Victor Ponta: Dacă cel care câştigă licitaţia pentru Oltchim nu are banii, va răspunde legal, se va frige

Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
21.09.2012

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat vineri la Braşov că dacă acela care câştigă licitaţia pentru Oltchim "se joacă şi ne înşeală" că are banii pe care trebuie să-i plătească, se va "frige" şi va răspunde în faţa legii.

"Am vorbit la telefon cu domnul ministru Chiţoiu. Nu este în acest moment un anunţ oficial, aşa încât nu pot să comentez oficial. Pot să vă spun un singur lucru pe care mi l-a spus domnul ministru în acest moment: oricine câştigă, înclusiv favoritul dvoastră are între 5 şi 10 zile să depună preţul, oferta era de 203 milioane de lei, după care sigur să înceapă discuţia privind datoriile, pentru că e vorba de datorii la AVAS, la Electrica. Eu adresez o singură speranţă în numele miilor de oameni: că nimeni nu –şi bate joc de ei dintre cei care au fost la licitaţie şi că nimeni nu ne înşeală pe toţi, că, dacă ne-a înşelat cineva şi a zis astăzi că are 203 milioane de plătit preţul şi după aceea încă câteva sute de milioane de investit şi ne-a înşelat va răspunde în faţa legii", a spus Ponta.

El a insistat că aceia care nu-şi respectă angajamentele vor suporta consecinţele faptelor lor. "Sper ca cel care câştigă astăzi şi este declarat câştigător să înţeleagă că aici nu e vorba de o joacă. Aici e vorba de mii de oameni şi aici e vorba de un complex industrial extrem de imortant pentru trei judeţe ale ţării. Dacă cumva cineva s-a gândit că se joacă cu chestia asta, o să se ardă foarte tare", a avertizat primul-ministru.

"Nu pornesc de la ideea că a fost o înşelăciune, pornesc însă de la ideea că cine s-a dus acolo a înţeles că nu-i o joacă şi că dacă te joci cu aşa ceva poţi să te frigi foarte tare", a adăugat el.

Ponta nu a menţionat explicit numele lui Dan Diaconescu atunci când a lansat aceste avertisemente. Întrebat de jurnalişti dacă e de părere că în spatele lui se află Gazprom, Ponta a refuzat să comenteze.

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat că în curând se va anunţa oficial rezultatul licitaţiei pentru privatizarea Oltchim, deoarece investitorii de la Chimcomplex şi PCC trebuie să facă nişte clarificări.

Deocamdată, oferta lui Dan Diaconescu pare a fi câştigătoare. Realizatorul TV a oferit pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim 203,149 milioane lei. Diaconescu nu a făcut nicio ofertă pentru creanţele AVAS şi Electrica asupra Oltchim.

Nemţii de la PCC, acţionarul minoritar al Oltchim, au propus pentru cumpărarea în bloc a celor trei active, respectiv acţiunile deţinute de stat şi creanţele Electrica şi AVAS asupra companiei, suma de 13,443 milioane lei.

Omul de afaceri Ştefan Vuza a oferit, prin intermediul firmei Chimcomplex, 18,810 milioane lei pentru preluarea acţiunilor, iar pentru acţiunile Oltchim şi creanţa Electrica, suma oferită a fost de 221,476 milioane lei.

Totodată, pentru creanţa Electrica asupa companiei, preţul oferit prin prin intermediul firmei Chimcomplex este de 202,666 milioane lei.

De asemenea, Vuza a oferit prin Aisa Invest 30 milioane lei pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor