Cum a reacţionat ministrul Educaţiei după ce a citit raportul privind plagiatul lui Ponta

Şedinţă de guvern la Palatul Victoria,Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării
Şedinţă de guvern la Palatul Victoria,Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării (Epoch Times România)

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că va respecta legea şi că are nevoie de "determinare juridică" în acest caz, după ce a citit raportul Universităţii Bucureşti conform căruia premierul Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat.

"Am nevoie de determinare juridică. Voi respecta legea, nu eu am făcut această lege, nu eu am aplaudat-o. Voi respecta legea", a afirmat ministrul Educaţiei.

Raportul prin care se dovedeşte că Ponta a copiat pasaje întregi din lucrarea sa de doctorat a fost trimis joi ministrului Educaţiei, cel în măsură să ia o decizie privind retragerea titlului de doctor în cazul unui plagiat.

"Raportul cuprinde tot ceea ce am anunţat public de fiecare dată şi poartă semnătura tuturor experţilor care s-au pronunţat pe respectiva lucrare. Raportul a fost semnat de mine, în calitate de rector al Universităţii Bucureşti", a precizat Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti.

Fără recomandări

Dumitru a ţinut să sublinieze că el, din punct de vedere legal, nu poate face nicio recomandare Ministerului Educaţiei legată de retragerea titlului de doctor, dar a cerut să fie luate măsurile care se impun.

Ministrul Educaţiei a declarat, în mai multe rânduri, că va respecta legea care prevede că numai Consiliul Naţional de Etică poate judeca plagiatul în cazul demnitarilor şi că aceasta a fost aprobată în timpul ministrului Funeriu.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a ajuns la concluzia că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, după ce a examinat lucrarea respectivă. Astfel, specialiştii au constatat, încă din luna iulie, că o treime din lucrare este copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele". Concluzia Comisiei de Etică este că teza de doctorat "încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare".

Ministrul Educaţiei a invocat de fiecare dată legea care prevede ca, în cazul demnitarilor nu Comisia de Etică este cea care a stabileşte dacă e vorba despre un plagiat sau nu.

Pe de altă parte, Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, a precizat recent că Ecaterina Andronescu este într-o situaţie jenantă dacă nu îi va retrage titlul de doctor lui Ponta.

"Doamna Andronescu are, la această moţiune, un singur răspuns de dat: îl remaniază pe Ponta, retrăgându-i diploma de doctor obţinută prin furt, aşa cum cere Universitatea din Bucureşti, sau îşi distruge reputaţia ignorând ceea ce a văzut o lume întreagă: faptul că are un premier, Victor Ponta, vinovat de furt intelectual?", a precizat Funeriu.

Scadalul legat de plagiatul lui Ponta a pornit de la dezvăluirile făcute în luna iunie de revista Nature care a atras atenţia asupra faptului că premierul a copiat anumite pasaje în lucrarea sa de doctorat. Aceasta a fost analizată de mai multe comisii, iar concluziile au fost contradictorii, lucru care i-a permis premierului să afirme că este nevinovat şi să ţină cont de răspunsurile care îl avantajau.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne