Scrisoare deschisă către ministrul Educaţiei privind retragerea titlului de Doctor lui Victor Ponta

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Atât politicieni cât şi profesori universitari au semnat o scrisoare deschisă către ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, în care îi solicită acesteia retragerea titlului de Doctor prim-ministrului Victor Ponta, pe motiv că acesta a plagiat.

Semnatarii sunt profesori universitari, cer­ce­tători, cadre didactice pre­universitare, membri ai so­ci­e­tăţii civile, precum şi politicieni care cer ministrului Educaţiei să răs­pundă în cel mai scurt timp posibil cererii Senatului Uni­ver­sităţii din Bucureşti pri­vitor la plagiatul premierului Victor Pon­ta şi ”să-i retragă acestuia titlul de doctor în drept, pe care l-a de­ţinut în mod ilegitim din 2003”.

”Cazul este cum nu se poate mai clar: atât Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, în urma raportului Comisiei de Ex­pertiză compusă din specialişti în drept la universităţi de pres­ti­giu din lume, cât şi Consiliul Na­­ţional de Atestare a Ti­tlu­ri­lor, Diplomelor şi Cer­tif­ica­telor Uni­­versitare s-au pro­nun­ţat fără echivoc, dând un ver­dict lim­pede: plagiat. Aţi primit de pes­te o lună decizia şi raportul Se­natului Uni­ver­si­tăţii din Bu­cureşti cu toate ma­terialele re­levante, timp su­ficient pentru a vă convinge per­sonal de am­ploarea plagiatului comis de dl Victor Ponta. Pes­te o treime din lucrarea sa de doc­torat este co­piată, fără ni­cio trimitere la ori­ginal sau ci­tare a surselor, au­torul în­căl­când clar şi indu­bi­ta­bil etica uni­versitară şi legea”, notează scrisoarea deschisă către ministrul Educaţiei.

În documentul citat se aminteşte şi despre ”Co­mi­sia Naţională de Etică - for­ma­tă ad-hoc pe cri­terii politice şi care s-a aflat în conflict de in­terese în mo­men­tul în care a lu­at o decizie des­pre şeful gu­vernului, care, prin intermediul Ministerului Edu­ca­­ţiei, are în subordine şi res­pec­tiva Co­mi­sie - a ocolit un răs­puns tran­şant, spunând că lu­crarea de doctorat a dlui Vic­tor Ponta es­te în acord „cu le­gislaţia în vigoare din 2003”. Totodată, semnatarii adaugă: ”Suntem con­vinşi că dum­nea­voastră, în calitate de profesor universitar şi de om de bună-credinţă, nu puteţi susţine te­za ridicolă po­trivit căreia ci­ta­rea surselor şi ghilimelele s-au inventat după anul 2003!”

”Doamnă Ministru, sunteţi pro­fesor universitar şi cunoaşteţi bine consecinţele to­lerării pla­gi­atului în lumea aca­demică ro­mânească; nu puteţi ignora fap­tul că el contribuie în­tr-o co­vâr­şitoare măsură la im­postură, la confuzia va­lo­ri­lor şi în final la scă­derea con­tinuă a nivelului educaţiei. Ştiţi de ase­me­nea că plagiatul nu are culoare po­li­ti­că, în schimb are cu­loa­rea min­ciunii. Suntem con­vinşi că aţi re­flectat deja se­rios la acest caz şi că îl puteţi privi des­prins de con­tingent, nu nu­mai în con­tex­tul prezentului, dar şi în ace­la al viitorului şi că vă in­te­re­sea­ză felul în care vom fi cu to­ţii ju­decaţi de acest viitor. Cre­dem că se impune să respectaţi ade­vărul şi să evitaţi de­cre­di­bili­za­rea învăţă­mânt­u­lui, a Ro­mâ­ni­ei în general şi, nu în ulti­mul rând, a dum­nea­voas­tră în par­ticular”, notează scrisoarea deschisă.

”Aşteptăm să luaţi decizia co­rec­tă de retragere a titlului de doc­tor dlui Victor Ponta, ghi­dân­du-vă astfel după interesele ma­jore ale Universităţii, ale şco­lii şi ale societăţii româneşti. Aş­teptăm, deci, din partea Dvs., o decizie curajoasă, înţeleaptă şi justă”, au concluzionat semnatarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne