Piaţa Victoriei şi premierul “Copy-Paste”

Miting de protest impotriva plagiatului
Miting de protest impotriva plagiatului (Epoch Times România)

Marţi seară, în jur de 400 de persoane s-au strâns în faţa Palatului Victoria pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de Guvern şi de plagierea tezei de doctorat a premierului Victor Ponta. Deşi protestul nu fusese autorizat, oamenii nu s-au ferit să iasă în stradă şi să denunţe abuzurile din ultimul timp ale celor de la guvernare.

Persoane de toate vârstele s-au mobilizat şi au ocupat trotuarul din faţa Guvernului. “Înarmaţi” cu o serie de pancarte, de mărimea unor foi A4, pe care erau scrise mesaje la adresa lui Victor Ponta şi a USL-ului, aceştia au strigat în cor “Copy-Paste” şi “Demisia”. Atunci când oamenii i-au văzut, printre reporteri, pe cei de la Antena 3, au început să huiduie şi să adreseze apelative la adresa lui Dan Voiculescu.

Pe pancartele lor erau scrise negru pe alb mesaje precum: “Eu citez, nu plagiez”, “USL egal nazism”, „Vrem o ţară ca afară, Ponta demisia”, “Ponta plagiator”, “Copiatul este Pontagios”, “Opriţi mineriada parlamentară”, “Ponta şi USL egal dictatură”, “Les Miserables par Victeur Ponte”, plus o imagine cu coperta Constituţiei României.

În mulţime au putut fi văzuţi o serie de intelectuali din societatea civilă precum Gabriel Liiceanu, regizorul Stere Gulea, prozatoarea Doina Jela, Eugen Stancu, doctor în istorie, Ioan Stanomir, critic literar şi politolog român, fostul consilier prezidenţial Armand Goşu, Alex Ştefănescu, critic literar, Teodora Stanciu, cât şi Theodor Paleologu şi Teodor Baconschi.

Acesta din urmă a declarat pentru reporterii Epoch Times că este foarte hotărât să rămână în politică, mai ales în situaţia în care se află România la ora actuală.

“Nu vreau să renunţ la politică. Rămân consecvent într-un proiect de reformare reală a României şi a clasei politice. Avem destule resurse umane în această ţară pentru a nu fi obligaţi să alegem între rău şi mai puţin rău. Trebuie să lucrăm pentru binele comun şi pentru copiii noştri, aşa încât este un angajament pe care-l consider deopotrivă civic şi politic. Politica în fond e interesul pentru treburile cetăţenilor, ale comunităţii din care faci parte”, a precizat pentru Epoch Times, fostul ministru de Externe.

Vocea poporului

Un domn în vârstă de 86 de ani a precizat pentru reporterii Epoch Times România motivul ieşirii sale în stradă şi de unde a aflat despre această mobilizare.

“De pe internet am aflat că aici se adună să protesteze împotriva plagiatului şi am venit şi voi veni până când Ponta decide să plece. N-are ce căuta în fruntea Guvernului un hoţ. Asta este până la urmă, furt intelectual. Ponta şi Antonescu sunt uzurpatorii statului român.”

La o remarcă făcută de reporterii noştri despre vârsta sa înaintată, acesta a replicat că se bucură să vadă atâţia tineri în Piaţă, deoarece ei ar trebui să ia atitudine cu privire la viitorul lor.

Un alt protestatar, în vârstă de 34 de ani, s-a arătat profund indignat de comportamentul abuziv al lui Victor Ponta şi a spus că acest lucru l-a determinat să vină să-şi facă auzită vocea, alături de ceilalţi.

“Comportamentul abuziv al premierului prin care el trece în subordine orice instituţie vrea, precum Monitorul Oficial, Curtea Constituţională, etc., ca să-şi salveze reputaţia sau mai mult supravieţuirea în mediul politic, este lucru pe care un cetăţean de rând nu poate să-l facă. Dacă ar fi avut această putere şi cetăţenii de rând, nu aş fi venit aici. Lumea e rea. E în natura omului răutatea. În cazul acesta foarte bine, pot sta acasă, să mă uit la televizor şi să-mi văd de treburile casnice. Îndemnul de a ieşi pe stradă a venit de pe Facebook, deşi nu ştiu cine l-a iniţiat, nu m-am uitat la autor. Am văzut şi pur si simplu a rezonat cu părerile mele. Susţin atitudinea comunităţii societăţii civile”, a precizat Dinu Simionescu.

Totodată, un tânăr artist vizual şi-a exprimat doleanţele legate de situaţia actuală a României şi a declarat că fiecare om ar trebui să se simtă revoltat atunci când guvernarea încearcă să facă abuz de putere şi să împiedice funcţionarea democratică a instituţiilor statului de drept.

“Ideea e că fiecare individ în parte ar trebui să se simtă revoltat de lucrurile acestea, pentru că nu sunt lucruri fireşti. E pur si simplu agresiune împotriva cetăţeanului. Asta-i o formă mascată de agresiune şi o formă cât se poate de clară de monopol. Aşa ceva nu se poate într-un stat civilizat. Nu există lucrul acesta. Într-o ţară care vrea să fie absolut normală, simplă, cu nişte legi pentru toată lumea. Nu mi se pare normal ca legea să fie făcută de mine şi să o pot schimba. Iar faptul că eu pot să plagiez, păi atunci să legiferăm plagiatul pentru toată lumea. Şi eu vreau să fiu doctor în ştiinţe. Deci lucrurile nu pot sta aşa,” a declarat pentru Epoch Times, Dan Miron, în vârstă de 36 de ani.

Mulţimea adunată marţi seara în Piaţa Victoriei va continua să ceară demisia premierului şi în zilele ce vor urma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne