Plagiatul Ponta: Universitatea anunţă că doar Ministerul Educaţiei poate lua măsuri

Victor Ponta la CSM
Victor Ponta la CSM (Epoch Times România)

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, a anunţat miercuri că Ministerul Educaţiei este singura instituţia în măsură să ia o decizie privind eventualul plagiat al lui Victor Ponta care să aibă efect juridic. Acesta a anunţat că Universitatea va transmite Ministerului dovezile verdictului de natură etică, dar nu este de datoria ei să ceară retragerea titlului de doctor.

"Măsurile pe care poate să le ia Ministerul sunt definite prin lege. Există şi o Comisie naţională de etică. Această comisie a exprimat un punct de vedere, o decizie în vară. Ministrul Educaţiei urmează să ţină seamă de toate aceste dovezi şi să decidă. ministerul este, în momentul de faţă, singurul îndreptăţit să ia o decizie care să aibă un efect juridic. În scrisoarea pe care o vom transmite Ministerului săptămâna viitoare, vom arăta care sunt dovezile verdictelor de natură etică. Putem cere ministerul să ia act de aceste dovezi şi să ia măsurile care sunt în acord cu legea. Nu vom putea cere noi retragerea titlului de doctor", a anunţat Mircea Dumitru.

"Ceea ce spun juriştii este că teza nu respectă anumite norme care sunt în vigoare şi în domeniul dreptului, de editare a unui text academic şi constituie un plagiat", a mai adăugat acesta.

Întrebat dacă universitatea va lua vreo măsură, rectorul a răspuns că "potrivit legii, Universitatea nu poate lua nicio măsură deoarece există anumite reglementări în vigoare, juridice, şi nu etice care împiedică luarea oricăror decizii când este vorba de demnitari. Premierul Ponta este alumn al Universităţii din Bucureşti".

Senatul Universităţii Bucureşti s-a întrunit dimineaţa zilei de miercuri pentru a lua o decizie privind trimiterea unei propuneri către Ministerul Educaţiei de retragere a diplomei de doctor prim-ministrului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne