Senatul Universităţii Bucureşti ia miercuri act de decizia de plagiat a Comisiei de Etică în cazul Ponta

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Pentru a lua act de decizia de plagiat a Comisiei de Etică în cazul premierului Victor Ponta, Senatul Universităţii Bucureşti (UB) se întruneşte miercuri şi poate propune sancţiuni mergând până la retragerea titlului de doctor.

Şedinţa Senatului UB începe la 10.00 şi ar putea dura chiar şi patru ore, au spus oficiali ai Comisiei de Etică.

Conform uzanţelor în acest caz, Senatul UB va fi informat de către Comisia de Etică despre verdictul de plagiat în cazul lui Victor Ponta.

Apoi, după ce va lua act de hotărârea Comisiei de Etică, Senatul ar urma să ia o decizie, putând cere Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a decis în luna iulie 2012 că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat.

Astfel, specialiştii au declarat atunci că o treime din lucrare a fost copiată "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

Totodată, Comisia de Etică a UB a stabilit că teza de doctorat a lui Ponta "încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare".

Istoric întortocheat

Acest verdict a fost cel de-al doilea care a stabilit existenţa plagiatului în cazul Ponta, după cel dat de Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATCDCU).

Acest consiliu a fost desfiinţat forţat între timp, de către fostul ministru interimar al Educaţiei Liviu Pop, iar recent, a fost reînfiinţat.

Noua componenţă a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), for care a dat primul verdict de plagiat în cazul premierului Victor Ponta, a fost publicată în Monitorul Oficial (MO), numărul de membri fiind mărit de la 21 la 44.

Rectorul Universităţii Bucureşti, instituţia de învăţământ care a decis să analizeze teza de doctorat susţinută în 2003 de premier, poate decide oricând anularea diplomei lui Victor Ponta.

Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică:

"Fac un apel la responsabilitate şi la decenţă - de a nu utiliza acest punct de vedere în disputele politice", a declarat rof dr. Mircea Dumitru, membru al comisiei.

Apoi, a vorbit Marian Popescu, preşedintele Comisiei de etică. Iată ce a declarat el în conferinţa de presă:

"Universitatea nu a dorit să prelungească mult un punct de vedere în cazul lui Ponta. Comisia şi Universitatea nu au niciun fel de satisfacţie să anunţe acest verdict - teza lui Victor Ponta încalcă principiile eticii. Comisia nu a făcut decât să examineze forma tezei de doctorat, nu s-a pronunţat legat de conţinut.

Elementele de plagiat au fost identificate mai ales în capitolele 1 si 3. Comisia doreşte să exprime foarte clar - trăim o perioadă complicată, este vorba de o teză din 2003. Normele există de dinainte de 2003, de 230 de ani.

Este preluare copiată identic dintr-un text al unui autor. Preluările sunt de mai multe ordine - unele se referă la comentarii rezumate la două cuvinte la un text copiat. Alteori, sunt dislocate elemente ample din diverse lucrări.

Vă atrag atenţia asupra faptului că s-a copiat în succesiune. Sunt pagini întregi traduse din limba engleză. A mai fost folosit mixaj. A fost o muncă de a asambla din părţi dinstincte propriul text. Sunt şi elemente de judecată care le aparţin autorilor.

Oare în 2003 normele de redactare nu erau aceleaşi? Normele de a pune ghilimele, de a cita, de a avea bibliografie. Nu este posibil să ai o teză cu 40 de referinţe şi cu doar câteva note de subsol...

Noi nu facem decât să apărăm valorile morale ale acestei universităţi. E prima dată când suntem puşi într-o astfel de situaţie. Membrii comisiei au încercat să îşi exprime onest punctul de vedere".

Flavius Baias, decanul Facultăţii de Drept:

Facultatea de Drept a decis în consiliul din 27 iunie că nu dispune de cadrul legal pentru a examina lucrarea. Mi-am dat demisia atunci, pentru că eu cred în valorile integrităţii academice, în prestigiul universităţii. Nimeni nu se bucură de ceea ce se întâmplă acum. Din fericire, spre că este o chestiune singulară. Această comisie de etică a făcut o analiză pertinentă. În 12 iulie a avut loc un consiliu în care s-a decis că experţii se pot implica.

Prof dr. Mircea Dumitru: "Numai după ce ministerul îşi dă acordul, putem retrage titlul"

Săptămâna viitoare vom avea şedinţe şi voi aduce la cunoştinţă toate concluziile comisiei. Vom lua o decizie în concordanţă cu legile. Numai după ce ministerul îşi dă acordul, putem retrage titlul.

Victor Ponta: "Decizia este politică. Este o comisie ad-hoc, făcută special pentru mine"

La aflarea verdictului, premierul Victor Ponta a declarat că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti este "politică" şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

"Potrivit Legii educaţiei fãcută de domnul Funeriu, singura decizie recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, ANCS. Acea comisie s-a pronunţat definitiv, ieri, şi decizia ei arată că nu există plagiat. Facultatea de Drept a refuzat să încalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politică, dovadă că nu am fost chemat niciodată să-mi exprim un punct de vedere. Atenţie! Este singura dată când nu am fost chemat, iar această comisie nu a funcţionat până acum niciodată. Este o comisie ad-hoc făcută special pentru mine", a spus Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne