Traian Ungureanu: Andronescu trebuie să dea explicaţii - a plagiat sau nu Victor Ponta?
alte articole
Întrebat de un reporter Epoch Times cum comentează recentul scandal de plagiat în care este implicat ministrul Educaţiei care a girat cererea de finanţare în valoare de jumătate de milion de euro bazată pe plagiat, purtătorul de cuvânt al Alianţei România Dreaptă (ARD) Traian Ungureanu a răspuns că Ecaterina Andronescu trebuie să ofere explicaţii despre cazul tezei de doctorat a premierului, mai exact “este sau nu este plagiat?”.
“Scandalul recent de plagiat este o continuare a vechiului scandal de plagiat. Trebuie să începem cu începutul. Dacă doamna Andronescu este implicată direct, indirect, cu sau fără voia ei într-un nou scandal de plagiat, se şterge păcatul original. Doamna Andronescu trebuie să ia poziţie nu personal, ci în calitatea ei de demnitar al statului răspunzător de educaţie, faţă de cazul Ponta. Trebuie să nu se mai uite în altă parte atunci când are pe birou hârtiile din dosarul Ponta şi trebuie să ne spună ce crede ministrul Educaţiei: este sau nu este plagiat?”, a declarat, pentru Epoch Times, Traian Ungureanu.
La începutul acestui an, revista ştiinţifică “Nature” a expus o serie de scandaluri de plagiat din România, care au implicat un ministru al Educaţiei, mai multe cadre universitare şi pe primul-ministru Victor Ponta. În data de 7 noiembrie 2012, revista a publicat probe de plagiat în mai multe cereri de finanţare publică pentru proiecte de cercetare.
Niciuna dintre cererile suspecte nu a fost finanţată, dar unii oameni de ştiinţă români se declară îngrijoraţi că afacerea este muşamalizată de ministrul Educaţiei şi Cercetării, care nu a rezolvat îngrijorările privind corectitudinea sistemului şi în septembrie a propus noi reguli, care sunt menite să reducă supravegherea deciziilor de acordare de granturi.
Cererea de finanţare în cadrul programului "Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativa (PCCA)" era pentru suma de 465.000 de euro, pentru un proiect de cercetare în domeniul "reţelelor wireless optice pentru aplicaţii broadband multi-serviciu" ("optical wireless-based networks for broadband multi-services applications" în original, n.r.), numit OWHAN.
Proiectul reprezenta o colaborare între opt cercetători de la trei universităţi, sub coordonarea Institutului Naţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii (INSCC). Conform analizei realizate de integru.org, cererea pentru grant era copiată aproape integral din cinci surse diferite.
Ecaterina Andronescu a semnat cererea de finanţare pentru proiectul OWHAN în calitate de rector al uneia dintre universităţile participante la proiecte - Universitatea Politehnică Bucureşti - funcţie pe care a deţinut-o până în luna aprilie. În iulie, Andronescu a devenit ministrul Educaţiei.
Ministrul a refuzat să răspundă direct întrebărilor puse de “Nature” în legătură cu încetarea investigaţiilor în cazurile de plagiat, atât în calitate de rector, cât şi în calitate de ministru.
În schimb, Andronescu a răspuns publicaţiei “Nature” într-un email că ea nu poartă nicio răspundere personală pentru întârzierea investigaţiilor, dar că “este îngrijorată în legătură cu asemenea cazuri în procesul de cerere al granturilor de cercetare”.
Traian Ungureanu: ARD rămâne în picioare şi fără membrii organizaţiei Forţa Civică din Arad care s-au alăturat PNL
Purtătorul de cuvânt al ARD, Traian Ungureanu, a afirmat, vineri, pentru Epoch Times, că Alianţa “rămâne în picioare” şi fără membrii organizaţiei Forţa Civică din Arad care recent au părăsite formaţiunea politică şi s-au alăturat liberalilor, nemulţumiţi că partidul s-a aliat cu PDL.
Democrat liberalul a precizat că “unele surse” susţin că este vorba de doar doi oameni şi nu de toţi cei 50 de membrii care au înfiinţat filiala Forţa Civică din Arad în primăvara acestui an.
“Da, sunt 50 de membrii care se pare că nu sunt 50. La o numărătoare mai atentă unele surse susţin că ar fi doi. E mica diferenţă strict numerică. Faptul că ei au trecut la PNL este o chestiune care îi priveşte, aşa cum pe noi ne privesc ca ARD, o Alianţă care rămâne în picioare cu sau fără organizaţia de la Arad, cu sau minus 48 sau 2 oameni, pe noi ne privesc problemele reale ale României. Problemele mari sunt economia, acordul FMI, regimul impozitelor, precum cota unică redusă care va juca un rol important, sufocarea fiscală pe care o propune USL-ul va juca un rol fatal. Acestea sunt problemele noastre. Tot ce ţine de intrigi, bârfe locale, da, putem discuta în afară acestei conferinţe de presă sau după 9 decembrie”, a explicat Traian Ungureanu, pentru Epoch Times.
Săptămâna aceasta aproape toţi membrii organizaţiei Forţa Civică Arad au părăsit formaţiunea politică şi s-au alăturat liberalilor. Ei s-au declarat nemulţumiţi că partidul "nu mai are identitate şi a devenit apendicele PDL".
Într-un comunicat al Forţei Civice se mai arată că "îmbrăţişează acest proces absolut natural de primenire, proces în urma căruia partidul îşi va consolida o echipă unită, cu adevărat capabilă să pună în practică programul politic de dreapta în folosul tuturor românilor".
Pe de altă parte, cei care au demisionat au organizat o conferinţă de presă şi anunţat că toţi cei aproximativ 50 de membri care au înfiinţat filiala în primăvară au plecat, nemulţumiţi că partidul s-a aliat cu PDL.
"Toate principiile şi valorile în care am crezut ne-au fost deturnate de această mişcare a lui Mihai Răzvan Ungureanu de a se alia cu PDL. Forţa Civică nu mai are identitate şi a devenit apendicele PDL, pe care-l ajută să-şi spele imaginea. Ne dezicem de actuala structură la care a aderat partidul, deoarece reprezintă doar o manevră electorală, menită să inducă în eroare alegătorii", a declarat Vlad Botoş, fostul secretar general al formaţiunii.
Liderul Forţei Civice, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, va candida pentru un mandat de senator în colegiul din municipiul Arad.
ARD solicită demisia primului ministru şi a celor patru demnitari acuzaţi de ANI
Traian Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Alianţei România Dreaptă (ARD), a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că solicită demisia premierului Victor Ponta pentru felul în care a guvernat în ultimele şase luni, cât şi a celor patru demnitari acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de incompatibilitate şi conflict de interese.
“Guvernul USL constă, observăm deja, în şase luni, dintr-o serie continuă de miniştri sosiţi la Guvern la produs. Atenţie, în timpul mandatului, nu înainte, nu după, sau nu în afară mandatului oficial. Nu este nicio surpriză pentru că, dacă primul-ministru, capul acestui Guvern, este o persoană dovedită ca plagiator, atunci echipa selecţionată de acesta trebuie să arate la fel. Principiul de bază al Guvernului Ponta este primul-ministru cappo di tutti capi. După şase luni lumea s-a lămurit, avem cel mai prost Guvern din ultimii 20 de ani. Asta până la următorul Guvern Ponta care va stabili un nou record. Nu se va întâmpla aşa deoarece ce s-a întâmplat în şase luni va hotărî votul din 9 decembrie”, a declarat Traian Ungureanu.
Democrat liberalul a precizat că Victor Ponta nu a fost în stare “să încropească un Guvern în stare să respecte legea”.
“În şase luni şi o zi, Guvernul Ponta, regimul Ponta-Antonescu-Voiculescu-Becali a dat României următoarele: populaţiei – inflaţie, economiei – Oltchim, o coproducţie Ponta-Dan Diaconescu, familiei – scumpiri şi datorii, Europei şi Statelor Unite – atacuri care ne-au făcut de râs. Şi, în sfârşit, justiţiei, miniştri în afară legii”, a explicat purtătorul de cuvânt al ARD.
Ungureanu a completat că premierul trebuie să-şi dea demisia, dar şi miniştrii Turismului, Transporturilor şi cel delegat pentru Dialog Social şi secretarul general adjunct al Guvernului care sunt acuzaţi de ANI că nu au respectat legea.
“Primul-ministru Ponta trebuie, totuşi, să demisioneze în sfârşit, pentru că îşi scrie demisia în fiecare zi cu asemenea decizii şi cu o asemenea echipă. În al doilea rând majoritatea USL din Parlament nu trebuie să treacă la operaţiunea Diaconu 2. Până şi majoritatea din Parlament trebuie să respecte legea. Avem astăzi patru oameni care sunt potenţial vinovaţi, după ce, deja, am înregistrat şapte demnitari care au luat drumul justiţiei. În aceste condiţii este normal să te întrebi dacă avem de a face cu un prim-ministru care lucrează în serie ca să spun aşa”, a adăugat Traian Ungureanu.
Potrivit purtătorului de cuvânt ARD, cei patru demnitari trebuie să respecte verdictul legal.
“Rămân la poziţia că oamenii aceştia trebuie să se gândească la lege şi să respecte verdictul legal. Şi oricum, până se va face lumină, până când justiţia va ajunge la decizie finală, de datoria oricărui politician normal, în Europa, şi chiar şi în România, ar fi să se dea la o parte. De altfel primul-ministru Ponta a spus într-un trecut foarte apropiat că miniştrii în stare de incompatibilitate nu vor fi menţinuţi în funcţie”, a conchis democrat liberalul.
Ce acuzaţii aduce ANI celor patru demnitari
Miniştrii Turismului, Transporturilor şi cel delegat pentru Dialog Social sunt acuzaţi de ANI că nu au respectat legea. Alături de ei, pe lista celor care au fost descoperiţi cu nereguli se află şi secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, nu poate justifica peste 45.000 de euro din avere, fapt pentru care ANI a sesizat Oficiul pentru Spălarea Banilor şi Comisia de cercetare a averilor a Curţii de Apel Oradea. Suma respectivă a fost obţinută în ultimele cinci luni.
Pe de altă parte, Ovidiu Silaghi, a declarat că nu se simte "absolut deloc" vulnerabil şi va contesta decizia ANI care l-a acuzat că nu poate justifica aproape 46.000 de euro din averea personală. Silaghi a mai precizat că va face un demers politic pe plan european pentru că este nemulţumit de concluzia la care au ajuns cei de la ANI.
Ministrul Turismului, Eduard Raul Hellvig, a fost găsit incompatibil pentru că, pe lângă funcţia sa la stat a mai fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice la altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.
În replică, Eduard Hellvig a declarat, vineri, că sesizarea ANI în ceea ce îl priveşte este o acţiune ,,strict politică" şi că va face tot ceea ce ţine de el pentru că fiecare să răspundă pentru ,,abuzul" care i s-a comis, trimiţând astfel şi o scrisoare ambasadorilor UE ca să îi informeze despre situaţia sa.
Liviu Pop a fost reclamat la Parchetul instanţei supreme, întrucât, în calitate de ministru interimar al Educaţiei, ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde a fost secretar general anterior.
ANI a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie penală şi indicii de comitere a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în cazul lui Liviu Pop, care este ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii.
Fostul ministru interimar al Educaţiei, actual ministru delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a criticat vineri sesizarea la Parchet a Agenţiei Naţionale de Integritate, apreciind-o drept "o chestiune strict politică". Ministrul a explicat că sesizarea se suprapune cu prima zi de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.