Plagiatul Ponta: Contradicţii între trei instituţii pentru teza de doctorat

Victor Ponta la receptia de la Ambasada Frantei cu ocazia Zilei Nationale a Frantei
Victor Ponta la receptia de la Ambasada Frantei cu ocazia Zilei Nationale a Frantei (Epoch Times România)

Nu mai puţin de trei instituţii se contrazic referitor la teza de doctorat a premierului Victor Ponta. Una dintre ele, o comisie tehnică înfiinţată de Consiliul Naţional de Etică, a dat luni verdictul că Victor Ponta nu a plagiat. O altă instituţie, Universitatea din Bucureşti, unde Ponta şi-a realizat doctoratul, se va pronunţa în curând cu privire la acuzaţia de plagiat. A treia instituţie, Consiliul pentru Atestarea Titlurilor, a dat deja verdictul de plagiat clar.

Aceste trei instituţii enumerate au dreptul legal să analizeze teza premierului.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor a stabilit acum trei săptămâni că lucrarea este un plagiat şi a propus ministrului Educaţiei retragerea titlului de doctor al lui Ponta, însă ministrul de atunci a refuzat.

A doua instituţie care vine cu un verdict este o comisie a Consiliului Naţional de Etică, a cărei decizie este total opusă - premierul nu a plagiat. Comisia Tehnică apreciază că există unele deficienţe în ceea ce priveşte trimiterile biografice în interiorul tezei, dar nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta a furat.

Totodată, Consiliul Naţional de Etică nu poate retrage titluri, ci poate da doar amenzi administrative şi, eventual, îi poate cere Universităţii să-l demită pe Victor Ponta din funcţia de conferenţiar la Universitatea particulară Româno-Americană.

Totuşi, nu se ştie cum s-a pronunţat acest verdict, după ce acest Consiliu Naţional a avut doar două şedinţe şi a anunţat că teza premierului nu este o urgenţă. De asemenea, Consiliul a rămas fără trei membri, în frunte cu preşedintele său, care şi-au dat demisia.

A treia instituţie, Universitatea din Bucureşti, are dreptul prin lege să anuleze o diplomă, pentru că are autonomie universitară. Diploma lui Victor Ponta a fost eliberată de Universitate, nu de Ministerul Educaţiei, fiind semnată de rector, nu de ministru.

Aşadar, rectorul poate anula diploma, cu avizul senatului universitar, pe baza hotărârii Comisiei de Etică, iar Universitatea din Bucureşti va anunţa zilele acestea dacă premierul a plagiat sau nu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne