"Nature" revine: Comisia care a decis că Ponta este plagiator a fost desfiinţată în timpul şedinţei

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)

O comisia academică din România a stabilit că primul ministru, Victor Ponta, a plagiat părţi din teza sa de doctorat, acuzaţii despre care revista Nature a relatat pentru prima dată în urmă cu câteva săptămâni, se afirmă într-un articol publicat luni în ediţia online a revistei. Dar comisia şi-a încetat oficial existenţa înainte de încheierea lucrărilor sale de vineri, 29 iunie, subliniază Nature.com

În şedinţa respectivă, 13 membri ai Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CANTDCU) au decis în unanimitate că Ponta a plagiat o parte însemnată - circa 85 de pagini din totalul de 307 (excluzând anexele) - din teza sa de doctorat din anul 2003 despre Curtea Penală Internaţională, cu toate că la baza hotărârii nu s-au aflat şi tipuri mai subtile de plagiat, precum schimbarea unor cuvinte cu sinonime, scrie Nature. Cu toate acestea, continuă publicaţia amintită, ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop, a întrerupt şedinţa şi le-a comunicat membrilor consiliului că li s-au retras mandatele. El a declarat că, prin ordin ministerial, deciziile acestuia au fost declarate nule din cauza faptului că CNATDCU nu ar fi predat un raport despre activitatea şi performanţele instituţiei, pe care ministrul susţine că l-a cerut la 21 iunie. Membrii consiliului resping această afirmaţii.

"Este evident că singura motivaţie a guvernului a fost să exercite presiuni asupra noastră şi, în cele din urmă, să pună capăt activităţii noastre", a declarat chimistul Marius Andruh, preşedintele comisiei, citat de Nature. "Am primit, însă nu mai devreme de 25 iunie, un fax în care ni se cerea un raport de activitate. Nu mai este nevoie să spun că în 3 zile nu puteam redacta raportul", a adăugat Andruh, cu privire la solicitarea ministrului Pop.

Comunitatea academică din România este indignată de această mişcare şi îşi exprimă îngrijorarea că actuala situaţie ar putea dăuna şi mai mult reputaţiei sistemului ştiinţific şi de învăţământ superior din ţară, potrivit Nature.

În câteva zile, peste 800 de oameni de ştiinţă şi cercetători români au semnat o petiţie redactată de CNATDCU care acuză "maniera nedemnă în care ne-a fost încălcată demnitatea umană şi profesională cu ignorarea celor mai elementare principii ale libertăţii academice".

În plus, mai scrie revista, într-o scrisoare deschisă, trimisă săptămâna trecută şefilor de stat din Uniunea Europeană, un grup de 16 scriitori şi intelectuali români, printre care şi Andrei Pleşu, fost ministru de externe, şi-au exprimat teama că această afacere ar putea afecta imaginea întregii societăţi româneşti.

În şedinţa sa de vineri, CNATDCU a concluzionat că, dintr-o lucrare de 307 pagini, 85 sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat. În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penală Internaţională"), în cazul a circa 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa, aminteşte Nature.

În urma acestei decizii, consiliul a trimis Ministerului Educaţiei propunerea să i se retragă lui Ponta titlul de doctor. Dar CNATDCU a fost reorganizată înainte de anunţarea verdictului, astfel că este posibil ca recomandarea să rămână fără consecinţe, menţionează publicaţia.

Guvernul a trimis cazul Comisiei Naţionale de Etică, iar aceasta are la dispoziţie 90 de zile pentru a investiga acuzaţiile. Premierul Ponta, informează Nature, i-a înlocuit însă pe membrii acestei comisii, în urma unor acuzaţii de plagiat împotriva fostului său ministru al educaţiei, Ioan Mang.

Partidul Democrat Liberal, din opoziţie, a cerut demisia lui Ponta, însă premierul, lider al social-democraţilor, susţine că singura sa greşeală a fost să menţioneze sursele din teza de doctorat într-un mod neconvenţional şi a descris acuzaţiile în cauză ca o parte a unei campanii politice împotriva sa.

Conducătorul tezei de doctorat a lui Ponta, profesorul de drept Adrian Năstase, fost prim-ministru, se află de săptămâna trecută în închisoare pentru acte de corupţie, adaugă publicaţia oamenilor de ştiinţă. Autorii cărţilor din care Ponta este acuzat că a copiat, inclusiv profesorii de drept Dumitru Diaconu şi Vasile Creţu, susţin că nu sunt interesaţi de acest caz şi nici de rezultatele lui, a spus Andruh. Un alt profesor pe care Ponta este acuzat că l-a plagiat, Ion Diaconu, a negat cu vehemenţă că premierul i-ar fi copiat lucrarea, potrivit Nature.

Andruh a declarat că nu va mai face parte din niciun fel de comisii de cercetare din România. "M-am săturat (...) Am făcut tot ce a fost posibil, dar nu suport mediocritatea", a mai afirmat academicianul român, citat de Nature.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne