisiei de Etică în cazul Ponta

Pentru a lua act de decizia de plagiat a Comisiei de Etică în cazul premierului Victor Ponta, Senatul Universităţii Bucureşti (UB) se întruneşte miercuri şi poate propune sancţiuni mergând până la retragerea titlului de doctor.

12 septembrie - Universitatea anunţă că doar Ministerul Educaţiei poate lua măsuri

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, a anunţat că Ministerul Educaţiei este singura instituţia în măsură să ia o decizie privind eventualul plagiat al lui Victor Ponta care să aibă efect juridic. Dumitru a precizat că Universitatea va transmite Ministerului dovezile verdictului de natură etică, dar nu este de datoria ei să ceară retragerea titlului de doctor.

18 sept. - Cezar Preda: Îi cerem ministrului Andronescu să anuleze titlul de doctor al lui Victor Ponta

Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, a declarat marţi, după şedinţa Biroului Permanent Naţional a partidului, că PDL solicită ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu anularea titlului de doctor a premierului Victor Ponta.

23 sept. - Peste 200 de cercetători vor boicota o conferinţă patronată de "dottore" Ponta

Peste 200 de cercetători au semnat o petiţie pentru boicotarea conferinţei "Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică", eveniment care se va desfăşura între 25 şi 28 septembrie "sub înaltul patronaj al prim-ministrului, domnul Victor Ponta". Este vorba despre cea de-a treia ediţie a conferinţei, organizată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), relatează Realitatea Tv.

Apelul la boicot a fost lansat de Cristian Dogaru, cercetător ştiinţific la Universitatea din Berna, Institutul de Medicină Socială şi Preventivă, şi care a invocat plagiatul dovedit al premierului Ponta.

24 sept. - Moţiunea PDL pe Educaţie: Retragerea titlului de doctor al lui Ponta şi renunţarea la bacalaureatul profesional

Principalele solicitări cuprinse în moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, între care renunţarea la bacalaureatul profesional şi la revenirea clasei pregătitoare la grădiniţă, precum şi demisia premierului, au fost prezentate duminică de vicepreşedintele PDL Raluca Turcan. În plus, PDL cere ministrului Educaţiei să-i retragă lui Ponta titlul de doctor din cauza scandalului de plagiat în care a fost implicat. Mo’iunea a fost depus[, dar nu a trecut la vot.

1 oct. - Cristian Preda (PDL): Ecaterina Andronescu a intrat în anul universitar cu o restanţă - să spună ce face cu diploma lui Ponta

Cristian Preda, prim-vicepreşedintele PDL, a precizat luni că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, "a intrat cu o restanţă în anul universitar", întrucât trebuie să precizeze dacă-i va retrage diploma de doctor premierului Victor Ponta, după scandalul plagiatului.

2 oct. - Ping-pong cu plagiatul Ponta: Ce a anunţat Ecaterina Andronescu

Aflată marţi la Camera Deputaţilor, la moţiunea simplă pe educaţie a PDL, intitulată "Brambureala din educaţie duce la plagiat şi eşec şcolar", ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a precizat că ea nu poate fi implicată în decizia privind retragerea titlului de doctor în cazul premierului Victor Ponta. Ea a precizat că “legea lui Funeriu” nu dă niciun fel de competenţe ministerului pe această problematică, iar autoritatea în domeniu este doar Consiliul naţional de etică, care a stabilit deja în iulie că nu Victor Ponta nu a plagiat.

18 oct. - Plagiatul lui Ponta: Raportul Universităţii Bucureşti, trimis la Ministerul Educaţiei

Raportul Universităţii Bucureşti care concluzionează că Victor Ponta a plagiat în teza lui de doctorat a fost trimis recent la Ministerul Educaţiei. Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu a declarat că nu a avut timp să vadă documentul, însă a precizat şi că "legea lui Funeriu stabileşte că numai Consiliul Naţional de Etică poate analiza plagiatul în cazul demnitarilor".

20 oct. - Cum a reacţionat ministrul Educaţiei după ce a citit raportul privind plagiatul lui Ponta

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că va respecta legea şi că are nevoie de "determinare juridică" în acest caz, după ce a citit raportul Universităţii Bucureşti conform căruia premierul Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat.

Ministrul Educaţiei a declarat, în mai multe rânduri, că va respecta legea care prevede că numai Consiliul Naţional de Etică poate judeca plagiatul în cazul demnitarilor şi că aceasta a fost aprobată în timpul ministrului Funeriu.

9 nov. - Traian Ungureanu: Andronescu trebuie să dea explicaţii - a plagiat sau nu Victor Ponta?

Întrebat de un reporter Epoch Times cum comentează recentul scandal de plagiat în care este implicat ministrul Educaţiei care a girat cererea de finanţare în valoare de jumătate de milion de euro bazată pe plagiat, purtătorul de cuvânt al Alianţei România Dreaptă (ARD) Traian Ungureanu a răspuns că Ecaterina Andronescu trebuie să ofere explicaţii despre cazul tezei de doctorat a premierului, mai exact “este sau nu este plagiat?”.

22 nov. - Plagiatul- reglementări româneşti şi internaţionale

Plagiatul, etica universitară şi nevoia unui sistem educaţional corect au fost principalele teme dezbătute în cadrul unei întâlniri organizate de Grupul pentru Dialog Social. Evenimentul, susţinut de ambasada Statelor Unite ale Americii, a adunat numeroase personalităţi ale mediului academic, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti. Mai mulţi participanţi l-au criticat dur pe Victor Ponta pentru plagiat şi i-au cerut demisia.

27 nov. - Scrisoare deschisă către ministrul Educaţiei privind retragerea titlului de Doctor lui Victor Ponta

Atât politicieni cât şi profesori universitari au semnat o scrisoare deschisă către ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, în care îi solicită acesteia retragerea titlului de Doctor prim-ministrului Victor Ponta, pe motiv că acesta a plagiat.

28 nov. - Ministrul Educaţiei susţine că nu are competenţa să-i retragă doctoratul lui Victor Ponta

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a precizat miercuri, la Mehedinţi, că nu are competenţă să-i retragă titlul de doctor în drept premierului Victor Ponta.

„Eu vă invit să citiţi Legea învăţământului şi o să vedeţi că din acest punct de vedere, pentru demnitari, ministrul nu are nicio competenţă. Avem un Consiliu Naţional de Etică, l-a prevăzut domnul Funeriu în legea pe care a scris-o cu echipa domniei sale, pe care nu am apucat să o schimbăm. Acest consiliu de etică a constituit o comisie de profesori cu experienţă şi expertiză în domeniul ştiinţelor juridice şi a dat un verdict. Ministrul nu are competenţe”, a susţinut Ecaterina Andronescu.

4 dec. - Victor Ponta: Dosarul cu plagiatul m-a durut, dar nu m-a omorât

Premierul Victor Ponta a declarat luni seară că dosarul cu plagiatul - care ar fi fost lansat de preşedintele Traian Băsescu - l-a durut, dar nu l-a omorât.

"Singurul dosar pe care mi l-a scos domnul Băsescu este cel cu plagiatul. M-a durut foarte tare, dar nu m-a omorât. Nu cred că Băsescu a vrut să mă afecteze personal, ci politic. S-a întâmplat exact invers".

4 dec. - Scrisoarea "Doamnă Andronescu, retrageţi-i titlul lui Ponta!", depusă la Ministerul Educaţiei

Scrisoarea intitulată "Doamnă Andronescu, retrageţi-i titlul lui Ponta!" a fost semnată de peste 2.800 de profesori universitari, personalităţi culturale şi oameni simpli şi a fost depusă marţi de o delegaţie a semnatarilor, la ora 13.00, la Ministerul Educaţiei.

Ministrul Ecaterina Andronescu va primi odată cu petiţia şi o scrisoare referitoare la competenţele legislative pe care le are în ridicarea titlului de doctor al premierului Victor Ponta.

Revista 22 a publicat la finalul lunii noiembrie o scrisoare deschisă către ministrul Educaţiei, semnată de profesori universitari, cercetători, membri ai societăţii civile, dar şi politicieni, precum Andrei Pleşu, Dan Grigore, Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Kivu, Horia Roman Patapievici, Ion Vianu sau Monica Macovei.

Scandalul devenit deja internaţional continuă...