"Revoluţia nu s-a terminat". Fost ambasador SUA, despre marile vulnerabilităţi ale României. Cum ne sabotează ruşii, chinezii şi cozile de topor autohtone

Adrian Zuckerman (Captura video)
Loredana Diacu
04.07.2025

Într-un context tensionat, marcat de incertitudini politice şi de ameninţări externe, fostul ambasador al SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman trage un semnal de alarmă asupra vulnerabilităţilor României în faţa interferenţelor ruseşti şi chineze. Într-un interviu amplu acordat publicaţiei Epoch Times, Zuckerman critică lipsa de transparenţă a fostului Guvern Ciolacu, care, în opinia sa, a greşit prin faptul că nu a făcut publice mai multe informaţii despre implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2024—interferenţă ce a dus la anularea primului tur. Cu toate acestea, el se declară optimist că noul Executiv, condus de Guvernul Bolojan, va aduce mai multă claritate şi va investiga aceste evenimente.

Zuckerman subliniază că este greu de crezut că o interferenţă masivă precum cea din 2024 ar fi putut avea loc fără ca serviciile de informaţii româneşti să fie la curent. El îşi exprimă îngrijorarea că multe ramuri ale guvernului ar fi putut fi infiltrate şi insistă asupra necesităţii unei curăţenii profunde în instituţiile statului. În opinia sa, doar o astfel de acţiune ar putea preveni repetarea unor asemenea situaţii în viitor, deşi recunoaşte că acest proces nu se poate realiza peste noapte.

O altă temă majoră abordată de fostul ambasador este necesitatea modificării legislaţiei, astfel încât politicienii sau persoanele care primesc bani de la entităţi străine pentru a face propagandă să fie obligaţi să declare public acest lucru. Zuckerman consideră că, deşi dreptul la liberă exprimare este fundamental, transparenţa devine esenţială atunci când interesele României sunt ameninţate de influenţe externe, în special din partea Rusiei sau Chinei.

În ceea ce priveşte securitatea energetică, Zuckerman avertizează că România se poate aştepta la sabotaje ruseşti, atât la nivel legislativ, cât şi fizic, mai ales în contextul exploatărilor de gaze de la Neptun Deep. Aceste resurse ar putea transforma România într-unul dintre cei mai mari producători de gaze din Uniunea Europeană, motiv pentru care, susţine el, Rusia va încerca să blocheze orice progres prin toate mijloacele posibile, inclusiv prin influenţă politică şi spionaj.

Fostul ambasador a vorbit si despre influenţa Partidului Comunist Chinez, subliniind că România este profund vulnerabilizată de prezenţa masivă a tehnologiei chinezeşti în instituţii-cheie, inclusiv la Cotroceni şi în unităţi militare. El atrage atenţia că produsele chinezeşti, deşi aparent avantajoase din punct de vedere economic, pot reprezenta un risc major de securitate, oferind acces la informaţii sensibile.

În plus, Zuckerman evidenţiază transformarea reţelei TikTok într-o armă de influenţă, cu impact direct asupra opiniei publice şi a proceselor electorale din România. În opinia sa, statul român nu a contracarat eficient această influenţă, iar infiltrarea aparatului guvernamental rămâne o problemă nerezolvată.

În final, Zuckerman identifică două mari obstacole în calea dezvoltării României: corupţia internă, perpetuată de urmaşii vechilor comunişti, şi acţiunile Rusiei, susţinute de „idioţi utili” sau de persoane plătite pentru a promova interesele Moscovei. El subliniază că, în loc să recurgă la măsuri de austeritate şi creşteri de taxe, guvernanţii ar putea aduce venituri substanţiale la buget prin privatizări şi deschiderea de noi exploatări, dacă ar exista voinţă politică şi o viziune clară pentru viitorul ţării.

Redam integral interviul acordat de Adrian Zuckeman redacţiei noastre:

Reporter: Aţi spus, dumneavoastră şi colegii Mark Gitenstein şi Jim Rosapepe, într-un articol publicat în Politico, faptul că preşedintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina cu tancurile, în 2022, dar mulţi nu ştim că, în 2024, a invadat România — prin postări pe reţelele sociale. În ambele cazuri, a eşuat — cel puţin pentru moment, spuneaţi dvs.

A eşuat pentru că nu a reuşit să impună un preşedinte. Totuşi, a câştigat minţile multor români. Vedem că faliile sociale s-au adâncit, neîncrederea în autorităţi este la cote maxime, mulţi continuă să îl dorescă preşedinte pe Călin Georgescu.

Aş vrea să vă întreb cum vedeţi nivelul actual al ameninţărilor hibride la adresa României, în special cele provenite dinspre Rusia? Cât de reuşită credeţi că a fost invadarea minţii românilor?

Adrian Zuckerman: Eu nu cred că sunt mulţi români care cred în propaganda rusă. Eu cred că mulţi români care au votat pentru Simion şi, în primul tur, anul trecut, cu Georgescu, nu a fost un vot în realitate pentru cei doi, a fost un vot împotriva corupţiei, împotriva unui guvern care nu le-a plăcut, împotriva mai multor guverne care de mai mulţi ani n-au îndeplinit promisiunile Revoluţiei din ’89. Şi aşa că eu cred - şi sper să am dreptate - că nu sunt mulţi români care chiar ţin cu ruşii, care chiar ţin cu această propagandă, ci că au fost folosiţi de aceşti demagogi împotriva Guvernului.

Putem vedea foarte clar că reţelele sociale au fost folosite şi corupte de un atac foarte sofisticat de ruşi prin TikTok, prin Telegram, ca să ajute aceşti oameni care ţin cu ruşii să se prefacă că sunt oameni de dreapta, dar adevărul e că sunt oameni care avansează linia politică a lui Putin, care îl simpatizează pe Putin şi au încercat să transforme România într-o ţară ca Bielorusia, ca Slovacia, ca Serbia şi nu au reuşit aici şi eu felicit poporul român că majoritatea şi-au dat seama de primejdie şi au spus "Nu".

Dacă pot, adaug un lucru: acum mulţi se uită la ce s-a întâmplat şi în restul Europei, unde Rusia lansează atacuri similare cibernetice, hibride şi chiar unele kinetice, sunt explozii...

Comisia Europeană şi membrii Parlamentului European au discutat lucrul acesta săptămâna trecută. Am dat exemplu de atacuri, explozii, alte lucruri care au fost distruse în multe ţări europene, care au început de câţiva ani, de la aeroporturi până la staţii de energie în alte locuri. Sunt atacuri cibernetice frecvente împotriva multor ţări ale Europei şi sunt atacuri similare cum a fost în România în ţările care au alegeri: Moldova, Cehia şi alte ţări care vor avea alegeri în următoarele câteva luni, şi aşa că e foarte bine documentat lucrul acesta.

Ruşii fac asta într-un fel foarte sofisticat prin multe companii false pe care agenţii lor le-au creat în Turcia, Anglia şi în alte ţări. Şi aşa că e foarte bine documentat lucrul acesta de serviciile ţărilor occidentale.

Reporter: Şi totuşi, în România, domnule Zuckerman, sunt încă destui români, inclusiv printre pro-europeni, nu doar printre susţinătorii lui Călin Georgescu, care pun sub semnul întrebării motivul pentru care au fost anulate alegerile. Am auzit inclusiv pro-europeni negând interferenţa rusă, spunând „Domnule, s-au anulat alegerile, fiindcă n-a intrat Ciolacu în turul doi şi mai lăsaţi-ne cu ruşii voştri”. Ce credeţi că ar trebui făcut pentru ca toţi românii să înţeleagă că ameninţarea rusă e un pericol real? Că războiul hibrid chiar afectează grav ţesutul social?

Au greşit autorităţile noastre că n-au desecretizat suficiente documente, ar trebui mai multe dovezi? Cum vedeţi dumneavoastră?

Adrian Zuckerman: Nu ştiu câţi oameni chiar întreabă lucrul acesta, dar eu am discutat lucrul acesta şi eu cred că cea mai mare greşeală pe care a făcut-o guvernul român e să nu publice un sumar de citit simplu, de câteva pagini pe care poţi să pui adnotări, să dea mai multe exemple, care explică ce s-a întâmplat clar, unde şi cum.

Şi până în ziua de astăzi, eu am spus că Guvernul român ar fi trebuit să facă asta în decembrie anul trecut, mi s-a spus că o să facă asta şi nu s-a făcut până acum. Dar sunt multe articole care au fost publicate de ziare, de posturi, de televiziune, care arată şi documentează această interferenţă. Dar Guvernul tot nu a publicat un raport în scris, cum au făcut serviciile franceze, cum au făcut italienii şi cum au făcut alţii, să arate faptele care s-au făcut aici.

Şi în opinia mea e o greşeală, pentru că publicul trebuie să înţeleagă primejdia, trebuie să înţeleagă toate crimele (în sens de infracţiuni n.r.) şi toate lucrurile făcute de Georgescu şi de Simion. De exemplu, Georgescu a spus că n-a cheltuit niciun ban pentru alegeri şi se ştie că asta e fals, că au venit bani în formă de crypto sau de altundeva. Pentru mine nu-i clar exact cum a fost finanţată campania asta.

Nu-i clar, de exemplu, cum a fost finanţată campania lui Simion. Cum prea bine ştiţi, a fost un scandal acum câteva luni când Simion a angajat o firmă de lobby în America cu un contract de un milion şi trei sferturi de dolari. El a spus că n-a semnat el, ci alţii, după aia a spus că n-a plătit. Care e adevărul aici?

Cineva trebuie să investigheze, trebuie să fie clar de unde au venit banii, cine plăteşte pentru asta. Şi aşa că eu cred că Guvernul trebuie să explice oamenilor exact ce se întâmplă. Că oamenii înţeleg, oamenii sunt deştepţi, dar cineva trebuie să le spună faptele reale.

Nu trebuie să rămână silenzio (tăcere) despre lucruri.

Reporter: Şi totuşi este tăcere. Cum vă explicaţi faptul că autorităţile române nu vin cu noi informaţii? Se speculează - automat când există tăcere, există şi speculaţii, că nu ies noi informaţii pentru că ruşii ar fi fost ajutaţi să interfereze cu alegerile din România de oameni din interiorul sistemului: servicii, politic, justiţie. Care e opinia dvs.? Putea reuşi o interferenţă rusă de calibru celei pe care am avut-o fără ca ruşii să fi fost ajutaţi din interior?

Adrian Zuckerman: E greu pentru mine să ştiu, şi ce cred sau nu cred nu contează. Faptele contează şi eu cred că un motiv acum pentru care nu fac ceva public, e că sper că investighează ce s-a întâmplat. După toate astea eu cred că guvernul ar trebui să spună mai multe, să explice mai multe. E foarte posibil că multe ramuri la guvern au fost infiltrate, am auzit lucrul ăsta de mult timp.

E adevărat, nu e adevărat, eu nu ştiu, dar cineva trebuie să uite la lucrul ăsta, şi dacă guvernul a fost infiltrat, dacă serviciile au fost infiltrate, trebuie să fie curăţat acum. Pentru că e greu de crezut că a ajuns la punctul unde a ajuns, fără ori serviciile să nu ştie - ceea ce e greu de crezut - sau cineva a luat o decizie politică după ce au fost avizaţi de servicii ce se întâmplă, să nu facă nimic.

De exemplu, cum a fost fostul şef de la AEP Toni Greblă care a fost dat afară pentru că avea relaţii cu Georgescu, şi el şi soţia lui.

Dimensiunile acestei relaţii între acest domn şi Georgescu nu sunt clare, dar ce e clar e că au existat. Şi lucrurile astea trebuie să fie investigate şi să vadă dacă a fost o infracţiune sau nu a fost o infracţiune şi trebuie să fie văzut dacă sunt şi alţii care au sprijinit această mişcare de la ruşi şi dacă a fost, trebuie să fie aduşi în faţa Justiţiei.

Reporter: Şi ajungem la următorul subiect, după alegeri, după anularea lor care a cauzat atâta turbulenţă socială n-a fost nimeni tras la răspundere, juridic vorbind, pentru cele întâmplate. Şi nici de-a lungul ultimilor ani, deşi este de notorietate faptul că suntem în război hibrid, că ruşii lucrează cu materialul clientului, că au, cu siguranţă, oameni printre demnitari, politicieni, servicii etc. nu am văzut niciun dosar de genul acesta deschis.

Alte ţări au avut parlamentari acuzaţi de trădare, membri din servicii. La noi în România nimic. Suntem o ţară fără trădători? Cum vedeţi dvs. acest lucru?

Adrian Zuckerman: Guvernul actual a început când, acum de trei săptămâni?

Reporter: Da, da, nu mă refer în particular la guvernul actual. Suntem în război hibrid de mulţi ani. Avem politicieni care, de la tribuna Parlamentului, ţineau discursuri vădit anti-Ucraina şi care făceau agenda Rusiei, de exemplu. Totuşi, n-am văzut niciun dosar deschis pentru cei care lucrează pentru Rusia.

Adrian Zuckerman: Eu cred că românii trebuie să se uite la lucrurile astea foarte atent, pentru că multe din lucrurile astea au fost decizii politice care sunt greu de dibuit. Eu sper ca noul guvern, odată ce trece de această criză economică, să înceapă să se uite la ce s-a întâmplat ca să poată să cureţe guvernul şi să nu se mai întâmple aceste lucruri în viitor. Dar nu se poate face totul peste noapte.

Eu am mare speranţă pentru Guvernul lui Nicuşor Dan şi al domnului Bolojan. Dar nu se poate face totul peste noapte, cum prea bine aţi văzut, de exemplu, chestia cu casa de la EximBank, închiriatul casei. Cum s-a întâmplat asta în ultimii 12 ani? Asta e de 12 ani, 15 ani, prin câte guverne am trecut.

Şi aşa că, e clar, că mulţi au ştiut, de ce n-au spus ceva, de ce n-au făcut ceva. Sunt întrebări bune. Bune.

Reporter: Rămânând un pic în sfera influenţei ruse, avem politicieni care promovează pe faţă agenda Rusiei, gen Diana Şoşoacă, ce merge la Ambasada Rusiei şi are discursuri explicit pro-Putin, Georgescu, parlamentari, influenceri etc. Cum îi vedeţi dumneavoastră, coordonaţi direct de Kremlin, în contact cu Moscova sau oameni care au prins o nişă şi s-au urcat pe val?

Adrian Zuckerman: Eu am impresia că unii sunt "idioţi utili", cum le spuneţi dvs., am impresia că sunt unii plătiţi şi alţii folosiţi de servicii din alte ţări, ruşi, chinezi etc.

Asta e o problemă care e foarte greu de rezolvat într-o democraţie pentru că, dacă eu vreau să spun ceva, într-o democraţie eu ar trebui să am dreptul să mă exprim liber şi să spun ce îmi vine în cap, chit că-i bine, chit că-i prost, fără să am consecinţe legale.

Clar, nu pot să zbier "foc" într-un teatru plin cu oameni ca să provoc un dezastru. Dar în afară de asta, dacă am idei pro-ruse, pro-chineze, pro-americane, pro-oricine, trebuie să am dreptul să mă exprim. Dar dacă eu sunt plătit să mă exprim într-un fel sau altul atunci e mai complicat pentru că trebuie să spun sau ar trebui să fie o lege să spună că eu trebuie să spun oamenilor că am fost plătit de ruşi sau de chinezi sau de cine mă plăteşte să spun lucrurile astea. Poate sunt un trădător.

După Al Doilea Război Mondial, mulţi care au spus lucruri din astea, propagandă germană, japoneză, au fost duşi în Justiţie pentru că au fost plătiţi, sunt propagandişti, nu mai e expresia liberei exprimări. Şi asta e cea mai mare problemă acum, mai ales cu reţelele sociale, că mulţi, în opinia mea, sunt plătiţi de ruşi, de alţii, să spună lucruri nu sunt ideile lor personale.

Dacă eu încep să promovez Coca-Cola de exemplu la televizor, trebuie să spun că am fost plătit de Coca-Cola să spun lucruri bune, că nu e ideea mea personală. Şi aşa că acelaşi lucru trebuie făcut aici, dar nu există legi care adresează acelaşi lucru.

De exemplu, acum două săptămâni, la Moscova, a fost un forum numit Forumul Viitorului 2050, unde a fost tatăl lui Elon Musk, Erron Musk, a fost Alex Jones, a fost unul Jackson Hinkel şi au fost adresaţi de Dughin, cred, de Peskov, alţi ruşi. Au fost plătiţi, n-au fost plătiţi? Nu ştiu...

A fost la Moscova cu o lună înainte şi Mario Nawfal, care e protejatul lui Elon Musk. Ce a făcut la Moscova? Ăsta e plătit, nu e plătit, trebuie să spună oamenilor? Şi după aceea încep să scrie lucruri pe reţelele sociale. De unde vin aceste lucruri? E la fel ca la Şoşoacă, e la fel ca alţii?

Reporter: Credeţi că s-ar impune o schimbare de legislaţie, actualizarea legislaţiei, ca să ne putem apăra cum trebuie de războiul hibrid?

Adrian Zuckerman: Eu cred că da, e război, toate democraţiile sunt atacate, toţi se ascund în spatele dreptului la libera exprimare. Dar nu e vorba de libera exprimare, nu exprimă ideile lor personale, sunt propagandişti. Eu cred că democraţia are dreptul să se apere împotriva propagandiştilor.

Reporter: În 2027, ar urma să înceapă exploatările la Neptun Deep în Marea Neagră, exploatări care ar duce România, poate alături de Norvegia, printre principalii furnizori de energie în întreaga Europă, şi ar face o concurenţă Federaţiei Ruse. Ne putem aştepta la încercări de sabotaj, mă refer atât fizice, cât şi legislative? Chiar dumneavoastră vorbeaţi recent de "cozile de topor" ruse din ANRE. Ce anticipaţi?

Adrian Zuckerman: Da. Aveţi completă dreptate. Orice e posibil aici. Şi întrebarea pe care o am eu, mai ales în ziua de astăzi, când vedem preţul pentru energie care tot urcă, în sus şi în sus, de ce după atâţia este numai o companie care extrage gaz din Marea Neagră? Şi România are cele mai mare rezerve de gaz din Marea Neagră.

De ce e numai o companie? De ce a fost Chevron dat afară? De ce a fost Exxon dat afară? De ce n-au fost licitaţii pentru alte câmpii? De exemplu, Carlyle şi Black Sea Oil and Gas, aveau altă câmpie mai mică pe care au luat-o la o licitaţie acum 7-8 ani, nu mai ţin minte exact. Şi nu li s-a dat voie să facă sonde acolo. De ce? Toate acestea trec prin ANRE. De ce a spus ANRE nu? Ultima licitaţie pentru o câmpie nouă în Marea Neagră a fost acum mulţi ani. Cum să dezvolţi?

De ce au fost închise minele în România?

Reporter: Care e răspunsul pe care vi l-aţi dat dumneavoastră? Sunteţi un om foarte bine informat. Sunt convinsă că întrebările acestea n-au rămas doar aşa retorice în mintea dvs. Ce răspunsuri v-aţi dat, dacă ni le puteţi împărtăşi?

Adrian Zuckerman: Eu cred că sunt cozi de topor ruseşti. Unii care poate sunt idioţi utili, alţii care poate sunt plătiţi, alţii care poate sunt puşi la cale din alte motive politice. Nu ştiu.

Dar eu cred că cineva căruia îi pasă de România trebuie să se uite la lucrul ăsta şi să cureţe toate agenţiile astea de la Guvern, toate ministerele de la Guvern, trebuie Guvernul României să facă ce-i bine pentru România, nu să facă ce-i bine pentru Rusia.

Gândiţi-vă la un lucru. Gândiţi-vă cât de puţin le-ar plăcea ruşilor să aibă o Românie care e dezvoltată economic şi militar la aceeaşi nivel ca Polonia, care să fie în sudul ruşilor. Nu le-ar plăcea. Şi aşa că asta e în opinia mea cea mai mare motivare pentru ruşi să intre aicea şi să facă tot ce pot ca să pune beţe în spiţe şi folosesc multe metode în opinia mea: politice, spionaj, multe lucruri.

Reporter: Şi totuşi suntem, exact cum spuneam mai devreme, o ţară fără spioni şi fără trădători, că n-avem dosar, avem dosarul generalului acela de 101 ani şi cam atât.

Ne putem aştepta, referitor la Marea Neagră, inclusiv la sabotaje fizice, că tot vorbeaţi de atacuri kinetice?

Adrian Zuckerman: Eu, când vine vorba despre ruşi şi la chinezi, în opinia mea orice e posibil. Nu vreau să spun că m-aştept la aşa ceva, dar clar că e posibil. Au fost acte de sabotaj în Cehia la fabrici de armamente, au fost lucruri similare în multe ţări europene până acum.

Reporter: Cum ne putem proteja?

Zuckerman: Cel mai bun lucru să te protejezi e să ai un guvern corect fără influenţă externă de la ruşi, de la chinezi şi să faci cât se poate. Din păcate, nimic nu e sigur 100% dar e mai bine decât alternativa. Eu am spus de când eram ambasador că Revoluţia nu s-a terminat în România.

Reporter: Spuneţi că Revoluţia nu s-a terminat. Ce înţelegeţi prin asta?

Adrian Zuckerman: A fost un început bun, dar nu s-a terminat. Comuniştii moderaţi au luat controlul în România, multe sisteme din timpul comuniştilor continuă să existe. De exemplu, acum cea mai mare frână la economia românească sunt aceste 1.400 de companii de stat, vreo 850-900 sunt ale statului, restul sunt de la oraşe, de la judeţe.

În afară de vreo 10, poate chiar un pic mai puţin de 10, companiile astea pierd bani an după an şi totuşi statul le subvenţionează. De ce? Şi acolo sunt puse rude, oameni politici care vor să fie apăraţi, să aibă un venit. Şi toată lumea din România, toţi cetăţenii plătesc taxe ca să ţină acest sistem putred. Nu mai trebuie să li se dea niciun ban acestora. Dacă nu fac bani, trebuie să dea faliment, să fie vândute... Eu nu înţeleg de ce se continuă acest sistem, e un sistem putred. Nu mai sunt bani de plătit pentru asta.

Cineva m-a întrebat de exemplu despre Tarom. Uită-te la Tarom. Când e ultima dată când Tarom a făcut un profit? Poate acum 20 de ani. Nimeni nu mai ştie.

Şi l-am auzit, de exemplu, pe domnul Grindeanu, care acum şase luni, sau un an a spus oamenilor "Trebuie să reducem forţa de muncă la Tarom". De ce? Ce ştie el despre cum să operezi o companie de avioane? Poate dimpotrivă, trebuie mai mulţi angajaţi, să ai mai multe rute ca să faci bani, nu ştiu...

Trebuie oameni profesionişti. Câţi bani, ce profit face, de exemplu, linia naţională de avion americană, ştiţi?

Reporter: Nu

Adrian Zuckerman: Ştiţi de ce nu ştiţi? Pentru că nu există o linie de avion americană. Nu trebuie să existe aşa ceva la stat! Statul nu poate să facă business. Oamenii - hai să spunem că sunt bine intenţionaţi, dar ce are linia de avion cu statul? Ăştia nu ştiu ce fac acolo. Nu că sunt oameni răi, dar nu se pricep la asta. Ce ştie un funcţionar cum să opereze o linie de avion? La fel cu trenurile, la fel cu toate lucrurile astea. E o nenorocire!

Reporter: Bine, e şi foarte multă corupţie, numiri politice. Că poţi să angajezi şi la stat un manager profesionist, dar la noi sunt numiţi politic oameni care fură şi duc în cap companiile de stat. Din păcate sunt tratate ca vaci de muls companiile de stat, nu ca afaceri.

Adrian Zuckerman: Exact, exact aşa e. Pentru că ştiu că nu contează, pentru că la sfârşitul anului, dacă pierd un dolar sau un milion de dolari, salariul tot le vine. Plus, lucru cel mai rău din chestia asta este că nu plătesc taxe şi previn companii de la privat să intre în piaţa liberă ca să facă competiţie.

Şi aşa că nu numai că se pierd banii care sunt daţi la aceste companii, dar îi împiedică pe alţii care ar plăti taxe, care ar face un produs mai bun sau mai ieftin şi aşa că a rămas ca în zilele comuniste şi sunt multe exemple de genul ăsta.

Reporter: Ajungem, cu permisiunea dvs., şi la China. Am citit cu foarte, foarte mare surprindere acum câteva luni, într-un interviu de-al dvs – şi chiar am ridicat întrebarea asta într-o conferinţă de presă la Cotroceni – că inclusiv la Cotroceni există camere de supraveghere de fabricaţie chineză. Odată conectate la internet ştim cu toţii ce se poate întâmpla, datele pot ajunge la Partidul Comunist Chinez. Cum s-a ajuns aici şi ce măsuri se pot lua pentru a preveni astfel de breşe de securitate, pentru că ştim că, de-a lungul anilor, China a pătruns cam peste tot în statul român.

Adrian Zuckerman: Cineva trebuie să ia lucrurile astea în serios şi să le pună la punct pentru că chinezii fură tehnologie. Revin la Cotroceni şi aceste echipamente de video care odată puse la Wi-Fi se duc direct în China unde ei pot să supravegheze în timp real cine intră, cine iese. Şi nu e numai la Cotroceni, e la baze militare, e peste tot, pentru că sunt ieftine şi chinezii ţi le dau pe gratis, că pentru ei nu e un motiv de profit, e un motiv de a vedea ce se întâmplă.

Dar sunt multe alte exemple de acelaşi fel. De exemplu, e o chestie numită un invertor (invertorul este dispozitivul care transformă curentul continuu (DC) produs de panourile solare în curent alternativ (AC), care poate fi folosit în locuinţă sau livrat în reţeaua electrică. Invertorul este o componentă esenţială a oricărui sistem fotovoltaic n.r.) Când ai panouri solare pe casă e o chestie acolo care e legată de panouri şi de telefon prin Wi-Fi şi e un control, poţi să vezi dacă produce electricitate, dacă vrei să ţii electricitatea produsă în casă, dacă vrei să ducă reţeaua electrică. 90% din astea sunt chinezeşti, pentru că preţul lor reprezintă doar o fracţiune din costul produselor similare făcute în Europa sau America.

Aşa că chinezii pot să controleze reţelele electrice. De exemplu, ne uităm ce s-a întâmplat în Spania. Unii au spus că ce s-a întâmplat în Spania e din cauza panourilor astea fotovoltaice dar adevărul e că acolo în mai puţin de 5 secunde a fost, cum să spun, o creştere de electricitate egală cu 60% din tot ce se foloseşte în Spania. Crede-mă, că nu se întâmplă aşa ceva de la panouri solare. Aşa că cine a făcut, cine n-a făcut, de ce a făcut, de unde a venit, sunt sigur că serviciile ştiu.

Reporter: Credeţi că chinezii ne pot stinge lumina în orice moment acum?

Adrian Zuckerman: Eu nu ştiu, dar aş spune că pot să facă probleme.

Reporter: Recent, senatorul Cristian Ghinea vorbea într-un interviu despre influenţa chineză din interiorul Ministerului de Externe al României. Spunea el că unii diplomaţi români au manifestat, din varii motive, o atitudine servilă faţă de China comunistă. De altfel, asta s-a văzut de-a lungul anilor, inclusiv în raportarea la Taiwan. România nu permite deschiderea unei reprezentanţe de afaceri a Taiwanului la Bucureşti şi nici a uneia româneşti la Taipei, din cauza unei interpretări rigide a politicii „o singură Chină”. Putem vorbi de un servilism al MAE faţă de China?

Adrian Zuckerman: Revoluţia nu s-a terminat, acesta e un alt aspect! Am o întrebare pentru dumneavoastră: de ce strada lângă ambasada Chinei, în cartierul de nord, lângă Herăstrău, e numită Bulevardul Beijing? De ce Bucureştiul e mândru să aibă o stradă numită Bulevardul Beijing. Ce înseamnă asta pentru România, când au fost omorâţi oameni la Tiananmen Square, unde sunt milioane de oameni în lagăre, unde n-ai dreptul să vorbeşti liber. De ce suntem aşa de mândri să avem un Bulevard numit după Beijing?

Reporter: Cât de afectată, cât de expusă a fost, după părerea dumneavoastră, România în ultimul deceniu influenţei politice şi/sau economice a Chinei?

Adrian Zuckerman: Foarte expusă. Când eu eram ambasador, ei trebuiau să refacă reactoarele nucleare de la Cernavodă. Noi am pus capăt lucrului ăsta şi am făcut un nou aranjament cu companii americane să refacă asta şi după ce eu am plecat, în ultimii patru ani, s-a întâmplat foarte puţin. De ce? Nu ştiu.

Reporter: Şi legea 5G s-a modificat, chinezii nu şi-au retras încă echipamentele din reţelele de telecomunicaţii, Huawei-ul are încă bine mersi tehnologie instalată...

Adrian Zuckerman: Exact. De ce? E o decizie politică. Mulţi spun că chinezii ori au influenţă politică, din nou de la idioţi utili, sau plătesc oamenii. Eu nu pot să spun. Nu vreau să acuz pe nimeni că e plătit fără să am o dovadă clară, pe care nu o am. Dar trebuie să ne uităm la asta: relaţia cu China nu este o relaţie pozitivă nici pentru România, nici pentru Europa, nici pentru America.

Să nu uităm că acum un an jumate SRI, plus DNSC (Directoratul Naţional pentru Securitate Ciberentică) au spus că TikTok trebuie închisă aici. PSD-ul a refuzat.

Reporter: Da, şi vicepreşedintele ANCOM, Pavel Popescu, a fost criticat dur după ce a cerut suspendarea TikTok-ului până la finalizarea anchetei privind interferenţa în alegeri.

Adrian Zuckerman: Exact. Domnul Popescu are completă dreptate, are 100% dreptate Pavel Popescu. A vorbit bine, e o propagandă care trece prin TikTok, care e incredibilă. Şi mai e un pericol cu TikTok: odată ce pui aplicaţia în telefon poate să-ţi fure informaţia pe care o ai în telefon şi să intre să facă ce vor în telefonul în care e pusă aplicaţia.

Reporter: Credeţi că ar trebui interzis TikTok-ul?

Adrian Zuckerman: Cred că ar trebui interzis TikTok-ul cât timp este al chinezilor comunişti. De exemplu, dacă dvs. aţi cumpăra TikTok-ul şi l-aţi curăţa... problema nu e cu TikTok, putea să fie cu orice alte reţele. Problema este cu Partidul Comunist Chinez, care face lucruri de spionaj mici şi mari ca să dezechilibreze democraţiile occidentale.

Şi problema este că era şef la CSAT un general numit Oprişor, care a fost demis, care a dat voie la Lenovo să participe la clădirea reţelelor 5G.

Reporter: Da, s-a venit cu o explicaţie stupidă, că nu e companie chineză, ci din Hong Kong.

Adrian Zuckerman: Exact, nu e o chestie stupidă. Ori minte, sau e ignorant. Eu cred că unul la nivelul lui nu poate să fie aşa de ignorant, că a spus: nu e nicio problemă cu Lenovo, pentru că e o companie din Hong Kong şi legile din Hong Kong n-au nimic de a face cu China. Cum cineva poate să spună aşa ceva? E o enormitate de necrezut.

Plus, în cazul Lenovo, Partidul Comunist Chinez are un interes direct. Oriunde ar fi, tot intră partidul comunist acolo. Plus, toate companiile astea comuniste, legea în China e că trebuie să dea toate informaţiile şi totul partidului comunist, oamenilor din serviciile şi securitatea chineză comunistă. Aşa că e ceva de necrezut ce a spus acest Oprişor şi ăsta era şef la CSAT.

Reporter: Dincolo de Oprişor, o să vă mai pun cu permisiunea dvs. o întrebare pe tema influenţei chineze. Aşa cum sunt instituţiile Confucius, instrumente de soft power chinez, se spune şi oficine de spionaj, a devenit TikTok-ul o armă a Partidului Comunist Chinez?

Pentru că ne uităm atât la propaganda care se face pe TikTok, care influenţează, poate câştiga alegeri efectiv, dar şi la ce se întâmplă cu minţile copiilor şi adolescenţilor, la materialele care circulă pe TikTok. La noi, în România, vedem copii care se sinucid, copii care ajung în spitale după provocări, pe când în China, de exemplu, algoritmii la TikTok, care nici nu se cheamă aşa, sunt cu totul alţii, copiii acolo văd materiale educative, nu nebunii care să îi facă praf.

Credeţi că TikTok-ul a fost transformat, efectiv, într-o armă împotriva democraţiilor?

Adrian Zuckerman: Sută la sută aveţi dreptate. TikTok-ul în China şi materialul care e publicat pe TikTok în China e complet diferit de ce se pune în ţările vestice şi aveţi dreptate că vor să influenţeze reacţiile şi atitudinile oamenilor din Vest. Şi trebuie să adaug că în afară de Telegram, TikTok a fost mediul principal, prin care campania lui Călin Georgescu – George Simion a avansat şi ruşii l-au folosit cu ajutorul chinezilor prin TikTok.

Reporter: Şi totuşi iată că Ministerul român al Afacerilor Externe nu i-a chemat după alegeri nici pe ambasadorul Rusiei, dar nici pe ambasadorul Chinei, în condiţiile în care campania lui s-a desfăşurat, chipurile cu zero cheltuieli pe TikTok. Cum vă explicaţi?

Adrian Zuckerman: N-am o explicaţie. În opinia mea e o greşeală, şi decizii de felul ăsta susţin oamenii care spun că guvernul României e infiltrat şi e foarte posibil să aibă dreptate.

Reporter: Şi ajungem la ţările noastre. Cum vedeţi evoluţia relaţiei României cu SUA, care la început a fost destul de problematică, multă lume se temea că administraţia Trump îl susţine pe Georgescu, apoi pe Simion. Iată că a venit Nicuşor Dan, se vorbeşte de o vizită a lui Nicuşor Dan în SUA în viitorul apropiat. Cum vedeţi evoluţia relaţiilor? Ce anticipaţi?

Adrian Zuckerman: În opinia mea, relaţiile între SUA şi România au fost întotdeauna foarte bune şi continuă să fie foarte bune. Din ce am văzut înainte de administraţia lui Nicuşor Dan, în opinia mea, multe au fost propagandă rusească şi din alte surse, ca să spună că nu e o relaţie şi să încerce să-l ajute pe Simion sau pe Georgescu. Dar nu e adevărat lucrul ăsta. Eu cred că relaţiile au fost bune tot timpul şi continuă să fie bune. Din ce înţeleg eu, preşedintele Nicuşor Dan a avut o foarte bună discuţie la telefon cu preşedintele Trump, când Trump l-a sunat după ce a fost învestit ca preşedinte Nicuşor Dan. După aceea a avut o întâlnire foarte bună, din ce înţeleg, în Haga şi nu numai ei, dar şi alţii din administraţie. Aşa că eu văd lucrurile într-o lumină bună.

Să nu uităm că România e o ţară strategică nu numai pentru Europa, dar şi pentru America. Eu am spus tot timpul, de când eram ambasador, că America e cel mai bun prieten al României şi continui să cred acest lucru şi nu m-aş baza pe oamenii care au fost la Moscova, ca Alex Jones, ca Banon. Mulţi din ei au fost plătiţi de cineva, exact, de unde au venit banii ăştia? De exemplu, banii lui Simion, de unde a venit acest milion, aproape două milioane de dolari pe care i-a plătit la o firmă de lobby din America şi i-a plătit ori cu aceşti bani, sau cu alţi bani, alţii să-l sprijine şi să spună lucruri bune pe reţelele sociale despre el.

Nu m-aş baza pe asta, că în orice democraţie sunt oameni de stânga, sunt oameni de dreapta, asta nu înseamnă că schimbă relaţiile între două ţări. Ăştia pot să spună ce vor să spună, dar guvernul american n-a spus niciodată că nu sprijină România şi că nu sunt prieteni cu România.

Reporter: Care credeţi dumneavoastră că sunt cele mai mari boli, sau probleme, de care suferă România? Unii românii zic de exemplu corupţia. Dumneavoastră, cunoscând bine ţara aceasta, atât ca fost ambasador, cât şi ca prieten ai ei, care credeţi că sunt cele mai mari probleme ale României?

Adrian Zuckerman: Eu văd lucrurile cu temele pe care le-am discutat (în restul interviului n.r.). E o corupţie financiară, dar e şi o corupţie morală aş spune, şi eu cred că majoritatea românilor, la fel ca majoritatea americanilor, sunt oameni de centru, sunt oameni decenţi, sunt oameni corecţi. De aceea eu spun şi mă supăr, şi spun că nu s-a terminat Revoluţia. Că, de exemplu, sectorul privat face destul de bine în România merge bine, hoţiile nu sunt în sectorul privat, hoţiile, corupţia şi lucrurile care nu merg bine sunt în companiile controlate de guvern, la guvern, în alte locuri sub guvern şi aşa că nu există motiv pentru guvern să continue cu lucrurile astea.

Anul trecut, de exemplu, a fost arestat un general care a fost prins cu nu ştiu câte mii de tablouri, ceasuri. Acest om era şef să procure armamente şi chestii pentru armată. Cum e posibil aşa ceva? Şi din ce au scris în presă, nu s-a întâmplat numai un incident, a continuat pentru mulţi ani. Asta văd eu că sunt problemele, ce a descris domnul Bolojan cu chiria şi cu aranjamentul de la EximBank cu RA APPS. Cum e posibil să continue de 10 - 15 ani, nu ştiu când a început acest aranjament. Ce vreau să spun e că asta nu a fost făcută de o persoană, în opinia mea e imposibil ca o persoană să fi făcut acest aranjament, mulţi trebuiau să ştie de astea şi la EximBank şi la RA APPS.

Reporter: Ce înţelegeţi prin corupţie morală, vă referiţi la cazul acesta pe care l-aţi dat exemplu, sau ceva în plus?

Adrian Zuckerman: Cum poate cineva să ţină cu ruşii? Îmi vine greu să cred. Cum poate cineva să aducă această ţară la aceeaşi situaţie cum era acum 35 de ani? Şi când vorbesc de asta vorbesc de oamenii la care dumneavoastră v-aţi referit ca "idioţi utili". Nu ştiu cât de idioţi sunt, eu trădare morală aş spune, şi multora le e frică de politică. Să nu uităm că PSD e partidul care era fost partid comunist.

Reporter: Cum vedeţi rolul României în competiţia strategică dintre SUA şi China în Europa Centrală şi de Est. Putem face ceva pe zona aceasta?

Adrian Zuckerman: Eu cred că România are un potenţial enorm, eu am spus tot timpul că România este ca o mică Americă. Are toate resursele, cu toate că e o ţară mult mai mică, a fost binecuvântată cu toate resursele pe care la are America, adică are gaz, are petrol, are produse forestiere, are minerale, are oameni educaţi în IT, tehnică, în toate domeniile, are universităţi bune.

Toată lumea spune că România are un mare potenţial, dar acest potenţial trebuie să fie activat, trebuie să-i dai drumul la o piaţă liberă, la economie privată. Dacă ţinem economia în frâu, cum era cu Ceauşescu, cum era sub comunism, nu o să se întâmple nimic bine şi despre lucrurile astea eu vorbesc când spun că Revoluţia nu s-a terminat. Şi mulţi s-au pus acolo la vârf, mulţi au multe beneficii din aceste companii de stat şi din alte şmecherii şi nu dau drumul la privat, că ştiu că privatul nu tolerează lucrurile astea.

Dacă ne uităm la Hidroelectrica, de exemplu, fondul proprietar a privatizat 20%, care era interesul lor în Hidroelectrica, şi s-a dus pe bursă; are o valoare pe bursă Hidroeletcrica bazată pe valoarea de 20% de aproximativ 10 miliarde de dolari, poate un pic plus, poate un pic minus.

De ce nu se vinde asta, de ce nu se face ca guvernul român să vândă şi poate să aibă 8 miliarde de dolari în următoarele câteva luni! De ce nu? Că atunci ar veni un management profesionist şi poate să facă chiar mai mulţi bani, şi dacă fac mai mulţi bani, guvernul primeşte mai multe taxe. Şi singurul fel de a ieşi din aceste probleme economice este să dai drumul la o piaţă liberă, nu să ţii aceste companii. De ce nu se întâmplă asta la Nuclearelectrica?

Reporter: Că toţi spuneaţi de Revoluţia care nu s-a terminat, suntem tot în paradigma acelor ani '90 cu "Nu ne vindem ţara, ca să o jefuim tot noi!"

Adrian Zuckerman: Unde sunt mineralele, unde sunt aici pământurile astea rare care sunt foarte dorite în zilele astea, Cupru, Aur. Ce au făcut aici? Minele au fost închise, nu le-au dat voie să extragă gaz din Marea Neagră, au dat afară pe Exxon, Chevron, alţii pleacă.

De ce? Pentru că ăştia le fac zile fripte. Care e motivaţia lor putem specula, eu nu ştiu, dar cineva pune frână pe dezvoltarea României. În opinia mea vine de la Rusia, care nu vrea altă Polonie în sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor