Ping-pong cu plagiatul Ponta: Ce a anunţat Ecaterina Andronescu

Aflată marţi la Camera Deputaţilor, la moţiunea simplă pe educaţie a PDL, intitulată "Brambureala din educaţie duce la plagiat şi eşec şcolar", ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a precizat că ea nu poate fi implicată în decizia privind retragerea titlului de doctor în cazul premierului Victor Ponta. Ea a precizat că “legea lui Funeriu” nu dă niciun fel de competenţe ministerului pe această problematică, iar autoritatea în domeniu este doar Consiliul naţional de etică, care a stabilit deja în iulie că nu Victor Ponta nu a plagiat.
Ecaterina Andronescu, conferinţă de presă la Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
02.10.2012

Aflată marţi la Camera Deputaţilor, la moţiunea simplă pe educaţie a PDL, intitulată "Brambureala din educaţie duce la plagiat şi eşec şcolar", ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a precizat că ea nu poate fi implicată în decizia privind retragerea titlului de doctor în cazul premierului Victor Ponta. Ea a precizat că “legea lui Funeriu” nu dă niciun fel de competenţe ministerului pe această problematică, iar autoritatea în domeniu este doar Consiliul naţional de etică, care a stabilit deja în iulie că nu Victor Ponta nu a plagiat.

“Cei care au cerut (retragerea titlului de doctor, n.r.) au făcut legea 1/2011, lege care stabileşte clar competenţele structurii care trebuie să decidă într-o asemenea situaţie. Acesta este Consiliul naţional de etică. Eu n-am discutat cu acest consiliu, i-am respectat decizia. Ministerul nu are niciun fel de competenţă în legea lui Funeriu”, a declarat Ecaterina Andronescu, fiind întrebată dacă va semna decizia de retragere a titlului de doctor în cazul lui Victor Ponta.

„Eu nu aveam cum să fiu implicată, pentu că domnul Funeriu a făcut o lege în care a scris negru pe alb că asemenea sesizări în legătură cu abaterile de la etică sunt judecate de Consiliul naţional de etică, nu de universitate, nu de minister”, a mai spus Andronescu.

Totodată, ministrul a precizat că „doar direcţia juridică din cadrul ministerului trebuie să dea un aviz de legalitate, aviz legat doar de respectarea procedurilor prevăzute în asemenea situaţii”.

Moţiunea a fost respinsă

“Solicităm renunţarea la introducerea bacalaureatul profesional pentru 2013 şi continuarea învăţământului profesional. Renunţarea la ideea mutării clasei pregătitoare de la şcoli la grădiniţe. Depolitizarea organismelor care se ocupă de etica universitară, precum şi numirea urgenţă în acest comisii a oamenilor de valoare, inclusiv din diaspora. Retragerea de către ministrului Educaţiei a titlului de doctor deţinut de Ponta şi interdicţia de mai activă cel puţin cinci ani de zile în învăţământ. Şi nu în ultimul rând, demisia lui Victor Ponta din funcţia de prim-ministru şi a doamnei Ecaterina Andronescu din cea de ministru al Educaţiei, petru neglijenţă şi sabotarea sistemului de învăţământ”, a afirmat Raluca Turcan, în cadrul dezbaterii de marţi a plenului Camerei Deputaţilor.

Moţiunea a fost respinsă la vot, marţi.

Universitatea anunţă că doar Ministerul Educaţiei poate lua măsuri

Universitatea nu a dorit să prelungească mult un punct de vedere în cazul lui Ponta. Comisia şi Universitatea nu au niciun fel de satisfacţie să anunţe acest verdict - teza lui Victor Ponta încalcă principiile eticii. Comisia nu a făcut decât să examineze forma tezei de doctorat, nu s-a pronunţat legat de conţinut. Elementele de plagiat au fost identificate mai ales în capitolele 1 si 3. Comisia doreşte să exprime foarte clar - trăim o perioadă complicată, este vorba de o teză din 2003. Normele

La data de 12 septembrie, Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, a anunţat miercuri că Ministerul Educaţiei este singura instituţia în măsură să ia o decizie privind eventualul plagiat al lui Victor Ponta care să aibă efect juridic. Acesta a anunţat că Universitatea va transmite Ministerului dovezile verdictului de natură etică, dar nu este de datoria ei să ceară retragerea titlului de doctor.

"Măsurile pe care poate să le ia Ministerul sunt definite prin lege. Există şi o Comisie naţională de etică. Această comisie a exprimat un punct de vedere, o decizie în vară. Ministrul Educaţiei urmează să ţină seamă de toate aceste dovezi şi să decidă. ministerul este, în momentul de faţă, singurul îndreptăţit să ia o decizie care să aibă un efect juridic. În scrisoarea pe care o vom transmite Ministerului săptămâna viitoare, vom arăta care sunt dovezile verdictelor de natură etică. Putem cere ministerul să ia act de aceste dovezi şi să ia măsurile care sunt în acord cu legea. Nu vom putea cere noi retragerea titlului de doctor", a anunţat Mircea Dumitru.

"Ceea ce spun juriştii este că teza nu respectă anumite norme care sunt în vigoare şi în domeniul dreptului, de editare a unui text academic şi constituie un plagiat", a mai adăugat acesta.

Întrebat dacă universitatea va lua vreo măsură, rectorul a răspuns că "potrivit legii, Universitatea nu poate lua nicio măsură deoarece există anumite reglementări în vigoare, juridice, şi nu etice care împiedică luarea oricăror decizii când este vorba de demnitari. Premierul Ponta este alumn al Universităţii din Bucureşti".

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti: Victor Ponta a plagiat peste o treime din lucrare

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a decis încă din luna iulie că o treime din teza de doctorat a premierului Victor Ponta a fost plagiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele". Mai exact, 115 pagini din lucrarea premierului au fost copiate. Lucrarea are 297 de pagini, plus anexe.

Acest verdict este cel de-al doilea care a stabilit existenţa plagiatului în cazul Ponta, după cel dat de Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATCDCU).

Această comisie a fost desfiinţată cu forţa între timp de către fostul ministru interimar al Educaţiei Liviu Pop.

Astfel, rectorul Universităţii Bucureşti, instituţia de învăţământ care a decis să analizeze teza de doctorat susţinută în 2003 de premier, poate decide oricând anularea diplomei lui Victor Ponta.

Marian Popescu, preşedintele Comisiei de etică:

"Fac un apel la responsabilitate şi la decenţă - de a nu utiliza acest punct de vedere în disputele politice", a declarat rof dr. Mircea Dumitru, membru al comisiei.

Apoi, a vorbit Marian Popescu, preşedintele Comisiei de etică. Iată ce a declarat el în conferinţa de presă:

"Universitatea nu a dorit să prelungească mult un punct de vedere în cazul lui Ponta. Comisia şi Universitatea nu au niciun fel de satisfacţie să anunţe acest verdict - teza lui Victor Ponta încalcă principiile eticii. Comisia nu a făcut decât să examineze forma tezei de doctorat, nu s-a pronunţat legat de conţinut.

Elementele de plagiat au fost identificate mai ales în capitolele 1 si 3. Comisia doreşte să exprime foarte clar - trăim o perioadă complicată, este vorba de o teză din 2003. Normele există de dinainte de 2003, de 230 de ani.

Este preluare copiată identic dintr-un text al unui autor. Preluările sunt de mai multe ordine - unele se referă la comentarii rezumate la două cuvinte la un text copiat. Alteori, sunt dislocate elemente ample din diverse lucrări.

Vă atrag atenţia asupra faptului că s-a copiat în succesiune. Sunt pagini întregi traduse din limba engleză. A mai fost folosit mixaj. A fost o muncă de a asambla din părţi dinstincte propriul text. Sunt şi elemente de judecată care le aparţin autorilor.

Oare în 2003 normele de redactare nu erau aceleaşi? Normele de a pune ghilimele, de a cita, de a avea bibliografie. Nu este posibil să ai o teză cu 40 de referinţe şi cu doar câteva note de subsol...

Noi nu facem decât să apărăm valorile morale ale acestei universităţi. E prima dată când suntem puşi într-o astfel de situaţie. Membrii comisiei au încercat să îşi exprime onest punctul de vedere".

Flavius Baias, decanul Facultăţii de Drept:

Facultate de Drept a decis în consiliul din 27 iunie că nu dispune de cadrul legal pentru a examina lucrarea. Mi-am dat demisia atunci, pentru că eu cred în valorile integrităţii academice, în prestigiul universităţii. Nimeni nu se bucură de ceea ce se întâmplă acum. Din fericire, spre că este o chestiune singulară. Această comisie de etică a făcut o analiză pertinentă. În 12 iulie a avut loc un consiliu în care s-a decis că experţii se pot implica.

Prof dr. Mircea Dumitru: "Numai după ce ministerul îşi dă acordul, putem retrage titlul"

Săptămâna viitoare vom avea şedinţe şi voi aduce la cunoştinţă toate concluziile comisiei. Vom lua o decizie în concordanţă cu legile. Numai după ce ministerul îşi dă acordul, putem retrage titlul.

Consiliul Naţional de Etică a dat verdictul: Ponta nu a plagiat

Premierul Victor Ponta nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a fost verdictul anunţat de Consiliul Naţional de Etică. Acesta a a analizat lucrarea în luna iulie 2012. Membrii Consiliului au stabilit că Ponta a respectat legislaţia din 2003, valabilă la momentul când a susţinut doctoratul.

"Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupare al doctorandului şi al conducătorului de doctorat. Autorul tezei de doctorat a efectuat activităţile cuprinse în planul individual de pregătire conform reglementărilor în vigoare în acea perioadă (3 examene şi 3 referate, toate apreciate cu calificativul foarte bine). Teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este în concordanţă cu normele şi practicile din domeniul ştiinţelor juridice la acea dată. Cercetarea, aşa cum rezultă din referatele comisiilor de susţinere, prezintă elemente de noutate şi cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizată de autor este menţionată la sfârşitul lucrării", se arată în raportul întocmit de experţi.

Aceştia au mai subliniat că nu se poate aprecia că Ponta şi-ar fi însuşit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale sau originale.

"Teza de doctorat a fost susţinută în Catedra de Drept Public din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti în data de 1.04.2003, în prezenţa unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcuţ, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Şaguna şi alţi specialişti de renume care au apreciat valoarea lucrării", se mai arată în raport.

Victor Ponta: "Decizia este politică. Este o comisie ad-hoc, făcută special pentru mine"

La aflarea verdictului, premierul Victor Ponta a declarat vineri că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti este "politică" şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

"Potrivit Legii educaţiei fãcută de domnul Funeriu, singura decizie recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, ANCS. Acea comisie s-a pronunţat definitiv, ieri, şi decizia ei arată că nu există plagiat. Facultatea de Drept a refuzat să încalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politică, dovadă că nu am fost chemat niciodată să-mi exprim un punct de vedere. Atenţie! Este singura dată când nu am fost chemat, iar această comisie nu a funcţionat până acum niciodată. Este o comisie ad-hoc făcută special pentru mine", a spus Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor