Retrospectivă Epoch Times 2012: Oltchim şi Dan Diaconescu, epopeea tentativei de privatizare

Liviu Şerbănescu
11.12.2012

alte articole

Dan Diaconescu la ministerul Economiei, în problema OLTCHIM
Dan Diaconescu la ministerul Economiei, în problema OLTCHIM (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
11.12.2012

O adevărată telenovelă a fost pusă în scenă în 2012 de către Dan Diaconescu, patronul OTV şi liderul PP-DD, după ce acesta a anunţat în luna septembrie că vrea să cumpere Oltchim. Diaconescu a provocat un enorm scandal, pentru că nu a făcut dovada că ar avea banii promişi la licitaţie. Mogulul de la OTV a fost însă mediatizat zeci de zile la rând şi se pare că, din punct de vedere politic, a avut de câştigat, după ce şi-a făcut reclamă de sute de milioane de euro, gratuit.

Patronu OTV a fost însă mediatizat zeci de zile la rând şi se pare că, din punct de vedere politic, a avut de câştigat, după ce şi-a făcut atâta reclamă gratuit. Partidul său s-a ales cu 14% din voturi în alegerile parlamentare. Pe de altă parte, Dan Diaconescu este anchetat de DNA şi nici nu a reuşit să intre în Parlament, fiind învins de premierul Ponta, la Târgu Jiu.

Combinatul Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, dar şi cei 3.400 de angajaţi ai acestuia, au trecut în 2012 de la speranţe, la decădere, apoi la disperare şi pierderea speranţelor. În încercarea de a face combinatul profitabil, Guvernul Ponta a ratat privatizarea acestuia printr-un enorm scandal şi a amânat rezolvarea problemelor până după alegerile din decembrie.

Activitatea combinatului Oltchim Rm. Vâlcea a fost blocată la începutul anului, după ce OMV a închis combinatul Arpechim Piteşti, oprind sursele de materie primă esenţiale pentru funcţionarea Oltchim.

Combinatul Oltchim face parte din rândul companiilor de stat pentru care autorităţile s-au angajat, în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, să demareze procesul de privatizare. Combinatul se află pe lista companiilor de stat care ar trebui să beneficieze de management privat. La sfârşitul lunii aprilie, Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a creanţelor Oltchim la AVAS. Din cauza faptului că această conversie nu s-a făcut în timp util, privatizarea combinatului a fost amânată pentru luna septembrie a acestui an.

8 sept. - Dan Diaconescu anunţă că vrea să cumpere Oltchim: "Am trimis scrisoare la Guvern"

Dan Diaconescu, fondatorul PPDD, susţine că vrea să cumpere Oltchim pentru a-l salva din mâna ciocoilor şi a trimis deja o scrisoare în acest sens guvernului USL.

"Încerc să cumpăr Oltchim, dar nu singur, nu doar eu. Împreună cu toţi telespectatorii dumneavoastră, cu ai mei, cu poporul, cu toţi oamenii care vor să subscrie la acest act", a declarat Diaconescu la România TV.

"Dacă nu cumpărăm noi Oltchimul, va cumpăra o firmă PCC, o firmă, zic eu, a grupului Băsescu pentru că e reprezentată oficial în România de Sebastian Vlădescu", a mai spus Diaconescu.

Patronul OTV susţine că preţul este relativ mic în comparaţie cu valoarea reală a combinatului.

"Caietul de sarcini este de 20.000 de lei şi îl plătesc eu din banii mei şi garanţia de 130.000 de euro, bani pe care îi vom aduna foarte repede de la telespectatorii noştri şi apoi să cumpăr cu 4 milioane de euro ceva ce face de fapt 8 miliarde de euro. De ce să cumpere polonezii ceva cu 4 milioane de euro pentru poporul polonez şi să nu cumpărăm noi pentru poporul român?", a mai precizat Dan Diaconescu.

10 sept. - Patru companii sunt interesate de privatizarea Oltchim

Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploieşti şi Aisa Invest din Cluj sunt în continuare interesate de privatizarea Oltchim, au anunţat pentru The Money Channel surse din Ministerul Economiei, potrivit money.ro.

Cele patru companii au depus oferte şi în primăvară, când a fost amânată privatizarea.
Principalul acţionar minoritar la Oltchim, firma germană PCC, este cel care a confirmat că este interesat de achiziţia pachetului majoritar. PCC deţine, potrivit anunţului de privatizare, 18,31% din acţiunile combinatului chimic.

12 sept. - Statul va vinde acţiunile Oltchim la pachet cu creanţele companiei

Statul va vinde acţiunile Oltchim la pachet cu creanţele companiei, în valoare de 1,8 miliarde de lei, a precizat fostul director general al companiei, Constantin Roibu, potrivit money.ro. Strategia de privatizare a fost definitivată în Adunarea Generală a Acţionarilor. "Aşa cum este noul caiet de sarcini privatizarea se va face prin vânzarea de către stat a pactetului de 54,8% din acţiuni la pachet cu creanţele Oltchimului", a declarat Constantin Roibu.

Statul deţine 54,8% din acţiunile Oltchim. În cadrul procedurii de privatizare, se vor vinde şi creanţele companiei, în valoare de circa 1,8 miliarde de lei, deţinute de AVAS şi Electrica. Strategia de privatizare a companiei a fost astfel schimbată. Strategia iniţială prevedea privatizarea Oltchim-ului prin majorarea capitalului social al companiei şi conversia creanţelor în actiuni.

12 sept - Opt angajaţi ai Oltchim au intrat în greva foamei

Opt angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au anunţat, miercuri, că au intrat în greva foamei, fiind nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile restante pe ultimele două luni şi afirmând, totodată, că au recurs la acest gest pentru a-l forţa pe liderul de sindicat Mihai Diculoiu să-şi dea demisia.

O delegaţie a salariaţilor s-a întâlnit cu managerul interimar al combinatului, Radu Olaru, fost director economic al societăţii, însă discuţiile nu s-au încheiat cu un rezultat concret. Peste 200 de angajaţi s-au strâns şi miercuri în faţa pavilionului administrativ al combinatului, cerând demisia liderului de sindicat Mihai Diculoiu.

Protestele la Oltchim au început în urmă cu o săptămână, când societatea a decis oprirea definitivă a procesului de producţie, după ce Electrica a înaintat o somaţie pentru data de 15 septembrie, când va opri furnizarea energiei electrice. Tot atunci, directorul general al combinatului, Constantin Roibu, şi-a înaintat demisia.

13 sept - Protestele de la Oltchim iau amploare: 14 oameni în greva foamei

Aproximativ 300 de persoane protestează în faţa combinatului chimic Oltchim, iar 14 angajaţi au intrat în greva foamei. Protestatarii sunt supăraţi că nu şi-au mai primit salariile de două luni. Revendicările salariaţilor vizează în principiu demisia preşedintelui sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, dar şi plata restanţelor salariale şi identificarea fondurilor necesare repornirii instalaţiilor şi plăţii facturilor restante către Electrica.

14 sept - Salariaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au oprit protestele

Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au suspendat protestele vineri dimineaţă. Salariaţii aflaţi în greva foamei renunţă şi ei la această formă de protest, în aşteptarea rezultatul discuţiilor pe care o delegaţie a salariaţilor le va avea luni cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

15 sept. - Remus Vulpescu (OPSPI): Pentru Oltchim ne-am dori un mare investitor din Rusia

Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a declarat că, până luni, la ora 12, speră să fie primite circa trei oferte ferme pentru Oltchim, şi nu exclude ca cel puţin una dintre acestea să fie din partea unei mari companii din Rusia.

17 sept. - Privatizarea Oltchim a fost amânată până pe 20 septembrie

Privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea a fost amânată pentru 20 septembrie, a decis luni Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). În consecinţă, mai pot fi depus oferte pînă la 20 septembrie, urmând ca licitaţia pentru privatizare să aibă loc pe 21 septembrie. Termenul iniţial pentru licitaţie era 18 septembrie. Decizia a fost luată după ce au fost depuse mai multre contestataţi în instanţă la privatizarea Oltchim

18 sept - Dan Diaconescu: Guvernul Ponta cere doar 4 milioane de euro pe combinatul Oltchim

Patronul OTV, Dan Diaconescu, a dezvăluit luni seară o serie de detalii cu privire la privatizarea Combinatului Oltchim. Astfel, el a declarat că licitaţia ridică multe semne de întrebare, întrucât preţul de pornire este de doar 4 milioane de euro, preţ care poate să meargă chiar şi mai jos.

19 sept - Ponta: Acţiunea lui Diaconescu, de contestare a privatizării, ar putea să pună Oltchim pe butuci

Acţiunea lui Dan Diaconescu, de a contesta în instanţă procedura de privatizare a Oltchim „ar putea să pună pe butuci combinatul”, a spus marţi seară premierul Victor Ponta, care a atras totodată atenţia românilor care cred în ideea naţionalizării Oltchim „să fie realişti”.

„Acţiunea dl. Diaconescu ar putea să pună pe butuci Oltchimul. Dacă luni, când este termenul (în instanţă, n.r.) se suspendă procedura de privatizare, în afară de faptul că avem o mare problemă – pe 27 este board-ul FMI, dar practic Oltchim va muri”, a explicat premierul Ponta, într-o emisiune tv.

Întrebat despre ideea anunţată de Dan Diaconescu, de naţionalizare a societăţii Oltchim, Victor Ponta a spus că ar vrea ca acei români care cred că o asemenea acţiune ar putea fi posibilă, „să fie realişti”. „Sper să înţeleagă că aici este vorba de câteva sute de milioane de euro. Şi mai grav decît atât, dacă ar avea domnul Diaconescu acum 300 milioane de euro ca să îi pună la Oltchim nu ar fi suficient. La Oltchim nu doar pui nişte bani ca la o bancă, ci trebuie să ai capacitatea managerială – pe care dl. Roibu nu a avut-o – de a plăti datorii, de a şti să faci tot acest circuit tehnologic cu Arpechimul. Plus, de a şti să vinzi toate aceste produse”, a explicat şeful executivului. El a adăugat că acolo „nu se produc pantofi sau cozonaci”.

19 sept - Ponta declară că nu îl interesează suma pe care se vinde Oltchim, importante sunt locurile de muncă

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară, într-o emisiune tv, că nu îl interesează cât va încasa statul din vânzarea Oltchim, argumentând că ar prefera varianta în care să nu ia niciun euro dar să salveze combinatul, uneia în care obţine 50 de milioane din privatizare, iar în 6 luni se închide.

19 sept - Guvernul acordă un ajutor de urgenţă de 1.400 lei pentru fiecare angajat de la Oltchim

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un memorandum în baza căruia fiecare salariat de la Oltchim va primi un ajutor de urgenţă de 1.400 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt Andrei Zaharescu, precizând că măsura este necesară pentru a se evita apariţia unor probleme sociale suplimentare

20 sept. - Patru noi oferte pentru privatizarea Oltchim. Cea a lui Diaconescu, depusă după termenul legal

Firmele PCC SE, Aisa Invest şi Chimcomplex şi-au depus joi, până la ora 12, ofertele pentru privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea, în timp ce actele prezentate de Dan Diaconescu au fost înregistrate la ora 12,10, după expirarea termenului legal. "Propun comisiei de privatizare să ia în considerare toate ofertele", a declarat şeful Comisiei de privatizare, Remus Vulpescu.

Termenul-limită iniţial pentru depunerea ofertelor de participare la licitaţie a fost stabilit pentru luni, 17 septembrie, când au fost primite oferte din partea a trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, Dan Diaconescu şi Ştefan Vuza, prin firmele Chimcomplex şi Aisa Invest. Ulterior, termenul a fost prelungit până joi, la ora 12.00, în urma celor trei acţiuni depuse în instanţă de Dan Diaconescu şi a cererii de amânare făcute de reprezentanţii Gazprom.

Diaconescu ceruse instanţei suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma sa fie încheiat.

21 sept - Toate ofertele pentru privatizarea Oltchim au fost acceptate

Patru oferte au fost depuse până joi, la ora 12.00, pentru privatizarea Oltchim, acestea fiind din partea Aisa Invest, Chimcomplex, PCC şi a lui Dan Diaconescu. Astfel, în cursa pentru preluarea Oltchim au rămas aceeaşi pretendenţi ca şi luni, 18 septembrie, când a fost termenul-limită iniţial de depunere a ofertelor.

21 sept - Privatizarea Oltchim: Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru pachetul majoritar de acţiuni

Dan Diaconescu a fost declarat vineri după-masă câştigător al licitaţiei pentru pachetul majoritar de acţiuni Oltchim pus în vânzare, de 54,8%. Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, este câştigătorul licitaţiei de vânzare a combinatului Oltchim, după ce a oferit 203 de milioane de lei pentru a cumpăra întreg blocul de acţiuni al companiei.

Comisia de licitaţie a constatat că n-a fost necesară o licitaţie cu strigare, pentru că oferta lui Dan Diaconescu, patronul OTV, a fost mai mare cu mai mult de 15% decât oferta următoare. Dan Diaconescu este aşteptat luni la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

21 sept - Creanţele AVAS şi Electrica asupra Oltchim nu se vând. Deocamdată

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a anunţat vineri, în urma încheierii licitaţiei, că, deocamdată, creanţa AVAS şi creanţa Electrica asupra Oltchim SA. Remus Vulpescu a declarat că statul era interesat să vândă cele trei active individual.

OPSPI nu a reuşit să vândă vineri creanţele de aproximativ 400 milioane euro ale AVAS şi Electrica asupra Oltchim. Şi aceasta pentru că la licitaţia pentru preluarea creanţei AVAS nu a ofertat nimeni, iar pentru creanţa Electrica a fost depusă o singură ofertă, de către Chimcomplex.
Creanţa nu a fost adjudecată, întrucât oferta Chimcomplex, de 202 de milioane de lei, a fost sub preţul minim solicitat de Electrica.

21 sept - Victor Ponta, despre privatizarea Oltchim: Dacă cineva crede că se joacă cu aşa ceva, se va arde foarte tare

Referitor la cei care au depus oferte pentru acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea, premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Braşov, că dacă cineva crede că "se joacă cu aşa ceva, se va arde foarte tare". el a reamintit că este vorba de mii de oameni şi "de un complex industrial pentru trei judeţe".

21 sept. - Victor Ponta: Dacă cel care câştigă licitaţia pentru Oltchim nu are banii, va răspunde legal, se va frige

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat vineri la Braşov că dacă acela care câştigă licitaţia pentru Oltchim "se joacă şi ne înşeală" că are banii pe care trebuie să-i plătească, se va "frige" şi va răspunde în faţa legii.

21 sept. - Videanu: Strategia actuală de privatizare Oltchim este "cea mai mare mostră de incompetenţă"

Adriean Videanu a declarat vineri că din punctul de vedere al PDL strategia actuală de privatizare a Oltchimului este ,,cea mai mare mostră de incompetenţă profesională”, adâugând că întreaga acţiune a guvernului Ponta devine sinonimul ,,eşecului”.

22 sept. - Ponta: Câştigătorul licitaţiei pentru Oltchim să vină în maximum 10 zile cu banii, altfel e infracţiune

Premierul Victor Ponta a declarat despre câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea Oltchim că este aşteptat să se prezinte în maximum zece zile cu banii, în caz contrar fiind vorba de o infracţiune.

23 sept - Mircea Geoană: Privatizarea Oltchim este în stil Elodia

Privatizarea Oltchim este în stil Elodia, acuză senatorul Mircea Geoană, care consideră că cei de la OPSPI au avut o abordare "periculoasă de contabili cu ochelari de cal", preocupaţi să scape statul cât mai facil de o problemă oarecare.

22 sept - Dan Diaconescu nu a semnat contractul. La nevoie, privatizarea Oltchim va fi reluată în 2013, cu voie de la FMI

Dan Diaconescu a refuzat să semneze contractul privind privatizarea Oltchim pe motiv că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe. El a mai spus că actul prezentat luni de OPSPI pentru semnare este diferit faţă de forma anunţată odată cu caietul de sarcini.

Premierul Victor Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător al licitaţiei de vineri, adică Dan Diaconescu, nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar.

Cu o cursă aeriană spre Munchen, Germania, Dan Diaconescu a părăsit România luni, în jurul orei 17.00. El va reveni în ţară miercuri dimineaţă şi va continua discuţiile pentru încheierea contractului de privatizare la Oltchim.

24 sept - Ponta: Videanu s-a înţeles politic cu Dan Diaconescu să acopere fraudele PDL la Oltchim

Premierul Victor Ponta a declarat luni, în BPN al PSD, că Adriean Videanu, în "înţelegere politică" cu Dan Diaconescu, vrea să acopere "fraudele uriaşe" făcute de PDL la Oltchim şi a sugerat că Diaconescu are bani pentru Oltchim de la democrat-liberal.

24 sept - Diaconescu: Voi plăti salariile angajaţilor de la Oltchim, chiar dacă nu va fi semnat contractul

Dan Diaconescu a declarat luni că va plăti salariile angajaţilor de la Oltchim indiferent dacă va fi semnat sau nu contractul de privatizare a combinatului," într-o altă manieră, printr-un aranjament, un contract sau un acord cu sindicatele",

24 sept - Victor Ponta, somat de Dan Diaconescu să semneze contractul de privatizare pentru Oltchim

Patronul televiziunii OTV, Dan Diaconescu, a declarat luni că îl somează pe premierul Victor Ponta să semneze contractul de privatizare a Combinatului Oltchim. După ce a amânat semnarea contractului de privatizare a Combinatului Oltchim invocând peste 100 de greşeli şi lipsa mai multor anexe şi avize, Dan Diaconescu i-a transmis premierului Victor Ponta un mesaj plin de duritate.

24 sept. - Victor Ponta: Angajaţii Oltchim îşi vor primi salariile în continuare

Angajaţii Oltchim îşi vor primi în continuare salariile, conform asigurărilor date de Victor Ponta luni. Premierul a precizat că "circul" privatizării companiei trebuie să înceteze şi că Guvernul va veni cu un plan pentru următoarele şase luni, astfel încât combinatul să fie salvat.

25 sept. - Agenţia guvernamentală Itar-Tass: Victor Ponta invită investitori ruşi la Oltchim

Premierul Victor Ponta a invitat luni investitorii ruşi la privatizarea combinatului chimic Oltchim, relevă pagina online a agenţiei de presă guvernamentală a Rusiei, Itar-Tass. "Mi-aş fi dorit ca şi la Olchim să fi avut un mare investitor din Rusia" fiindcă "mă gândesc în primul rând, la siguranţa locurilor de muncă" şi mai puţin la "spectacole mediatice", precizează Itar-Tass, citând declaraţiile făcute de Victor Ponta luni, la Slatina.

25 sept. - Victor Ponta: Cineva trebuie să plătească pentru situaţia de la Oltchim, vom sesiza DNA

Într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ponta a declarat marţi că datoria Oltchim creşte zilnic cu 200.000 de euro, iar Ministerul Economiei şi ANAF fac verificări privind cauzele care au determinat acumularea datoriilor combinatului. "Nu cred că vom putea recupera ceea ce s-a pierdut. Cineva trebuie să plătească pentru această situaţie. Vom sesiza DNA pentru Oltchim", a precizat Ponta.

25 sept. - Daniel Chiţoiu: 3.300 de angajaţi ai Oltchim şi Arpechim îşi vor relua activitatea într-o lună

Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a declarat marţi că în decurs de o lună va fi reluată activitatea combinatului Oltchim la 65% din capacitate, "ceea ce implică 3.300 de angajaţi".

25 sept. - Ponta: Oltchim-ul poate funcţiona în cea mai mare parte a capacităţilor sale şi fără Arpechim

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la Ministerul Economiei, că “Oltchim-ul poate funcţiona în cea mai mare parte a capacităţilor sale şi fără Arpechim”, precizând că “singurul lucru care ar putea folosi Oltchim-ului este instalaţia de Nafta”.

26 sept. - Videanu: Ponta să explice schimbarea condiţiilor de privatizare ale Oltchim, altfel sesizez Parchetul

Adriean Videanu i-a cerut marţi seara lui Victor Ponta să prezinte în termen de 48 de ore care au fost argumentele pentru care a schimbat condiţiile de privatizare a Oltchimului, în caz contrar va sesiza Parchetul pentru tentativă de subminare a economiei naţionale.

26 sept. - Privatizarea Oltchim: Ponta, discuţii cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti. Diaconescu, întâlnire la ambasada SUA

Revenind în ţară cu o cursă de la Viena, Dan Diaconescu a aterizat miercuri, în jurul orei 13.00, pe Aeroportul Henri Coandă, el întorcându-se . anterior, unul dintre avocaţii săi anunţase că patronul OTV va merge după-amiază la Ambasada SUA la Bucureşti. La aeroport, Diaconescu a declarat că a fost în Germania, Austria, Spania, Franţa şi la Monaco şi a adăugat că va părăsi din nou România miercuri seară.

Aflat miercuri la Ministerul Economiei, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov, a purtat discuţii despre privatizarea Oltchim, la care a participat şi premierul Ponta. Tot miercuri dimineaţă, a fost prezent la Guvern şi directorul SIE, Teodor Meleşcanu, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situaţia Combinatului Oltchim.

26 sept. - Dan Diaconescu cere ca negocierea Oltchim să fie televizată în direct

Avocaţii lui Dan Diaconescu au solicitat în cursul zilei de marţi ca negocierea contractului pentru Oltchim să fie televizată în direct. Aceasta a fost una dintre propunerile făcute de Daniel Fenechiu, avocatul lui patronului de la OTV, înainte cu o zi de a intra în sediul Ministerului Economiei unde urmează să înceapă negocierea contractului de privatizare a combinatului Oltchim.

26 sept. - Dan Diaconescu, la aeroport: SIE m-a urmărit peste tot... Toată planeta e interesată de Oltchim

Dacă n-ar fi existat scandalul tentativei de privatizare a Oltchim Dan Diaconescu ar fi trebuit să plătească 256 de milioane de euro pentru a obţine aceeaşi vizibilitate la televiziuni. Pentru toate apariţiile, el a „investit“ însă doar 120.000 de euro, garanţia pentru licitaţie. Există destule persoane care susţin că garanţia de 120.000 de euro plătită de Dan Diaconescu la licitaţie a reprezentat de fapt un mic buget de campanie electorală.

Dan Diaconescu a revenit miercuri în ţară şi se va întâlni la ora 14.00 un cu reprezentant al Ambasadei SUA. Ambasadorul Mark Gittenstein nu se află la sediul misiunii, a precizat un reprezentant al ambasadei. De la aeroport, Diaconescu a declarat că a fost urmărit tot timpul de SIE în străinătate şi că toată planeta e interesată de Oltchim.

26 sept. - Diaconescu: Nu pot ei închide combinate câte putem noi deschide

Dan Diaconescu a declarat miercuri, la revenirea în ţară, că are banii pentru privatizarea Oltchim şi i-a acuzat din nou pe guvernanţi că "vor doar să închidă combinatul sau să îl falimenteze". "Nu pot ei închide combinate câte putem noi deschide", a declarat Diaconescu.

27 sept – Protestele continuă. În caz că Dan Diaconescu nu plăteşte acţiunile, Guvernul acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru Oltchim

Peste 1.000 de angajaţi de la combinatul din Râmnicu Vâlcea Oltchim continuă protestele joi, din cauza situaţiei incerte. Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, spunea miercuri că salariaţii de la Oltchim nu mai au încredere în guvernanţi şi că oamenii şi-au pierdut toate speranţele.

Dacă Dan Diaconescu nu achită suma licitată pentru pachetul de acţiuni, Guvernul va aproba miercurea viitoare o ordonanţă de urgenţă prin care va transfera companiei Oltchim 40 de milioane euro pentru plata salariilor şi repornirea combinatului, bani care vor fi acordaţi din fondul de privatizare.

27 sept - Oltchim: "Dacă se reia activitatea la doar 65% din capacitate, vor fi restructurări"

Corneliu Cernev, liderul angajaţilor de la combinatul Oltchim, i-a informat joi pe angajaţi despre discuţiile care s-au purtat miercuri seară la Ministerul Economiei, anunţându-i că, dacă va fi reluată activitatea combinatului la doar 65% din capacitate, vor fi necesare restructurări.

27 sept - Isărescu: FMI nu ne-a cerut să finalizăm privatizarea Oltchim, dar un eşec nu dă bine

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că un posibil eşec al privatizării Oltchim "nu dă bine", dar că, în ceea ce priveşte acordul cu FMI, condiţia era demararea privatizării, nu finalizarea acesteia.

28 sept - Victor Ponta: E o informaţie falsă că Diaconescu a depus o hârtie că are banii pentru Oltchim

Victor Ponta a afirmat joi seara la RTV că Dan Diaconescu nu a depus vreo dovadă prin care să arate că are banii necesari pentru Oltchim, catalogând drept o ”informaţie falsă” zvonul potrivit căruia Diaconescu a prezentat o hârtie din care reiese că are suma necesară.

28 sept - Oltchim Râmnicu Vâlcea: A treia zi de proteste

În cea de-a treia zi de proteste consecutive, peste 300 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au adunat vineri pe platoul din faţa pavilionului administrativ al combinatului. Liderul sindical Corneliu Cernev le-a spus oamenilor că a cerut autorităţilor ca dacă luni nu va fi semnat contractul de privatizare "să se încheie orice discuţie despre privatizare".

28 sept - De-a lungul anilor, SRI a transmis 190 de rapoarte despre Oltchim

Directorul SRI George Maior, a declarat vineri că, de-a lungul timpului, SRI a întocmit aproximativ 190 de rapoarte despre situaţia de la combinatul Oltchim, care au fost trimise către factorii decidenţi.

Astfel, Maior a precizat că instituţia pe care o conduce a transmis aproximativ 190 de rapoarte pe tema Oltchim în decursul mai multor ani, iar toate guvernele au cunoscut foarte bine situaţia combinatului

28 sept - Vosganian: Procesul de privatizare a Oltchim a fost un simulacru

Fostul ministru de Finanţe, senatorul PNL Varujan Vosganian, a calificat, vineri, la Iaşi, procesul de privatizare a Oltchim drept "un simulacru".

28 sept - Diaconescu: Banii pentru Oltchim există, mai trebuie ca Ponta să îi vrea

Dan Diaconescu a ajuns vineri, în jurul orei 18,00, la sediul Ministerului Economiei şi a declarat că are în cont banii promişi pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim, respectiv 45 milioane euro, dar că totul e "să vrea şi Ponta aceşti bani".

28 sept - Kelemen, despre Oltchim: Greşeala cea mai mare a fost acceptarea lui Dan Diaconescu la licitaţie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că cea mai mare greşeală în cazul privatizării Oltchim a fost acceptarea lui Dan Diaconescu la licitaţie, "fără nicio garanţie şi fără nicio verificare".

29 sept - Dan Diaconescu: Sunt dispus să plătesc luni trei milioane de euro pentru plata salariilor la Oltchim

La ieşirea din sediul Ministerului Economiei, Dan Diaconescu a declarat vineri seară că Guvernul a transmis că nu poate continua negocierile pentru contractul de vânzare a acţiunilor Oltchim, atât timp cât nu se face dovada că există suma de 45 de milioane de euro pentru preluarea titlurilor. Patronul OTV a mai precizat că e dispus să plătească luni trei milioane de euro pentru plata salariilor la Oltchim, dacă Executivul găseşte o soluţie legală.

30 sept. - Diaconescu afirmă că vrea să plătească salariile angajaţilor chiar dacă nu va prelua Oltchim

Sâmbătă, Dan Diaconescu a declarat că, indiferent dacă luni va deveni sau nu proprietarul acţiunlor Oltchim deţinute de stat, vrea să plătească salariile angajaţilor companiei şi că va merge cu banii cash la Râmnicu Vâlcea.

29 sept - Diaconescu: Luni voi scoate sacii cu bani de la bancă şi îi voi arăta lui Ponta, să vadă că îi am

Dan Diaconescu a declarat sâmbătă că luni va ridica banii necesari pentru fondul de salarii de la Oltchim şi că îi va arăta premierului Ponta sacii cu bani pe care îi va scoate din bancă, astfel că acesta nu va mai putea spune că nu are banii pentru Oltchim.

30 sept - Videanu: Cazul Oltchim e întreţinut de Guvern, din raţiuni strict politice

Referindu-se la cazul Oltchim, preşedintele interimar al PDL Bucureşti Adriean Videanu a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că acest subiect "este întreţinut de guvernul Ponta din raţiuni strict politice, pentru că USL a scăzut sub 50%, iar procentele Uniunii se duc la Partidul Popular al lui Dan Diaconescu".

1 oct. - Dan Diaconescu: Nu vreau să dau banii înainte, plătesc la semnarea contractului

Dan Diaconescu a spus duminică referitor la cazul Oltchim că nu vrea "să dea banii înainte”, deoarece, conform documentelor semnate, are termen până în 2013 şi a susţinut că dacă va fi scos din licitaţie, avocaţii lui de la Londra îl vor da în judecată pe premierul Victor Ponta.
1 oct. - Vasile Blaga: Oltchim este ”telenovela Elodia guvernamentală", regizorul fiind Victor Ponta
Vasile Blaga, preşedintele PDL, a precizat luni că toată ţara urmăreşte acum procesul de privatizare al Oltchimului, ca pe un nou episod din "telenovela Elodia guvernamentală", în care "regizorul este Ponta, iar solistul vedetă Dan Diaconescu".

1 oct - Circul privatizării Oltchim: Dan Diaconescu a adus şapte saci cu bani la Ministerul Economiei

După ore de negocieri la Ministerul Economiei, Dan Diaconescu s-a dus luni după-masă la o bancă din Capitală de unde a scos şapte saci cu bani care, spune el, sunt destinaţi plăţii salariilor. El a adus banii în faţa Ministerului Economiei, fără a preciza care este suma exactă.

Patronul de la OTV aşteaptă să reia negocierile cu ministrul Daniel Chiţoiu. El a stat minute în şir într-o maşină a unei firme de transport valori, în mijlocul Bulevardului Victoriei, blocând circulaţia, întrucât jandarmii care asigură paza Ministerului Economiei nu i-au permis accesul în parcare. Apoi, în jurul orei 19:15, Dan Diaconescu a intrat în sediul Ministerului Economiei.

1 oct. - Raport Oltchim: Costurile de producţie au fost mai mari decât valoarea de vânzare a mărfii

Pentru unele categorii de produse realizate de SC Oltchim în perioada 2009 - 2011, costurile de producţie au fost mai mari decât valoarea producţiei marfă fabricate şi vândută, reiese din Raportul întocmit de corpul de control al premierului.

1 oct. - Circul s-a încheiat: Licitaţia s-a anulat, Guvernul îşi ia răspunderea redeschiderii Oltchim

Premierul Victor Ponta a susţinut luni seară declaraţii de presă la Guvern, referitoare la privatizarea Oltchim. Guvernul a luat act de anularea licitaţiei pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim şi de faptul că procesul de privatizare a eşuat, fiind necesar ca acest circ din ultimele 10 zile să înceteze, a declarat premierul Victor Ponta.

1 oct. - Raport Guvern: Cheltuieli de 12,8 milioane de euro la Oltchim pentru servicii de pază, media, consultanţă

În perioada 2009 – 2011, SC Oltchim încheiat contracte pentru servicii de pază de aproximativ 3,4 mil. euro, pentru servicii de consultanţă de 3,2 mil. euro, iar pentru servicii media a cheltuit peste 2,18 milioane de euro, reiese din Raportul elaborat de corpul de control al premierului

1 oct. - Raport Oltchim: Vânzarea produselor s-a realizat în proporţie de 88% prin intermediari

Pentru vânzarea produselor, Oltchim a apelat în cea mai mare parte la intermediari - firme de trading, mandatari, comisionari şi agenţii, se precizează în Raportul întocmit de corpul de control al premierului, în document fiind analizată activitate combinatului în anii 2009-2011.

Datele sunt cuprinse în raportul de control privind verificările efectuale la SC Oltchim SA, în perioada 2009 – 2011, raport pus la dispoziţie de guvern luni.

2 oct. - Cu ocazia scandalului Oltchim, Dan Diaconescu şi-a făcut reclamă gratuită de 256 de milioane de euro

Dacă n-ar fi existat scandalul tentativei de privatizare a Oltchim Dan Diaconescu ar fi trebuit să plătească 256 de milioane de euro pentru a obţine aceeaşi vizibilitate la televiziuni. Pentru toate apariţiile, el a „investit“ însă doar 120.000 de euro, garanţia pe care a pierdut-o pentru că nu a achitat preţul acţiunilor.

Există destule persoane care susţin că garanţia de 120.000 de euro plătită de Dan Diaconescu la licitaţie a reprezentat de fapt un mic buget de campanie electorală.

Timp de 12 zile, Dan Diaconescu s-a aflat zi de zi, de dimineaţă şi până noaptea târziu, în atenţia presei şi a apărut la toate televiziunile, inclusiv în perioada de maximă audienţă (prime-time, între orele 19.00 şi 24.00). Prezenţa lui Diaconescu la TV a echivalat cu o adevărată campanie de Public Relations.

Pe de altă parte, dacă un client publicitar ar fi cumpărat un spaţiu de expunere egal cu cel al lui Dan Diaconescu la principalele şapte televiziuni din ţară, ar fi trebuit să scoată din buzunar cel puţin 256 de milioane de euro, relevă adevărul.ro.

Suma reprezintă un „buget de campanie" uriaş pentru piaţa de publicitate şi comunicare din România, pe care niciun client de publicitate comercială nu l-a avut vreodată la dispoziţie pentru a cumpăra spaţiu de publicitate şi PR.

2 oct. - Oltchim: Guvernul numeşte noi directori, începe discuţii cu creditorii şi organizează nouă vânzare

De miercuri, Guvernul va începe discuţii cu principalii creditori ai Oltchim - AVAS, Electrica, BCR, Banca Transilvania şi CEC. Totodată, joi va prezenta planul de relansare a combinatului, inclusiv cu măsuri de plată a salariilor restante, a anunţat luni premierul Victor Ponta.

2 0ct. - Victor Ponta: Gliding Ltd nu există în Olanda, iar creditorul lui Dan Diaconescu scrie cărţi poliţiste în Spania

Premierul Ponta a precizat despre compania Gliding Ltd., care îi garanta lui Dan Diaconescu 46 de milioane de euro pentru privatizarea Oltchim, că nu există în Olanda. Totodată, cel care îl împrumuta cu aceeaşi sumă e un scriitor de romane poliţiste fără cont la HSBC, iar firma rusă DIP SOV Group are un capital de doar 200 euro, a mai declarat premierul.

2 oct. - "Războiul" Diaconescu-Guvern se mută în instanţă. Privatizarea Oltchim, luată de la capăt

În timp ce Dan Diaconescu şi reprezentanţii statului se vor lupta în instanţă, soarta angajaţilor de la Oltchim şi a combinatului rămâne sub semnul întrebării. Pentru că prima privatizare a fost un eşec, Guvernul va mai încerca încă una, cel mai probabil în primăvară, după ce va obţine acordul FMI şi al altor foruri internaţionale.

3 oct. - Şeful OPSPI a depus la Parchet o sesizare împotriva lui Dan Diaconescu, îl acuză de înşelăciune

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o sesizare împotriva lui Dan Diaconescu, pe care îl acuză de "înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată", în legătură cu actele depuse pentru Oltchim.

Vulpescu a depus miercuri o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - denumirea completă a acuzaţiei fiind de săvârşirea de către Dan Diaconescu a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în cazul privatizării Oltchim. Totodată, Dan

Diaconescu este acuzat că a produs o perturbare a activităţii Oltchim şi OPSPI.
Pentru aceste fapte, Diaconescu ar putea primi, în urma unui proces, între 10 şi 20 de ani de închisoare, conform prevederilor legale.

4 oct - Plângerea faţă de Dan Diaconescu a fost depusă la Parchetul instanţei supreme

Plângerea împotriva lui Dan Diaconescu a fost depusă, urmând a fi examinată şi a se stabili competenţa în raport de obiectul ei şi valoarea prejudiciulu, a precizat miercuri procurorul Ramona Bulcu, purtător de cuvânt al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

4 oct. - Ponta: Până la alegeri, Diaconescu nu va fi cercetat penal în cazul Oltchim; este protejat de PDL

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară, la Realitatea tv, că justiţia nu funcţionează şi a argumentat cu faptul că Dan Diaconescu are o mulţime de dosare penale şi cu toate acestea se află în libertate şi chiar a putut să participe la licitaţia pentru privatizarea Oltchim.

4 oct. - Situaţia de la Oltchim, în Capitală: Supăraţi că nu şi-au primit salariile, angajaţii OTV ameninţă cu proteste

După scandalul cu acţiunile de la Oltchim, situaţia explozivă a ajuns şi la televiziunea lui Dan Diaconescu. Supăraţi că nu şi-au primit salariile, angajaţii de la OTV ameninţă joi că întrerup emisia. Diana Voiculescu, director executiv al televiziunii, susţine că plata salariilor angajaţilor nu a fost posibilă "din cauza poveştii cu Oltchim, eu fiind foarte mult plecată".

5 oct. - Dan Diaconescu, plângere penală faţă de Ponta şi Vulpescu

Pentru a depune plângere penală la adresa premierului Victor Ponta şi a fostului şef al OPSPI Remus Vulpescu, aşa cum anunţase, Dan Diaconescu a fost prezent vineri la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

5 oct. - Diaconescu cere de la Ponta şi Vulpescu daune uriaşe

Acuzându-i de şantaj şi ameninţare, Dan Diaconescu a depus vineri plângere penală împotriva lui Victor Ponta şi Remus Vulpescu, şeful OPSPI. Pentru faptul că Executivul nu i-au acordat combinatul Oltchim în procedura de privatizare, patronul OTV le cere o despăgubire colosală.

Înainte de a porni spre Parchet, patronul OTV a declarat că va fi asistat de "avocaţi internaţionali" şi a adăugat că daunele cerute vor fi de nu mai puţin de două miliarde de euro

5 oct. - Parchetul General: Plângerea OPSPI faţă de Dan Diaconescu este de competenţa DNA

Parchetul General nu poate judeca plângerea penală depusă de OPSPI împotriva lui Dan Diaconescu, întrucât aceasta este de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a anunţat vineri Ministerul Public.

22 oct. - DNA: Remus Vulpescu, audiat în dosarul Oltchim

În calitate de denunţător, fostul şef al Oficiului pentru Privatizări, Remus Vulpescu, a fost audiat la sediul DNA. Acesta a fost schimbat în funcţie după eşecul licitaţiei Oltchim. Remus Vulpescu a declarat la ieşirea de la DNA că are încredere în instituţie.

26 oct. - Remus Vulpescu a fost ales membru în CA al Rompetrol Rafinare

Remus Vulpescu a fost ales membru în Consiliului de Administraţie al Rompetrol Rafinare, la propunerea statului român reprezentat prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), pentru un mandat până la 30 aprilie 2014.

30 oct. - Pierderile Oltchim au crescut cu 71% în primele nouă luni, la 308,51 milioane lei

Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a înregistrat în primele nouă luni din acest an o pierdere netă de 308,51 milioane lei, în creştere cu 71% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2011, de 179,77 milioane lei, potrivit rezultatelor prezentate luni de companie.

Oltchim a obţinut în primele nouă luni o cifră de afaceri netă de 693,65 milioane lei, faţă de 1,26 miliarde lei în acelaşi interval din 2011.
Veniturile totale înregistrate de Oltchim în ianuarie-septembrie s-au cifrat la 721,91 milioane lei, în scădere de la 1,36 miliarde lei în perioada similară din 2011, în timp ce cheltuielile totale au coborât de la 1,54 miliarde lei la 1,03 miliarde lei..

La 30 septembrie 2012, Oltchim înregistra plăţi restante de 1,06 miliarde lei. Activitatea la Oltchim a fost sistată la sfârşitul lunii august. Statul român deţine, prin Ministerul Economiei, 54% din acţiunile Oltchim.

5 nov. - Dan Diaconescu, la DNA, în dosarul Oltchim

Pentru a da explicaţii cu privire la licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, Dan Diaconescu a fost chemat luni, la DNA. Patronul OTV a oferit la licitaţie 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat, însă apoi nu a putut dovedi că deţine această sumă.

20 nov. - Dan Diaconescu, la audieri la DNA, în dosarul privatizării combinatului Oltchim

Dan Diaconescu a fost audiat luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), referitor la privatizarea combinatului Oltchim, după ce a câştigat licitaţia, dar nu a plătit banii pentru acţiuni.

Cercetările DNA continuă...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor