Încă o victimă în scandalul plagiatului Ponta: Preşedintele Consiliului Naţional de Etică a demisionat

.
. (Photos.com)

Teodor Petrescu, preşedinte al Consiliului Naţional de Etică, precum şi un alt membru al forului şi-au dat demisia acum câteva zile, au anunţat vineri reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Reprezentanţii ANCS au mai declarat că au înaintat o adresă către Ministerul Educaţiei, prin care solicită creşterea numărului membrilor Consiliului.

"Sperăm ca până la şedinţa din 18 iulie să primim un răspuns favorabil din partea Ministerului Educaţiei", au mai precizat sursele citate, relevă Realitatea TV.

"Se rezolvă în cel mai scurt timp"

După ce li s-au pus piedici şi au fost dizolvate apoi de ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, comisiile care trebuie să se pronunţe în privinţa doctoratului premierului - dacă este plagiat sau nu - se află încă în stadiul de organizare.

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a transmis miercuri următorul comunicat:

„Comisia s-a reunit având două teme pe ordinea de zi:

1. Definitivarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei de Etică.

2. Auto-sesizarea Universităţii din Bucureşti în cazul acuzaţiilor de plagiat aduse dr. Victor Ponta

Astfel, a fost definitivat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei de Etică care va fi validat în Şedinţa Senatului Universităţii din Bucureşti, din data de 18 iulie 2012. De asemenea, a fost ales preşedinte al Comisiei de Etică domnul prof. dr. Marian Popescu.

A fost stabilită procedura de evaluare a auto-sesizării privind acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat a dr. Victor Ponta, procedură ce vizează analizarea tezei de doctorat şi a surselor incriminate. Urmează ca, în cel mai scurt timp posibil, permis de regulamentele UB, Comisia de Etică să formuleze o hotărâre”.

A demisionat şi Decanul Facultăţii de Drept

Flavius-Antoniu Băiaş, fostul decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, a explicat acum 10 zile motivele care l-au determinat să demisioneze din funcţie.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis acum două săptămâni că premierul Victor Ponta a plagiat. Consiliul s-a întrunit în şedinţă chiar dacă, printr-un ordin al ministrului emis joi şi publicat vineri în "Monitorul Oficial", fusese practic desfiinţat.

Flavius-Antoniu Băiaş a precizat că avut un punct divergent faţă de restul membrilor din Comisia de Etică a Facultăţii de Drept, care fusese desemnată de către Universitatea Bucureşti să analizeze presupusul plagiat al premierului Victor Ponta.

"Consiliul a considerat că verificările în acest sens ar trebui făcute de alte instituţii. Punctul meu de vedere a fost că noi ar trebui să facem propriile noastre verificări. Sunt în joc onoarea şi prestigiul Facultăţii de Drept", a declarat Flavius-Antoniu Băiaş.

Consiliul de Atestare a decis: Victor Ponta a plagiat!

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis acum două săptămâni că premierul Victor Ponta a plagiat. Consiliul s-a întrunit în şedinţă chiar dacă, printr-un ordin al ministrului emis joi şi publicat vineri în "Monitorul Oficial", fusese practic desfiinţat.

CNATDCU a decis că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat şi a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor.

Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 20.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată pagină cu pagină o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copii fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

În ceea ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penală Internaţională"), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa.

Ministrul nu a luat în seamă decizia Consiliului

"Toate deciziile luate recent de Consiliul General al CNATDCU sunt nule pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar unei şedinţe statutare, respectiv două treimi din totalul de 20 de membri", a susţinut atunci ministrul interimar al Învăţământului Liviu Pop, pentru a motiva faptul că nu a luat în seamă propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne