Scandalul plagiatului lui Ponta: Teza lui de doctorat, analizată de specialişti

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (www.gov.ro)

Teza de doctorat din 2003 a premierului Victor Ponta va fi analizată, la cererea sa, de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, care va constata dacă lucrarea a fost plagiată, în contextul scandalului din ultimele zile. Revista Nature l-a acuzat pe premier că şi-ar fi plagiat teza de doctorat.

În replică, Guvernul a trimis un răspuns revistei Nature, potrivit căruia scopul acuzaţiilor "false" de plagiat la adresa lui Ponta este să pună presiune în disputa cu preşedintele privind participarea la Consiliul European. Ziariştii au remarcat că dreptul la replică, tradus în limba engleză, conţine mai multe greşeli.

"Din nefericire, lipsa de informaţii despre dinamica politicii interne din România a determinat ca publicaţia să fie implicată într-o acţiune politică. Aceste acuzaţii nefondate apar într-un moment tensionat şi obiectivul nu este decât cel de a pune presiune în dezbaterea politică internă din România. Vă informăm că, în acest moment, există o disputa legală între Guvern şi preşedintele României referitor la cine este responsabil legal de reprezentarea ţării la Consiliul European care va avea loc la finalul lunii iulie (iunie-n.r.). Intenţia autorilor atacului, care nu îşi asumă responsabilitatea publică pentru acţiunile lor, este în principal de a deturna caracterul disputei interne privind reprezentarea României la Consiliul European într-o manieră care să fie favorabilă preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu", se arată în replica primită de revista Nature de la Guvern. Reprezentanţii Executivului au menţionat în dreptul la replică despre faptul că autorii din care s-a inspirat premierul sunt menţionaţi în bibliografia lucrării sale de doctorat.

Greşeli de traducere

Revista a publicat replica Guvernului şi a subliniat şapte greşeli de limbă engleză în documentul oficial, cele mai multe fiind dezacordurile şi folosirea improprie a unor termeni sau scrierea greşită a unor cuvinte.

O altă greşeală din document, care nu a fost remarcată de jurnaliştii de la Nature, este data a şedinţei Consiliului European, care este menţionată la finalul lui iulie, când de fapt are loc pe 28 iunie.

Texte copiate?

Premierul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat, marţi, de revista Nature, care a susţinut că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Premierul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

El a declarat recent că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.

Înainte de a apărea acuzaţiile de plagiat, preşedintele Traian Băsescu l-a ironizat pe Ponta. Băsescu l-a criticat că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea Institutului Cultural Român de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne