Victor Ponta, despre plagiat: ”Dacă se dovedeşte, sunt dispus să renunţ la titlul de doctor”

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (www.gov.ro)

Acuzat de plagiat în teza sa de doctorat, premierul Victor Ponta a răspuns marţi acuzaţiilor aduse de cele două publicaţii, Nature şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Publicaţiile susţin că au "accesat" documente prezentate de o "sursă anonimă", conform căreia peste o jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Premierul a precizat că nu este vorba despre plagiat propriu-zis, el citând în bibliografie sursele din care s-a inspirat. Apoi a mai spus că este dispus să răspundă pentru faptul că a citat greşit, fiind gata să renunţe chiar şi la titlul de doctor, dacă va fi cazul.

Iată fragmente din declaraţii:

"Nu-i uşor să fii prim-ministru cu Traian Băsescu preşedinte. La Drept nu poţi să inventezi, ci doar să scrii despre instituţii care există deja"

"Cel de care sunt acuzat că i-am plagiat o lucrare este cel care a scris o prefaţă extrem de elogioasă la lucrarea mea de doctorat. De altfel, în colectivul de profesori sunt profesori cunoscuţi de la Facultatea de Drept şi regret că i-am supărat."

"Îmi cer iertare profesorilor care au făcut parte din comisie, dar nu aveam de unde să ştiu acum 10 ani cu ce se va ocupa preşedintele României."

"Am plagiat cele 30 de pagini, din 410 pagini, e totuşi o performanţă. Este vorba despre lucrarea domnului Diaconu, cel care m-a acuzat că l-am plagiat şi acolo se face o descriere a statutului care fusese proaspăt aprobat atunci. Nu se poate vorbi despre intenţia mea de a plagia ce au făcut ei. Nu-mi aduce niciun beneficiu, nu predau la nicio facultate, nu iau niciun leu în plus."

"Am reuşit să aflu cine este sursa anonimă. Domnul consilier prezidenţial, fost ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, care s-a dus personal la München şi a discutat cu cineva de la revista Natura şi i-a spus cum am plagiat eu acum 10 ani lucrarea de doctorat."

"La Traian Băsescu ştiţi cu ce se ocupă consilierii prezidenţiali şi ştiţi foarte bine care este stilul domniei sale. Fiecare persoană este ori ameninţată, ori şantajată, ori atacată, după care rămâne să-şi dovedească nevinovăţia. Domnul preşedinte foloseşte atacuri murdare, metode securiste, atacul, calomnia"

"Este vorba despre un război politic între mine şi domnul Băsescu. Zi de zi este o bătălie, care trebuie să înceteze, să curăţăm această societate de metodele securiste. Va fi o bătălie dură, destul de lungă, probabil până în toamnă"

"Sigur că m-am inspirat din aceste cărţi, că la Drept nu ai cum să inventezi."

"Sunt gata să răspund pentru faptul că am citat greşit, nu am niciun fel de problemă să recunosc. Atât timp cât sunt trecuţi în carte autorii, nu poate fi vorba că am plagiat. Sunt gata să renunţ şi la titlul de doctor, dacă e cazul"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne