LIVE UPDATE Privatizarea Oltchim: Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru pachetul majoritar de acţiuni

Dan Diaconescu a fost declarat vineri după-masă câştigător al licitaţiei pentru pachetul majoritar de acţiuni Oltchim pus în vânzare, de 54,8%.
Combinat industrial (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu, Liviu Şerbanescu
21.09.2012

UPDATE 2

Dan Diaconescu a fost declarat vineri după-masă câştigător al licitaţiei pentru pachetul majoritar de acţiuni Oltchim pus în vânzare, de 54,8%.

Astfel, preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, este câştigătorul licitaţiei de vânzare a combinatului Oltchim, după ce a oferit 203 de milioane de lei pentru a cumpăra întreg blocul de acţiuni al companiei.

Comisia de licitaţie a constatat că n-a fost necesară o licitaţie cu strigare, pentru că oferta lui Dan Diaconescu, patronul OTV, a fost mai mare cu mai mult de 15% decât oferta următoare.

De asemenea, Dan Diaconescu este aşteptat luni la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

Dan Diaconescu va organiza sâmbătă seară o conferinţă de presă în care va oferi detalii despre oferta sa de cumpărare şi va explune planurile legate de Oltchim pe care le are.

UPDATE 1 - Diaconescu, preţul cel mai mare pentru acţiuni. Ofertele sunt verificate

A fost anunţată şi oferta firmei Aisa, a omului de afaceri Ştefan Vuza, pentru acţiunile deţinute de Ministerul Economiei, care este de 30 de milioane de lei.

Totodată, conducerea OPSIPI a precizat că după anunţarea ofertelor celor patru investitori urmează verificarea unor eventuale condiţionalităţi care ar putea să rezulte din ofertă, urmând să fie reţinută doar suma care nu este supusă niciunei condiţii.

Statul a scos la vânzare atât acţiunile Electrica, cât şi creanţele AVAS şi Electrica. Participanţii la licitatie aveau posibilitatea de a cumpăra, una, două dintre cele trei active.

PCC a făcut oferta pentru toate trei activele (acţiunile Oltchim, creanţa AVAS şi creanţa Electrica), Chimcomplex - pentru acţiunile Oltchim şi creanţa Electrica, iar Aisa Invest şi Dan Diaconescu - doar pentru acţiunile Oltchim.

Astfel, în cazul în care nu vor fi găsite nereguli în oferte, Dan Diaconescu ar câştiga pachetul de acţiuni Oltchim, pentru că a oferit cel mai mare preţ pentru acţiuni.

Totodată, creanţa Electrica ar urma să fie câştigată de Chimcomplex, întrucât PCC, celalălt ofertant pentru creanţa Electrica, nu doreşte să cumpere cele 3 active decat în bloc.

Creanţa AVAS nu va ajunge în posesia nimănui, în condiţiile în care singurul ofertant, PCC, nu doreşte decât cumpărarea în bloc.

***

După deschiderea a trei dintre cele patru oferte, la licitaţia pentru privatizarea Oltchim, clasamentul este următorul: Chimcomplex-221 milioane de euro, Dan Diaconescu-203 milioane de euro, PCC-13,4 milioane de euro.

Oferta lui Dan Diaconescu a fost făcută doar pentru acţiunile Ministerului Economiei la Oltchim Râmnicu Vâlcea, de 54,8%, nu şi pentru creanţele Electrica şi AVAS, în valoare de 410 milioane euro. Totalul creanţelor asupra combinatului este de circa 700 de milioane de euro.

Cine a depus oferte

La depunerea ofertelor au participat companiile PCC SE, Aisa Invest, Chimcomplex şi Dan Diaconescu. Toate cele patru oferte primite de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie au fost acceptate pentru licitaţia deschisă cu strigare. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor a fost 20 septembrie, ora 12. Cele trei firme au depus actele şi s-au încadrat în acest termen, iar Dan Diaconescu şi-a înregistrat oferta la câteva minute după ora 12, dar cu toate acestea a fost acceptat să participe. El i-a acuzat pe cei de la Ministerul Economiei, unde s-au depus ofertele, că l-au ţinut de vorbă şi i-au dat cafele pentru a-l împiedica să respecte termenul-limită.

Problemele s-au rezolvat, după ce organizatorii licitaţiei l-au anunţat că nu sunt probleme şi oferta lui a fost acceptată. Diaconescu a anunţat că a depus o ofertă de două ori mai generoasă decât prima şi că aceasta reprezintă un cadou pentru premierul Ponta. În plus, Diaconescu a precizat că va aduce un mare investitor la Oltchim.

Vineri, după licitaţia cu oferta în plic, va urma, dacă va fi cazul, licitaţie cu strigare după regula licitaţiei competitive, pentru vânzarea a 54,8062% din capitalul social al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Acţiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti joi, la ora 12.00, ultimul preţ de tranzacţionare a titlurilor combinatului fiind 0,6715 lei/acţiune, în scădere cu peste 8%.

Bani pentru angajaţi

OPSPI va propune Guvernului ca o parte din banii din privatizare să fie folosiţi pentru combinat. "Miercuri vom pune în discuţia Guvernului un act normativ care va permite transferul, cedarea din preţul acţiunilor deţinute de stat cu titlu de împrumut salariaţilor Oltchim a banilor pe care îi vom obţine azi, cu scopul de a asigura capital de lucru pentru plata salariilor restante şi repornirea unităţii. Statul va ceda din preţul acţiunilor, să cedăm către Oltchim sau direct către salariaţi, vom vedea, să repornim combinatul", a declarat vineri şeful OPSPI, Remus Vulpescu.

OPSPI speră să poată vinde şi creanţele Oltchim pentru ca statul să nu mai păstreze controlul asupra companiei. Singura firmă care a anunţat că vrea să preia atât acţiunile Ministerului Economiei la Oltchim, cât şi creanţele AVAS şi Electrica este PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim.

Termen prelungit

Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până joi, în urma acţiunilor în instanţă depuse de Dan Diaconescu şi de solicitarea de amânare formulată de societăţi care reprezintă grupul rus Gazprom. Diaconescu a depus trei acţiuni în instanţă, una împotriva unei hotărâri AGA Oltchim, celelalte vizând suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma sa fie încheiat.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu exclude ca privatizarea Oltchim să nu fie finalizată foarte repede şi a spus că, în funcţie de rezultatul de vineri, se va şti dacă Oltchim va fi preluată de un nou acţionar sau va intra în administrare specială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor