Peste 200 de cercetători vor boicota o conferinţă patronată de "dottore" Ponta
alte articole
Peste 200 de cercetători au semnat o petiţie pentru boicotarea conferinţei "Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică", eveniment care se va desfăşura între 25 şi 28 septembrie "sub înaltul patronaj al prim-ministrului, domnul Victor Ponta". Este vorba despre cea de-a treia ediţie a conferinţei, organizată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), relatează Realitatea Tv.
Apelul la boicot a fost lansat de Cristian Dogaru, cercetător ştiinţific la Universitatea din Berna, Institutul de Medicină Socială şi Preventivă, şi care a invocat plagiatul dovedit al premierului Ponta.
"Ţinând cont de dovezile irefutabile privind plagiatul academic comis de dl. Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat, publicate iniţial de prestigioasa revistă Nature, confirmate de Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti şi de alte instituţii independente, cerem boicotarea conferinţei “Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică,” atâta vreme cât ea este patronată oficial de dl. Ponta. Suntem convinşi că printre posibilii participanţi se află numeroşi cercetători de foarte bună calitate. Tocmai de aceea este important să se trimită acest semnal lipsit de orice ambiguitate: nu pactizăm cu minciuna, nu cauţionam frauda", se arată în petiţie.
Organizatorii invocă "o eroare de percepţie"
Reprezentanţii UEFISCDI, organizatorii conferinţei, sunt de părere că boicotul a fost cauzat de "o eroare de percepţie" şi că respectivul eveniment se desfăşoară încă de la prima ediţie sub patronajul prim-ministrului, indiferent cine este acesta.
Cercetătorii români din diaspora mai protestează faţă de schimbarea componenţei CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi a Certificatelor Universitare),în urma scandalului legat de plagiatul lui Ponta. Ei spun că au fost eliminaţi din Consiliu cercetătorii români care îşi desfăşoară activitatea în străinătate. "Nivelul ştiinţific al noilor membri CNATDCU este mult sub nivelul membrilor anteriori", a spus Lucian Ancu, cercetător în domeniul fizicii particulelor la Universitatea Berna.
Istoricul plagiatului
Primele informaţii despre un posibil plagiat al premierului Victor Ponta au apărut în revista Nature, în luna iunie, după ce preşedintele Traian Băsescu îl numise în glumă pe premier "dottore". De la acea dată, mai multe comisii şi consilii de specialitate au examinat lucrarea de doctorat a premierului pentru a vedea dacă este plagiată sau nu, rezultatele fiind contradictorii.
Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, a anunţat în septembrie că Ministerul Educaţiei este singura instituţia în măsură să decidă în privinţa plagiatului. El a spus că Universitatea va transmite Ministerului dovezile verdictului de natură etică, dar nu este de datoria ei să ceară retragerea titlului de doctor.
"Măsurile pe care poate să le ia Ministerul sunt definite prin lege. Există şi o Comisie naţională de etică. Această comisie a exprimat un punct de vedere, o decizie în vară. Ministrul Educaţiei urmează să ţină seamă de toate aceste dovezi şi să decidă. Ministerul este, în momentul de faţă, singurul îndreptăţit să ia o decizie care să aibă un efect juridic. În scrisoarea pe care o vom transmite Ministerului săptămâna viitoare, vom arăta care sunt dovezile verdictelor de natură etică. Putem cere ministerul să ia act de aceste dovezi şi să ia măsurile care sunt în acord cu legea. Nu vom putea cere noi retragerea titlului de doctor", a anunţat Mircea Dumitru.
Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a decis, în luna iulie 2012, că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat pentru că o treime din lucrare a fost copiată "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele". Acest verdict a fost cel de-al doilea care a stabilit existenţa plagiatului în cazul Ponta, după cel dat de Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATCDCU).
Acest consiliu a fost desfiinţat forţat între timp, de către fostul ministru interimar al Educaţiei Liviu Pop, iar recent, a fost reînfiinţat.
Premierul Victor Ponta a declarat că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti este "politică" şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).
"Potrivit Legii educaţiei făcută de domnul Funeriu, singura decizie recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, ANCS. Acea comisie s-a pronunţat definitiv şi decizia ei arată că nu există plagiat. Facultatea de Drept a refuzat să încalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politică, dovadă că nu am fost chemat niciodată să-mi exprim un punct de vedere. Atenţie! Este singura dată când nu am fost chemat, iar această comisie nu a funcţionat până acum niciodată. Este o comisie ad-hoc făcută special pentru mine", a spus Ponta, când a aflat verdictul.