Departamentul Justiţiei şi FBI concluzionează că Epstein nu avea o "listă de clienţi" şi, de fapt, s-a sinucis [AXIOS]

Departamentul de Justiţie al preşedintelui Trump şi FBI au concluzionat că nu au dovezi că infractorul sexual condamnat şi finanţator discreditat Jeffrey Epstein a şantajat persoane influente, ca a ţinut o „listă de clienţi” sau că a fost ucis, potrivit unui memorandum care detaliază concluziile unei anchete îndelungate, obţinut de Axios.
Administraţia a publicat un videoclip – atât în versiunea brută, cât şi în versiunea „îmbunătăţită” – care, potrivit acesteia, ar indica faptul că nimeni nu a intrat în zona închisorii din Manhattan unde Epstein era deţinut în noaptea în care a murit, în 2019.
Videoclipul susţine concluziile medicului legist potrivit cărora Epstein s-a sinucis, se afirmă în nota de două pagini.
Epstein, care era închis într-o secţiune de maximă securitate a unei închisori din Manhattan, fusese mutat singur în celulă cu puţin timp înainte de presupusa sa sinucidere - în ciuda faptului că era considerat ca având tendinţe suicidale, după o presupusă încercare de sinucidere. Deţinuţii cu tendinţe suicidale sunt ţinuţi în celule împreună cu alţii, pentru a-i împiedica să îşi ia viaţa.
În noaptea presupusei sinucideri a lui Jeffrey Epstein, camerele video din secţiunea de maximă securitate nu au funcţionat, iar paznicii nu şi-au efectuat rondurile aşa cum ar fi trebuit.
Citiți și Ghislaine Maxwell: Epstein şi Bill Clinton au zburat împreună la bordul avionului Lolita Express
Amănuntele de acest gen, legate de presupusa moarte a lui Epstein, au stârnit numeroase teorii legate de moartea magnatului american.
Constatările reprezintă prima dată când administraţia Trump contrazice oficial teoriile conspiraţiei despre activităţile lui Epstein şi moartea sa – teorii care fuseseră promovate de cei doi oficiali de vârf ai FBI înainte ca Trump să îi numească în funcţie.
În calitate de influenţatori şi activişti pe reţelele sociale, Kash Patel (acum director al FBI) şi Dan Bongino (acum director adjunct) s-au numărat printre cei din lumea MAGA care au pus la îndoială versiunea oficială a morţii lui Epstein.
Citiți și Fiul şi soţul judecătoarei care judecă dosarul finanţelor lui Epstein, împuşcaţi într-un atentat
Patel şi Bongino au declarat că Epstein s-a sinucis. Dar a devenit un adevărat articol de credinţă în mediul online ideea că infracţiunile lui Epstein au implicat şi oficiali guvernamentali, celebrităţi şi lideri din afaceri — şi că cineva l-a ucis pentru a ascunde aceste fapte.”
Memorandumul spune că nimeni altcineva implicat în cazul Epstein nu va fi acuzat. (Asociata lui Epstein, Ghislaine Maxwell, fiica magnatului presei britanice şi agent Mossad Robert Maxwell - mort şi el în condiţii suspecte - ispăşeşte o pedeapsă de 20 de ani pentru trafic sexual de copii şi infracţiuni conexe.)
Citiți și Fost agent Mossad: Epstein ar fi lucrat pentru agenţia israeliană cu scopul de a şantaja politicieni
Potrivit memorandumului, anchetatorii au examinat cu atenţie imaginile din celula lui Epstein din închisoarea din Manhattan între ora 22:40 din 9 august 2019, când Epstein a fost închis în celulă, şi ora 6:30 a doua zi, când a fost găsit fără suflare.
Imaginile, care au fost analizate de Axios, dar nu au putut fi verificate independent, nu arată pe nimeni intrând în zonă, a declarat administraţia.
„FBI a îmbunătăţit imaginile relevante prin creşterea contrastului, echilibrarea culorilor şi îmbunătăţirea clarităţii pentru o mai mare claritate şi vizibilitate”, se arată în memoriu.
Citiți și Mici coincidenţe / Pedofilul Jeffrey Epstein îşi făcuse testamentul cu două zile înainte să moară
Anchetatorii nu au găsit „nicio listă incriminatoare de clienţi” a lui Epstein, „nicio dovadă credibilă ... că Epstein a şantajat persoane proeminente” şi nicio „dovadă care ar putea sta la baza unei anchete împotriva unor terţi neacuzaţi”, se adaugă în memoriu.
În calitate de influenţatori MAGA, Patel şi Bongino au fost printre cei mai vocali susţinători ai teoriilor conspiraţiei privind cazul Epstein.
Citiți și Epstein: Autopsia descoperă multiple fracturi de oase asociate cu ştrangularea [experţi]
De când s-au alăturat guvernului ca numiţi ai lui Trump, aceştia au fost mai rezervaţi în declaraţiile privind ancheta Epstein şi au respins ideea că acesta ar fi fost ucis.
„S-a sinucis”, a declarat Bongino la Fox News în mai. „Am văzut întregul dosar.”
Când Elon Musk s-a certat cu Trump luna trecută, Musk l-a acuzat pe preşedinte că este „în dosarele Epstein”.
Trump a postat pe Truth Social o declaraţie a lui David Schoen, fostul avocat al lui Epstein, în care se afirma că Trump nu era implicat în nicio infracţiune. Schoen îl reprezentase pe Trump şi în primul său proces de destituire.
Musk a şters ulterior acuzaţia şi alte postări de pe X, spunând că „a mers prea departe”.
Cu toate acestea, întrebările cu privire la prezenţa numelui lui Trump în dosarele Epstein ale guvernului au persistat, deoarece cei doi erau cunoscuţi şi participaseră la aceleaşi petreceri în anii 1990.
Într-un interviu din 2017 cu autorul Michael Wolff, Epstein a afirmat chiar că la un moment dat era „cel mai bun prieten al lui Donald Trump”.
Trump a declarat însă în 2019 că „nu era un fan al lui Epstein” şi că „nu mai vorbise cu el de 15 ani”. El a mai spus că îl interzisese pe Epstein în resorturile sale de golf la începutul anilor 2000.
DoJ şi FBI afirmă în memoriu că „nu ar fi adecvată sau justificată” divulgarea „altor informaţii” legate de Epstein.
Memorandumul precizează că o mare parte din material se referă la abuzuri sexuale asupra copiilor, detalii despre victimele lui Epstein şi informaţii care ar expune persoane nevinovate la „acuzaţii de fapte ilegale”.