"Financial Times" nu uită de plagiat: Ponta, un adevărat test pentru socialiştii europeni

Prin indiferenţa cu care a reacţionat faţă de acuzaţiile de plagiat lansate la adresa sa, premierul Victor Ponta va reprezenta un adevărat test pentru socialiştii europeni, care sunt aşteptaţi în luna septembrie la un congres la Bucureşti, comentează Tom Gallagher pentru cotidianul "Financial Times" în ediţia electronică de joi.
Premierul Victor Ponta. (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
16.08.2012

Prin indiferenţa cu care a reacţionat faţă de acuzaţiile de plagiat lansate la adresa sa, premierul Victor Ponta va reprezenta un adevărat test pentru socialiştii europeni, care sunt aşteptaţi în luna septembrie la un congres la Bucureşti, comentează Tom Gallagher pentru cotidianul "Financial Times" în ediţia electronică de joi.

Astfel, într-o scrisoare publicată în ediţia electronică de joi a prestigioasei publicaţii, Tom Gallagher, profesor de politică la Universitatea britanică Bradford, a făcut mai multe aprecieri referitor la articolul "România, o încurcătură balcanică" publicat în "Financial Times" la data de 13 august.

El a precizat că articolul "atrage pe bună dreptate atenţia asupra crizelor personale cu care s-au confruntat în vara aceasta doi dintre «oamenii mari»" din România - fostul premier Adrian Năstase şi Victor Ponta.

"Eu cred că felul în care au reacţionat cei doi arată de ce această criză nu se poate calma rapid", subliniază Gallagher.

El a mai precizat că încercarea "de mântuială" a lui Năstase de a se sinucide, în urma condamnării la închisoare pentru corupţie, arată că acesta "a considerat ruşinea suferită prea greu de suportat".

La polul opus, imediat după ce revista "Nature" publica acuzaţiile de plagiat, premierul Ponta "insista să participe la un summit european la Bruxelles, deşi poate că era conştient de costurile reputaţiei sale în ochii Germaniei, unde un preşedinte şi un ministru al Apărării au căzut în urma unor acuzaţii fără îndoială mai puţin serioase".

Istoria unui plagiat

Prin indiferenţa cu care a reacţionat faţă de acuzaţiile de plagiat lansate la adresa sa, premierul Victor Ponta va reprezenta un adevărat test pentru socialiştii europeni, care sunt aşteptaţi în luna septembrie la un congres la Bucureşti

Pe de altă parte, în urmă cu două săptămâni, nu mai puţin de 26 de profesori universitari, majoritatea de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, i-au trimis premierului Victor Ponta şi ministrului Educaţiei o scrisoare deschisă, prin care îi cer Ecaterinei Andronescu să-i retragă titlul de doctor în drept premierului. Universitarii au precizat că sunt indignaţi de "intervenţiile brutale" ale ministrului Andronescu şi ale politicienilor în cazul Ponta. În opinia lor, nu există niciun dubiu că premierul a plagiat. Ei mai spun că decizia de neplagiat a Consiliului Naţional de Etică este necredibilă şi semnalează un posibil conflict de interese.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, instituţia la care Victor Ponta a obţinut titlul de doctor, a comunicat oficial în luna iulie că premierul nu a respectat normele de citare din mediul academic.

Anterior, prima instituţie care a dat verdict de plagiat în cazul Ponta a fost Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, apoi Pop, ministrul interimar de atunci al Educaţiei, a contestat competenţa forului, pe motiv că singurii care pot da un verdict sunt cei de la Consiliul Naţional de Etică.

Totodată, cu toate că au decis prin vot unanim că premierul Ponta a plagiat, membrii Senatului Universităţii Bucureşti au amânat pentru la toamnă decizia de retragere a titlui de doctor, întrucât şedinţa extraordinară nu s-a putut ţine, din lipsă de cvorum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor