Consiliul de Atestare a decis: Victor Ponta a plagiat!

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)

UPDATE 5 - Cristian Preda: "PDL cere premierului să-şi ţină cuvântul, să demisioneze. Atacăm în contencios ordinele lui Pop"

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat vineri că PDL îi cere în mod oficial demisia lui Victor Ponta, precizând că premierul trebuie să se ţină de cuvânt şi să demisioneze după ce CNATDCU a decis că acesta a plagiat în lucrarea de doctorat.

"PDL solicită premierului să-şi ţină cuvântul şi anume să demisioneze, întrucât plagiatul a fost în mod formal afirmat de consiliul care se ocupă de titlurile universitare şi de calitatea contribuţiilor academice", a spus Cristian Preda, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că Victor Ponta a promis că demisionează în ipoteza în care o comisie de specialişti va demonstra că a plagiat teza de doctorat.

"Onoarea i-o cere", a adăugat Preda, apreciind că se aşteaptă ca premierul Victor Ponta să demisioneze după ce a promis acest lucru şi după ce a fost demis ministrul Ioan Mang.

UPDATE 4 - Ministrul Educaţiei: "Deciziile CNATDCU sunt nule, nu a fost cvorum"

"Toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar unei şedinţe statutare, respectiv două treimi din totalul de 20 de membri", a spus minstrul Pop.

Cvorumul de două treimi pentru aprobarea deciziilor în Consiliul General este menţionat atât în actualul regulament de funcţionare, cât şi în cel anterior.

UPDATE 3 - Victor Ponta evită să mai dea declaraţii despre demisia sa

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis vineri că premierul Victor Ponta a plagiat. Consiliul s-a întrunit în şedinţă chiar dacă, printr-un ordin al ministrului emis joi şi publicat vineri în "Monitorul Oficial", fusese practic desfiinţat.

CNATDCU a decis că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat şi a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor.

Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 20.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată pagină cu pagină o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copii fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penală Internaţională"), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa.

Pe de altă parte, aflat la Bruxelles, premierul Ponta nu a mai dorit să precizeze dacă va demisiona în cazul în care se va dovedi că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat.

El a motivat că în ultimele două zile s-a concentrat doar pe agenda Consiliului European şi că problemele interne le va comenta în ţară.

Ponta nu a dorit nici să răspundă dacă i se pare oportună dizolvarea CNATDCU.

UPDATE 2 - Ministrul Educaţiei a desfiinţat consiliul

Ministrul Liviu Pop a reuşit să desfiinţeze în timp "util" consiliul care ar fi putut da verdictul de plagiat în cazul lui Victor Ponta.

Ordinul ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop, privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi noua structură a acestuia a fost publicat, vineri, în "Monitorul Oficial".

La intrarea în vigoare a actului normativ vor fi abrogate Ordinul ministrului Educaţiei 3760/2011 privind componenţa Consiliului General al CNATDCU, Ordinul ministrului Educaţiei 3.504/2012 privind aprobarea Regulamentului de funcţionare a CNATDCU în vederea validării tezelor de doctorat şi Ordinul ministrului Educaţiei nr. 3.759/2011 privind aprobarea Regulamentul de organizare şi funcţionare a CNATDCU şi a structurii acestuia.

UPDATE 1 - Acuzaţia de plagiat, încă un război: Cine analizează teza de doctorat a lui Ponta

Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei, a ajuns vineri personal la şedinţa Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi le-a comunicat membrilor că nu au dreptul să analizeze acuzaţiile de plagiat adresate premierului Victor Ponta. El susţine că de această sarcină trebuie să se ocupe Consiliul Naţional de Etică.

Chiar dacă forul a fost desfiinţat joi de către ministrul Educaţiei, membrii CNATDCU au fost convocaţi la şedinţă vineri dimineaţă, pentru a analiza acuzaţiile de plagiat aduse lui Victor Ponta.

La puţin timp după începerea şedinţei membrilor, la CNATDCU a venit mai întâi în vizită Corpul de control al ministrului Educaţiei.

Apoi a ajuns şi ministrul, care a insistat că vrea să explice "cu subiect şi predicat" că de cazul Ponta trebuie să se ocupe Consiliul Naţional de Etică şi nimeni altcineva.

Consiliul, reunit de urgenţă vineri dimineaţă

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare - reunit de dimineaţă - analizează chiar astăzi (vineri) posibilul plagiat al premierului Victor Ponta. Aşadar, şi decizia Consiliului ar putea fi anunţată astăzi.

Conform legii, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este singura instituţie care poate să retragă un titlu de "doctor".

Ministrul Educaţiei vrea să desfiinţeze Consiliul

Cu doar o zi înainte, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a desfiinţat Consiliul de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor, motivându-şi decizia pe lipsa unui raport de activitate pe care conducerea trebuia să-l prezinte ministrului Educaţiei până joi, la ora 12:00.

Potrivit deciziei lui Liviu Pop, actualul CNATDCU se desfiinţează, urmând să fie reînfiinţat cu un numar mai mare de membri.

"Deocamdată ordinul de desfiinţare a Consiliului nu este publicat în Monitorul Oficial. Am avut o analiză a fiecărui Consiliu Consultativ al Ministerului, acest Consiliu Naţional de Atestare a Diplomelor fiind unul din aceste consilii. În data de 21 iunie am înaintat acestui consiliu o adresă prin care i-am cerut lucrurile care erau stipulate în lege, rapoarte de activitate pe anul trecut şi multe alte lucruri, deoarece există contestaţii. Acest lucru trebuia să se întâmple până ieri (joi, n.r.), la ora 12:00, domnul preşedinte a spus că nu poate să le comunice, deşi erau chestiuni tehnice, fapt pentru care am înaintat o propunere de modificare, în sensul în care acest consiliu să fie până la 45 de persoane. În momentul de faţă, în consiliu sunt 20 de persoane", a spus joi Pop, relevă Realitatea TV.

Potrivit revistei "Nature", Victor Ponta ar fi plagiat mai mult de jumătate din teza lui de doctorat, cuvânt cu cuvânt.

"Dacă nu se vor lua măsuri, toate diplomele vor fi decredibilizate. O diplomă care nu e credibilă nu are valoare. Consiliul are la dispoziţie toate documentele. Sunt aproape 130 de pagini care sunt luate, cuvânt cu cuvânt, din alte surse, fără să fie citate. Sunt mai multe pasaje plagiate decât cele relatate în presă", a declarat Mircea Miclea, membru al CNATDCU.

Într-un interviu acordat miercuri cotidianului spaniol "El Pais", premierul Victor Ponta a declarat că, dacă se constată că a plagiat, îşi va da demisia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne