Revista britanică Nature: Cercetătorii români şi străini luptă împotriva cazurilor de plagiat

.
. (Photos.com)

Pentru a lupta împotriva numeroaselor cazuri de plagiat din lumea academică română despre care a relatat presa străină în ultima perioadă, precum cazul Ioan Mang, Victor Ponta şi a rectorului şi prorectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, cercetătorii români şi de peste hotare au lansat site-ul integru.org, relatează revista Nature.

Astfel, pe site-ul cu pricina vor fi expuse cazuri în care există suspiciuni de plagiat ce vor fi însoţite de comentariile specialiştilor din domeniul academic, atât cel românesc, cât şi cel internaţional. Scopul paginii web „Integru” fiind acela de ajuta la reformarea învăţământului şi redarea încrederii “în cercetarea şi educaţia românească”.

Unul dintre cazurile puse sub lupa cercetătorile a fost un "plagiat de tip copy-paste", aşa cum l-au numit aceştia, dintr-o lucrare de doctorat de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş.

Leonard Azamfirei, unul dintre profesorii care au coordonat lucrarea, a declarat cel care a reclamat plagiatul, respectiv profesorul Peter Hantz, cunoscut pentru campania sa pentru studierea materiilor în limba maghiară în universitate, urmăreşte să discrediteze conducerea universităţii.

Concluzia cercetătorilor independenţi, care şi-au exprimat părerile pe site-ul integru.org, este că lucrarea este în proporţie de 90% plagiat, citarea surselor fiind neconformă cu regulile academice.

Pentru a nu se putea aduce atacuri la adresa lor, numele oamenilor din lumea academică care opinează pe acest site nu va fi dezvăluit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne