Retrospectivă Epoch Times 2012: Oltchim, de la agonie, la disperare

Combinatul Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, dar şi cei 3.400 de angajaţi ai acestuia, au trecut în 2012 de la speranţe, la decădere, apoi la disperare şi pierderea speranţelor. În încercarea de a face combinatul profitabil, Guvernul Ponta a ratat privatizarea acestuia printr-un enorm scandal şi a amânat rezolvarea problemelor până după alegerile din decembrie.
Liviu Şerbănescu
11.12.2012

alte articole

Combinat industrial (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
11.12.2012

Combinatul Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, dar şi cei 3.400 de angajaţi ai acestuia, au trecut în 2012 de la speranţe, la decădere, apoi la disperare şi pierderea speranţelor. În încercarea de a face combinatul profitabil, Guvernul Ponta a ratat privatizarea acestuia printr-un enorm scandal şi a amânat rezolvarea problemelor până după alegerile din decembrie.

Activitatea combinatului Oltchim Rm. Vâlcea a fost blocată la începutul anului, după ce OMV a închis combinatul Arpechim Piteşti, oprind sursele de materie primă esenţiale pentru funcţionarea Oltchim.

Combinatul Oltchim face parte din rândul companiilor de stat pentru care autorităţile s-au angajat, în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, să demareze procesul de privatizare. Combinatul se află pe lista companiilor de stat care ar trebui să beneficieze de management privat. La sfârşitul lunii aprilie, Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a creanţelor Oltchim la AVAS. Din cauza faptului că această conversie nu s-a făcut în timp util, privatizarea combinatului a fost amânată pentru luna septembrie a acestui an.

20 iunie – Premierul Ponta consideră Oltchim şi Hidroelectrica drept "bombe" economice

Oltchim şi Hidroelectrica sunt "bombe" economice, iar Guvernul are obligaţia să le rezolve prin eliminarea corupţiei politice şi a avantajelor materiale de care beneficiază cei implicaţi în operaţiuni de fraudare a banilor publici, a afirmat premierul Victor Ponta. Ponta a cerut să fie găsite soluţii pentru rezolvarea problemelor moştenite.

20 iunie - Oltchim va intra în insolvenţă după modelul Hidroelectrica

"Nu avem nicio hârtie oficială, însă există o astfel de intenţie la nivelul Oficiului pentru privatizare şi al Ministerului economiei", spune Mihai Diculoiu.

Sindicatul a emis şi un comunicat prin care anunţă o mişcare de protest la adresa intenţiei de a declara combinatul în insolvenţă. Peste 200 de sindicalişti de la Oltchim se vor deplasa săptămâna viitoare la Bucureşti şi vor picheta pe perioada a trei zile sediile Ministerului economiei şi ale PNL şi PSD.

27 iunie – Sute de oameni protestează. Vulpescu: Oltchim va intra în administrare specială

Combinatul Oltchim va intra în administrare specială în vederea privatizării ulterioare a societăţii, a declarat, miercuri, Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Sindicatul Oltchim solicită Ministerului Economiei stabilirea unui program coerent de măsuri care să vizeze privatizarea societăţii în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim şi plata salariilor restante, a declarat miercuri, preşedintele sindicatului din combinat, Mihai Diculoiu.

Peste 400 de sindicalişti şi angajaţi ai societăţii Oltchim pichetează, miercuri, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în urma întârzierilor la plata salariilor cu două luni şi a blocării activităţii combinatului, potrivit unui comunicat transmis de Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA".

Acţiunile de protest continua joi, cu un pichet la sediul central al PNL şi vineri, cu un protest la sediul central al PSD.
Oltchim Râmnicu Vâlcea a încheiat primul trimestru din acest an cu pierderi nete de 82,8 milioane lei, de peste 30 de ori mai mari faţă de cele raportate în perioada similară din 2011 (2,68 milioane de lei).

Pentru 2012, acţionarii companiei din Râmnicu Vâlcea estimează realizarea unor investiţii în valoare de aproape 93 de milioane de lei şi eliminarea pierderilor înregistrate în 2011. Acţionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,8062% din acţiuni.

5 iulie - Sindicaliştii de la Oltchim, miting şi marş de protest la Râmnicu Vâlcea

Sindicaliştii de la Oltchim vor participa, joi, la un miting şi un marş în Râmnicu Vâlcea, reclamând neimplicarea Ministerului Economiei pentru accesarea de către combinat a unui credit de 40 milioane euro şi tergiversarea majorării capitalului social.

Sindicaliştii estimează că la protest, care începe la ora 16.00, vor participa cel puţin 2.500 de salariaţi din cadrul SC Oltchim şi alţi 2.000 de salariaţi din societăţile comerciale care depind de funcţionarea combinatului.

Principalele revendicări ale sindicaliştilor vizează neimplicarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), în calitate de acţionar majoritar, pentru accesarea de către SC Oltchim a unui credit de 40 milioane euro, precum şi tergiversarea, de către MECMA şi Guvernul României, a majorării capitalului social al societăţii, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS în baza avizului Comisiei Europene din 7 martie 2012.

Ministerul l-a numit pe Toma Bogdan Costreie, director general adjunct în insituţie, ca administrator special al combinatului, se arată într-un raport transmis miercuri Bursei. Desemnarea lui Costreie s-a făcut printr-un ordin al ministrulu Economiei, se spune în raport.Intrarea Oltchim în administrare specială a fost decisă de Guvern săptămâna trecută. Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile Oltchim.

20 iulie - Oltchim ar putea lua un împrumut de 40 mil. euro, garantat de Ministerul Economiei

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a afirmat vineri că Oltchim ar putea contracta un împrumut de 40 milioane euro, care va fi garantat de minister, pentru capitalul de lucru, urmând să fie solicitată în acest sens o aprobare de la Comisia Europeană.

"Oltchim este într-o stare critică, deoarece nu are capital de lucru, fapt pentru care s-a luat decizia joi să găsim soluţii pentru asigurarea unui capital de lucru, astfel încât combinatul să funcţioneze la o capacitate de 65-70%, să nu mai înregistreze pierderi până la finalul procesului de privatizare. În toată această perioadă de administrare specială vor avea loc toate procesele legate de privatizare, plecând de la conversia în acţiuni a creanţelor AVAS şi întocmirea şi aprobarea în Guvern a strategiei de privatizare", a mai precizat Chiţoiu.

30 iulie - Rodin Traicu, secretar de stat în MECMA, ales preşedinte al CA al Oltchim

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Rodin Traicu a fost numit administrator provizoriu în Consiliul de Administraţie (CA) al Oltchim şi ales în funcţia de preşedinte al CA, se arată într-un raport transmis Bursei.

1 aug. – Vulpescu: Aduc la Oltchim marea firmă de restructurare Alvarez & Marsal

Noul şef al OPSPI, numit la mijlocul lunii mai de Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, avocatul Remus Vulpescu, consideră că în acest moment prima companie de stat care trebuie privatizată este Oltchim Rm. Vâlcea.

”Oltchim nu mai are timp să aştepte. Până în 2007 era a doua Perlă a Coroanei, plătea impozite, plătea dividende, era ce mai rămăsese din faimoasa industrie petrochimică românească. Există studii care ne spun că absolut toate capacităţile de producţie în această industrie, închise la noi după 1990, s-au redeschis în alte părţi în Europa. Aceleaşi studii spun că în 10 ani cererea de produse petrochimice în lume se va dubla. Există loc de creştere”, detaliază şeful OPSPI, care spune şi că Alvarez & Marsal, una dintre cele mai mari firme din lume specializate în restructurare, este aproape de a prelua administrarea specială a Oltchim.

”O să vedeţi ce înseamnă management profesionist la Oltchim, la nivelul administrării speciale. Vorbim de o mostră de management la un nivel de performanţă de top mondial”, relevă Vulpescu.

Cum poate scăpa Oltchim, dintr-un foc, de o datorie de 200 de milioane euro

Prima măsură care ar putea fi luată la Oltchim ar fi aceea de a i se diminua datoriile, de exemplu printr-o simplă conversie în acţiuni a creanţei AVAS. Ceea ce înseamnă că ”până la 200 milioane de euro vor fi şterse din totalul datoriilor Oltchim şi vor fi adăugate ca valoare la capitalul social printr-un număr de acţiuni”, explică şeful OPSPI.

24 aug. - Peste 200 de angajaţi ai diviziei Petrochimice Bradu au declanşat un protest spontan

Aproximativ 200 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu Oltchim au refuzat să mai intre la lucru şi protestează în faţa porţii Arpechim, după ce combinatul din Râmnicu Vâlcea i-a informat că îi trimite în şomaj tehnic, informează corespondentul NewsIn.
Potrivit liderului sindical Marian Dumitru, oamenii nu sunt de acord cu decizia Consiliului de Administraţie al Oltchim, mai ales că vor primi doar 80% din salariul de bază.

“Poate vede şi premierul protestul nostru, pentru că a spus că îl preocupă locurile de muncă de la Oltchim şi Hidroelectrica. Vine şcoala şi angajaţii au copii. Este o tensiune maximă“, a mai spus Marian Dumitru.

Angajaţii Diviziei Petrochimice Bradu Oltchim vor fi trimişi în şomaj tehnic în perioada 27 august - 30 septembrie şi vor beneficia în această perioadă de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază.

5 sept. - Protest spontan la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi la Divizia Petrochimică Bradu Oltchim

Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi de la Divizia Petrochimică Bradu Oltchim din Piteşti au declanşat un protest spontan azi, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit încă salariile, dar şi pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă combinatul.

La Râmnicu Vâlcea, aproximativ 200 de salariaţi ai combinatului Oltchim au declanşat miercuri dimineaţă un protest spontan, nemulţumiţi se situaţia în care se află combinatul, ca urmare a opririi tuturor instalaţiilor, generată de sisterea energiei electrice neplătite.

Cei 3.400 de salariaţi ai companiei nu şi-au primit nici salariile şi nici bonurile de masă de două luni. La ora actuală, datoria Oltchim către AVAS şi Electrica este de 1,8 miliarde lei .

Angajaţii care protestează la Oltchim scandează şi împotriva liderului de sindicat, Mihai Diculoiu, cerându-i demisia.

La Piteşti, peste 100 de angajaţi ai diviziei Petrochimice Bradu Oltchim au participat la un pichet, în faţa porţii Arpechim. Angajaţii diviziei Petrochimice Bradu Oltchim spun că nu şi-au primit încă salariile şi bonurile de masă restante de o lună, dar sunt şi nemulţumiţi şi de faptul că încă nu a fost găsit un investitor strategic care să preia combinatul şi să asigure funcţionarea integrală cu păstrarea locurilor de muncă atât pe platform Arpechim, cât şi pe platform Oltchim.

5 sept. - Ponta, către Chiţoiu: Răspundeţi cu capul de privatizarea Oltchim; două companii sunt interesate

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, în şedinţa de guvern, că „două mari companii din două zone geografice total diferite” sunt interesate de privatizarea Oltchim şi l-a atenţionat pe ministrul Economiei că răspunde „cu capul şi viaţa” de succesul acestei privatizări. „Important este să avem un succes pe această temă, să păstrăm locurile de muncă”, a mai spus Ponta.

5 sept. - Directorul combinatului Oltchim a demisionat

Ca urmare a propunerii şefului OPSPI, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului combinatului chimic Oltchim, Constantin Roibu a demisionat din funcţiile de director general - poziţie ocupată timp de 21 de ani - şi membru al Consiliului de Administraţie.
Constantin Roibu a făcut parte din conducerea Oltchim din 1991, ocupând funcţii de director general, manager, administrator unic şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. Roibu a fost înlocuit din funcţia de preşedinte CA al Oltchim în luna septembrie a anului 2011.

6 sept. - Peste 200 de angajaţi ai Oltchim protestează la sediul firmei

Peste 200 de salariaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea continuă joi protestele în faţa sediului societăţii. Ei cer ca unitatea să fie privatizată urgent, iar salariile restante pe două luni să fie achitate cât mai repede.

8 sept. - Apare Dan Diaconescu şi anunţă că vrea să cumpere Oltchim: "Am trimis scrisoare la Guvern"

Apărut pur şi simplu de nicăieri în domeniul industrial, Dan Diaconescu, fondatorul PPDD, susţine că vrea să cumpere Oltchim pentru a-l salva din mâna ciocoilor şi că a trimis deja o scrisoare în acest sens guvernului USL. În această zi a fost declanşată epopeea tentativei de privatizare a Oltchim, care, cu ajutorul Guvernului şi a lui Dan Diaconescu a eşuat într-un mod lamentabil. Între timp miile de angajaţi au protestat, iar unii au intrat şi în greva foamei

Prezentăm acest adevărat serial de televiziune separat, într-o altă retrospectivă, aşa că am ajuns deja cu povestea combinatului Oltchim în luna octombrie, când Dan Diaconescu se retrage treptat din scenă. În ameninţările premierului Ponta.

1 oct. Circul s-a încheiat: Licitaţia s-a anulat, Guvernul îşi ia răspunderea redeschiderii Oltchim

Premierul Victor Ponta a susţinut luni seară declaraţii de presă la Guvern, referitoare la privatizarea Oltchim. Guvernul a luat act de anularea licitaţiei pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim şi de faptul că procesul de privatizare a eşuat, fiind necesar ca acest circ din ultimele 10 zile să înceteze, a declarat premierul Victor Ponta.

2 oct. - Oltchim: Guvernul numeşte noi directori, începe discuţii cu creditorii şi organizează nouă vânzare

De miercuri, Guvernul va începe discuţii cu principalii creditori ai Oltchim - AVAS, Electrica, BCR, Banca Transilvania şi CEC. Totodată, joi va prezenta planul de relansare a combinatului, inclusiv cu măsuri de plată a salariilor restante, a anunţat luni premierul Victor Ponta.

2 oct. - Liderul de sindicat de la Oltchim, schimbat din funcţie

Preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, a fost revocat din funcţie, la Adunarea Generală Extraordinară a membrilor de sindicat, iar în locul său a fost numit temporar Corneliu Cernev, liderul angajaţilor. În afară de Diculoiu, au mai fost înlăturaţi din funcţiile de conducere a sindicatului Mircea Prisăcaru şi Sorin Marcu.

2 oct. - Directorul CET Govora, Mihai Bălan, a fost numit director general al Oltchim

Noul director general al combinatului Oltchim este Mihai Bălan, acesta înlocuindu-l pe Radu Olaru la conducerea combinatului.
Mihai Bălan este directorul general al Centralei Electrice de Termoficare Govora.

3 oct. - Guvernul schimbă modul de privatizare la Oltchim. Ce condiţii sunt impuse noului investitor

Soarta combinatului Oltchim urmează să fie decisă după o nouă încercare de privatizare, pregătită de autorităţi, şi care va fi pusă în practică cel mai probabil anul viitor. Pentru a se evita situaţia de acum, în care o persoană fizică nu a plătit preţul promis la licitaţie, Guvernul vrea să schimbe procedura de privatizare pentru a avea garanţia unui investitor serios.

Autorităţile vor cere acordul FMI şi Comisiei Europene pentru a putea face viitoarea privatizare a Oltchim prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă la care să vină oricine. Anunţul a fost făcut de premierul Ponta

3 oct. - Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a demisionat

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în lndustrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a demisionat miercuri, după ce problema înlocuirii sale a fost pusă de premierul Ponta, în urmă cu câteva zile, după eşecul privatizării Oltchim.

3 oct. - Mariana Câmpeanu: Ajutorul pentru angajaţii Oltchim, condiţionat de veniturile şi de bunurile familiei

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, că ajutorul de urgenţă de 1.400 lei va fi acordat doar salariaţilor de la Oltchim care îndeplinesc mai multe condiţii printre care venitul pe membru de familie, ca şi numărul de bunuri mobile şi imobile deţinute.

3 oct. - Acţiunile Oltchim au revenit miercuri la tranzacţionare

Acţiunile Oltchim au revenit miercuri la tranzacţionare, iar după o jumătate de oră de tranzacţionare înregistrau o scădere de 13%. Acţiunile Oltchim fusesera oprite de la tranzacţionare în 20 septembrie, înainte de termenul de primire a ofertelor pentru privatizarea combinatului.

3 oct. - Oltchim a pierdut, pe Bursă, 7 milioane de euro într-o zi

Miercuri, 3 octombrie, s-a reluat tranzacţionarea acţiunilor Oltchim la Bursă, iar preţul lor a scăzut cu 15 la sută. Tot miercuri, noul director general al combinatului Oltchim a promis că în două săptămâni va reporni combinatul şi va plăti salariile restante. Banii ar proveni din contractele încheiate de combinat şi nu de la Guvern.

5 oct. - MFP anunţă înfiinţarea Comitetului pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim

MInisterul Finanţelor anunţă crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO), parteneriat public-privat între principalii creditori şi autorităţile statului, din carere fac parte reprezentanţi ai MFP, MECMA, AVAS, Electrica şi ai unor bănci ce au de recuperat bani de la Oltchim.

5 oct. - Angajaţii de la Oltchim au primit tichetele de masă pe luna august

Angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit, vineri, tichetele de masă pentru luna august şi este posibil să încaseze şi avansul pentru aceeaşi lună, după cum anunţaseră liderii de sindicat.

5 oct. - Victor Ponta: Am cerut avizul Comisiei Europene pentru un împrumut sub 10 milioane euro la Oltchim

Aflat la Bratislava, premierul Victor Ponta a anunţat vineri că Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) avizul pentru a acorda companiei Oltchim (OLT) un împrumut mai mic de 10 milioane euro. Totodată, Guvernul aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul.

5 oct. - Noul director al Oltchim: Combinatul va putea fi repornit din data de 15 octombrie

Noul director general al combinatului de la Oltchim, Mihai Bălan, a declarat vineri că unitatea industrială va fi repornită la data de 15 octombrie. El le-a solicitat angajaţilor Diviziei Petrochimice Bradul, care aparţine de Oltchim, să renunţe la mişcările de protest.

8 oct. - Când îşi va relua activitatea Oltchim şi cu ce bani vor fi plătite salariile

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat în cursul zilei de luni peste cât timp speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea să-şi reia activitatea şi de unde vor fi luaţi banii pentru plata salariilor restante ale angajaţilor. Ministrul a declarat că speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea să-şi reia activitatea în cel mult 30 de zile şi că salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori.

9 oct. - Victor Ponta: Angajaţii Oltchim primesc salariile restante în octombrie

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că angajaţii de la Oltchim urmează să-şi încaseze în luna octombrie salariile restante, iar în noiembrie vor fi repornite, treptat, unele secţii.

10 oct. - Aproape 500 de angajaţi ai Oltchim vor primi ajutoare sociale

Aproape 500 de angajaţi dintre cei peste 3.300 ai combinatului Oltchim vor primi ajutoare sociale, a decis Guvernul în şedinţa de azi. Intenţia de a se acorda ajutoare sociale a fost anunţată recent de ministrul Muncii care a precizat că beneficiari vor fi angajaţii care câştigă mai puţin decât salariul mediu pe economie.

10 oct. - Guvernul a apobat o OUG privind înfiinţarea unei societăţi comerciale pentru Oltchim

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o OUG privind înfiinţarea unei societăţi comerciale, în subordinea ministerului Economiei, aceasta fiind soluţia găsită pentru problemele legate de transferul fondurilor necesare Oltchim inclusiv pentru salarii.

12 oct. - Salariaţii de la Oltchim au primit avansul şi tichetele de masă pe august

Angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit vineri avansul şi tichetele de masă pe luna august, a informat Corneliu Cernev, liderul sindical interimar. Acesta a adăugat că salariaţii au venit la serviciu şi asigură instalaţiile pentru reluarea producţiei.

14 oct. - Victor Ponta: Chiţoiu rămâne ministru în viitorul guvern doar dacă rezolvă cazul Oltchim şi Hidroelectrica

Premierul Victor Ponta a declarat că nu i-a cerut lui Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, să demisioneze după eşecul vânzării Oltchim, întrucât acesta a moştenit situaţia de la fostul guvern. Totodată, Ponta a mai spus că l-a atenţionat că va rămâne ministru în viitorul guvern doar dacă rezolvă problemele de la Oltchim şi Hidroelectrica.

17 oct. - Oltchim reia producţia la una dintre instalaţiile sale

Conducerea Oltchim va cere societăţii Electrica Furnizare o eşalonare a datoriilor şi un contract pentru furnizarea energiei electrice de la operatorul CEZ Distribuţie, iar producţia combinatului de la Râmnicu Vâlcea va fi reluată săptămâna viitoare.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Oltchim, Ion Cocleţ, prima instalaţie unde se va relua producţia este cea de Electroliză cu membrană.

17 oct - România cere acceptul UE pentru un ajutor de stat de urgenţă de 20 de milioane de euro la Oltchim

România a întocmit o documentaţie pentru un ajutor de stat de urgenţă în valoare de 20 milioane de euro pentru Oltchim, care va fi susţinută joi la DG Competition, a declarat miercuri, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu.

22 oct. - După două luni de inactivitate la combinatul Oltchim a fost repornită prima secţie

Electroliza cu membrană este prima secţie repusă în funcţiune a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea şi a fost repornită luni în jurul orei 12.00, a precizat liderul sindicatului din combinat, Corneliu Cernev.

23 oct. - Peste 200 de salariaţi de la Oltchim au reluat protestele

Aproape 200 de angajaţi ai Oltchim au reluat marţi protestele, iar motivul de această dată nu au mai fost întârzierile salariale şi neînceperea activităţii combinatului, cum s-a întâmplat la manifestările anterioare. Protestul de marţi a avut ca obiect decizia Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, care a respins înregistrarea documentelor Sindicatului Liber privind revocarea preşedintelui sindicatului, Mihai Diculoiu, şi a Biroului executiv şi numirea unei noi conduceri a sindicatului.

24 oct. - Producţia la Oltchim, reluată în 25 octombrie

La instalaţia de electroliză cu membrană de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, se va relua, joi dimineaţă producţia, iar în două săptămâni va fi repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur. În ultimele trei zile, au fost făcute probe la instalaţii, iar producţia poate fi reluată în secţia respectivă, potrivit reprezentanţilor Oltchim.

30 oct. - Pierderile Oltchim au crescut cu 71% în primele nouă luni, la 308,51 milioane lei

Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a înregistrat în primele nouă luni din acest an o pierdere netă de 308,51 milioane lei, în creştere cu 71% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2011, de 179,77 milioane lei, potrivit rezultatelor prezentate luni de companie. Oltchim a obţinut în primele nouă luni o cifră de afaceri netă de 693,65 milioane lei, faţă de 1,26 miliarde lei în acelaşi interval din 2011.

Veniturile totale înregistrate de Oltchim în ianuarie-septembrie s-au cifrat la 721,91 milioane lei, în scădere de la 1,36 miliarde lei în perioada similară din 2011, în timp ce cheltuielile totale au coborât de la 1,54 miliarde lei la 1,03 miliarde lei..

La 30 septembrie 2012, Oltchim înregistra plăţi restante de 1,06 miliarde lei. Activitatea la Oltchim a fost sistată la sfârşitul lunii august. Statul român deţine, prin Ministerul Economiei, 54% din acţiunile Oltchim.

30 oct. - Ajutorul de urgenţă promis de Guvern angajaţilor Oltchim va fi acordat în decembrie, într-o tranşă

Guvernul a modificat miercuri hotărârea prin care acorda un ajutor de urgenţă, de 1.400 lei, angajaţilor de la Oltchim, în sensul că ajutorul va fi dat într-o singură tranşă, în luna decembrie şi nu în două tranşe, în octombrie şi noiembrie, cum a fost stabilit anterior.

2 nov. - Ministrul Economiei: În prezent, funcţionează 25-30% din combinatul Oltchim

Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a precizat vineri că în prezent funcţionează 25-30% din combinatul Oltchim. Mai exact, lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60%.

12 nov. - Protest la Oltchim Râmnicu Vâlcea, angajaţii cer plata salariilor restante

Peste 300 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au ieşit să protesteze în curtea combinatului, luni dimineaţă, cerând plasta salariilor pe lunile septembrie şi octombrie. Protestatarii sunt nemulţumiţi şi din cauza lipsei capitalului de lucru şi a modului în care le sunt susţinute interesele de cele două sindicate din combinat.

13 nov. - FMI a solicitat fie privatizarea, fie închiderea Oltchim. Angajaţii combinatului continuă protestele

Aproximativ 400 de angajaţi ai combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea continuă marţi protestele, cinci dintre ei intrând în greva foamei. Oamenii cer plata salariilor restante pe ultimele două luni. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a solicitat fie privatizarea rapidă a combinatului, fie închiderea acestuia.

În prezent, combinatul funcţionează doar la 8% din capacitatea sa şi drept urmare nu poate să obţină profit şi nici măcar să asigure plata salariilor celor peste 3.000 de angajaţi. Fostul lider de sindicat de la Oltchim, Ion Diculoiu, a fost îmbrâncit marţi de către angajaţii ce protestau în curtea combinatului.

13 nov. - Vulpescu: Oltchim ar avea dificultăţi să funcţioneze în insolvenţă, o soluţie ar fi restructurarea

Oltchim ar avea mari dificultăţi să funcţioneze în procedură de insolvenţă şi ar trebui încercate toate mijloacele alternative de obţinere a aceloraşi rezultate, una dintre soluţii fiind restructurarea, a declarat marţi Remus Vulpescu, consilier al ministrului Economiei.

13 nov. - Borza: Oltchim va intra în insolvenţă după alegeri, acum e ca un bolnav ţinut cu perfuzii

Combinatul chimic Oltchim va intra în insolvenţă după alegeri, în decembrie sau ianuarie, însă nici procedura insolvenţei nu mai poate să facă minuni în cazul combinatului, care este "ca un bolnav ţinut cu perfuzii", a declarat marţi Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.

13 nov. - Vulpescu: Nu trebuie făcute promisiuni ce nu se pot ţine în privinţa salariilor restante la Oltchim

Consilierul ministrului Economiei, Remus Vulpescu, a declarat marţi că există o îngrijorare foarte mare la Oltchim în privinţa salariilor restante şi că este important să nu se mai facă promisiuni care nu se pot respecta, pentru că acestea sunt sursa unor dezamăgiri.

13 nov. - Ponta: Ajutorul de urgenţă către angajaţii Oltchim e amânat până la primirea unui răspuns de la CE

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la Bruxelles, că ajutorul de urgenţă promis de către Guvern angajaţilor de la Oltchim va fi acordat în funcţie de data la care va primi răspunsul din partea CE, fără să poată preciza dacă va fi plătit în decembrie.

13 nov. - Victor Ponta avertizează: Protestele violente îndepărtează investitorii de Oltchim

Premierul Victor Ponta făcut marţi, în direct, la televiziuni, un apel către angajaţii Oltchim - să oprească protestele violente, întrucât acest tip de acţiuni îi îndepărtează pe investitori. Premierul a mai precizat că a avut o nouă discuţie cu miniştrii Economiei şi Finanţelor privind situaţia de la Oltchim.

Ponta a explicat apoi că repornirea treptată a combinatului presupune şi un proces de restructurare, deoarece nu toţi cei 3.000 de angajaţi vor avea de lucru imediat, ci doar pe măsură ce sunt redeschise secţiile.

14 nov. - Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea continuă protestele

Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea continuă, miercuri, protestul declanşat în urmă cu două zile, cei aproximativ 300 de salariaţi strânşi în curtea combinatului cerând plata salariilor restante.

14 nov. - Oltchim: Protestele au încetat, după anunţul plătirii salariile restante

Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au decis să suspende protestele marţi, imediat după ce au fost anunţaţi că restanţele salariale pentru luna septembrie le vor fi achitate joi. Pe de altă parte, cei şase muncitori aflaţi în greva foamei continuă acţiunea şi susţin că vor renunţa doar după o discuţie cu Victor Ponta.

Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu a anunţat miercuri, în cadrul şedinţei de guvern, că joi vor fi plătite salariile restante pe luna octombrie la Oltchim, urmând ca la sfârşitul acestei luni sau începutul lunii decembrie să fie asigurată şi plata salariilor pe luna octombrie.

15 nov. - FMI a aprobat acordarea ajutorului de stat de 20 milioane euro pentru Oltchim

Reprezentanţii FMI au declarat că sunt de acord cu ajutorul de stat în valoare de 20 milioane euro pe care statul vrea să-l acorde combinatului Oltchim, pentru a ieşi din situaţia grea în care se află după eşuarea privatizării.

16 nov. - Oltchim: Alte două secţii, cu 1.200 de salariaţi, repornite vineri

Încă 1.200 de salariaţi au din nou de lucru prin repornirea producţiei de la Oltchim în proporţie de 30%, după ce alte două secţii ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au fost repornite vineri.

La secţiile Poliesteri şi Sinteze organice s-au făcut ultimele probe, iar producţia va fi reluată în cel mai scurt timp, după ce, la începutul lunii octombrie, a fost repornită secţia Electroliză cu membrană şi s-a început producţia la secţia de Propenoxid, potrivit liderului sindical interimar Corneliu Cernev.

30 oct. - Angajaţii Oltchim ameninţă că vor relua protestele

Angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea ameninţă că vor reîncepe protestele dacă nu îşi primesc cât mai repede salariile restante. Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu s-a dus la faţa locului pentru a discuta cu liderii de sindicat şi pentru a găsi o soluţie amiabilă.

Daniel Chiţoiu a precizat că se încearcă aducerea la zi a plăţii salariilor şi că "în ceea ce priveşte achitarea diferenţei salariale de 45% pentru luna octombrie, noi am estimat că va fi plătită în jurul zilei de 6 decembrie, pentru în perioada 5-6 au loc încasările din producţie la Oltchim. Nu cred că prin proteste se pot rezolva problemele la Oltchim".

4 dec. - Chiţoiu: Joi şi vineri plătim avansul pe noiembrie la Oltchim, iar lichidarea în jur de 21 decembrie

Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu a anunţat marţi, în şedinţa de guvern, că până „în jurul datei de 20-21 decembrie” vor fi plătite în întregime restanţele salariale pe luna noiembrie la Oltchim şi se ajunge astfel cu plata salariilor la zi.

„Joi şi vineri plătim avansul de 55% din luna noiembrie şi, în jurul datei de 20-21 decembrie plătim şi lichidarea pe luna noiembrie. Deci ajungem la zi cu salariile”, a explicat Daniel Chiţoiu. El a adăugat că „am făcut rost de capitalul de lucru pentru funcţionarea combinatului Oltchim.

5 dec. - Posibilă privatizare a Oltchim cu ştergerea parţială a datoriilor

Ministerul Economiei a reluat discuţiile legate de privatizarea Oltchim, organizând întâlniri cu investitori importanţi pentru a-i consulta în legătură cu strategia pe care statul trebuie să o adopte pentru a putea vinde combinatul unei companii care să investească acolo 100 milioane euro.

6 dec. - Salariaţii de la Oltchim au primit salariile pentu luna octombrie

Salariaţii de la Oltchim au primit, miercuri şi joi, salariile pentru luna octombrie, urmând ca, în perioada 20-21 decembrie să fie achitate avansurile aferente lunii noiembrie, a anunţat joi Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei mai precizează că pentru atingerea indicatorilor din programul de repornire, începând cu 6 decembrie, Oltchim a mărit capacitatea de producţie a instalaţiei de propenoxid, fiind crescută corespunzător şi producţia la instalaţiile de sinteză.

TO BE CONTINUED - Angajaţii încă îşi aşteaptă banii pentru noiembrie, iar mulţi dintre ei, şi locurile de muncă...

Combinatul Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, dar şi cei 3.400 de angajaţi ai acestuia, au trecut în 2012 de la speranţe, la decădere, apoi la disperare şi pierderea speranţelor. În încercarea de a face combinatul profitabil, Guvernul Ponta a ratat privatizarea acestuia printr-un enorm scandal şi a amânat rezolvarea problemelor până după alegerile din decembrie.

Activitatea combinatului Oltchim Rm. Vâlcea a fost blocată la începutul anului, după ce OMV a închis combinatul Arpechim Piteşti, oprind sursele de materie primă esenţiale pentru funcţionarea Oltchim.

Combinatul Oltchim face parte din rândul companiilor de stat pentru care autorităţile s-au angajat, în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, să demareze procesul de privatizare. Combinatul se află pe lista companiilor de stat care ar trebui să beneficieze de management privat. La sfârşitul lunii aprilie, Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a creanţelor Oltchim la AVAS. Din cauza faptului că această conversie nu s-a făcut în timp util, privatizarea combinatului a fost amânată pentru luna septembrie a acestui an.

20 iunie – Premierul Ponta consideră Oltchim şi Hidroelectrica drept "bombe" economice

Oltchim şi Hidroelectrica sunt "bombe" economice, iar Guvernul are obligaţia să le rezolve prin eliminarea corupţiei politice şi a avantajelor materiale de care beneficiază cei implicaţi în operaţiuni de fraudare a banilor publici, a afirmat premierul Victor Ponta. Ponta a cerut să fie găsite soluţii pentru rezolvarea problemelor moştenite.

20 iunie - Oltchim va intra în insolvenţă după modelul Hidroelectrica

"Nu avem nicio hârtie oficială, însă există o astfel de intenţie la nivelul Oficiului pentru privatizare şi al Ministerului economiei", spune Mihai Diculoiu.

Sindicatul a emis şi un comunicat prin care anunţă o mişcare de protest la adresa intenţiei de a declara combinatul în insolvenţă. Peste 200 de sindicalişti de la Oltchim se vor deplasa săptămâna viitoare la Bucureşti şi vor picheta pe perioada a trei zile sediile Ministerului economiei şi ale PNL şi PSD.

27 iunie – Sute de oameni protestează. Vulpescu: Oltchim va intra în administrare specială

Combinatul Oltchim va intra în administrare specială în vederea privatizării ulterioare a societăţii, a declarat, miercuri, Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Combinatul Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, dar şi cei 3.400 de angajaţi ai acestuia, au trecut în 2012 de la speranţe, la decădere, apoi la disperare şi pierderea speranţelor. În încercarea de a face combinatul profitabil, Guvernul Ponta a ratat privatizarea acestuia printr-un enorm scandal şi a amânat rezolvarea problemelor până după alegerile din decembrie.

Sindicatul Oltchim solicită Ministerului Economiei stabilirea unui program coerent de măsuri care să vizeze privatizarea societăţii în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim şi plata salariilor restante, a declarat miercuri, preşedintele sindicatului din combinat, Mihai Diculoiu.

Peste 400 de sindicalişti şi angajaţi ai societăţii Oltchim pichetează, miercuri, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în urma întârzierilor la plata salariilor cu două luni şi a blocării activităţii combinatului, potrivit unui comunicat transmis de Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA".

Acţiunile de protest continua joi, cu un pichet la sediul central al PNL şi vineri, cu un protest la sediul central al PSD.

Oltchim Râmnicu Vâlcea a încheiat primul trimestru din acest an cu pierderi nete de 82,8 milioane lei, de peste 30 de ori mai mari faţă de cele raportate în perioada similară din 2011 (2,68 milioane de lei).

Pentru 2012, acţionarii companiei din Râmnicu Vâlcea estimează realizarea unor investiţii în valoare de aproape 93 de milioane de lei şi eliminarea pierderilor înregistrate în 2011. Acţionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,8062% din acţiuni.

5 iulie - Sindicaliştii de la Oltchim, miting şi marş de protest la Râmnicu Vâlcea

Sindicaliştii de la Oltchim vor participa, joi, la un miting şi un marş în Râmnicu Vâlcea, reclamând neimplicarea Ministerului Economiei pentru accesarea de către combinat a unui credit de 40 milioane euro şi tergiversarea majorării capitalului social.

Sindicaliştii estimează că la protest, care începe la ora 16.00, vor participa cel puţin 2.500 de salariaţi din cadrul SC Oltchim şi alţi 2.000 de salariaţi din societăţile comerciale care depind de funcţionarea combinatului.

Principalele revendicări ale sindicaliştilor vizează neimplicarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), în calitate de acţionar majoritar, pentru accesarea de către SC Oltchim a unui credit de 40 milioane euro, precum şi tergiversarea, de către MECMA şi Guvernul României, a majorării capitalului social al societăţii, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS în baza avizului Comisiei Europene din 7 martie 2012.

Ministerul l-a numit pe Toma Bogdan Costreie, director general adjunct în insituţie, ca administrator special al combinatului, se arată într-un raport transmis miercuri Bursei. Desemnarea lui Costreie s-a făcut printr-un ordin al ministrulu Economiei, se spune în raport.Intrarea Oltchim în administrare specială a fost decisă de Guvern săptămâna trecută. Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile Oltchim.

20 iulie - Oltchim ar putea lua un împrumut de 40 mil. euro, garantat de Ministerul Economiei

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a afirmat vineri că Oltchim ar putea contracta un împrumut de 40 milioane euro, care va fi garantat de minister, pentru capitalul de lucru, urmând să fie solicitată în acest sens o aprobare de la Comisia Europeană.

"Oltchim este într-o stare critică, deoarece nu are capital de lucru, fapt pentru care s-a luat decizia joi să găsim soluţii pentru asigurarea unui capital de lucru, astfel încât combinatul să funcţioneze la o capacitate de 65-70%, să nu mai înregistreze pierderi până la finalul procesului de privatizare. În toată această perioadă de administrare specială vor avea loc toate procesele legate de privatizare, plecând de la conversia în acţiuni a creanţelor AVAS şi întocmirea şi aprobarea în Guvern a strategiei de privatizare", a mai precizat Chiţoiu.

30 iulie - Rodin Traicu, secretar de stat în MECMA, ales preşedinte al CA al Oltchim

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Rodin Traicu a fost numit administrator provizoriu în Consiliul de Administraţie (CA) al Oltchim şi ales în funcţia de preşedinte al CA, se arată într-un raport transmis Bursei.

1 aug. – Vulpescu: Aduc la Oltchim marea firmă de restructurare Alvarez & Marsal

Noul şef al OPSPI, numit la mijlocul lunii mai de Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, avocatul Remus Vulpescu, consideră că în acest moment prima companie de stat care trebuie privatizată este Oltchim Rm. Vâlcea.

”Oltchim nu mai are timp să aştepte. Până în 2007 era a doua Perlă a Coroanei, plătea impozite, plătea dividende, era ce mai rămăsese din faimoasa industrie petrochimică românească. Există studii care ne spun că absolut toate capacităţile de producţie în această industrie, închise la noi după 1990, s-au redeschis în alte părţi în Europa. Aceleaşi studii spun că în 10 ani cererea de produse petrochimice în lume se va dubla. Există loc de creştere”, detaliază şeful OPSPI, care spune şi că Alvarez & Marsal, una dintre cele mai mari firme din lume specializate în restructurare, este aproape de a prelua administrarea specială a Oltchim.

”O să vedeţi ce înseamnă management profesionist la Oltchim, la nivelul administrării speciale. Vorbim de o mostră de management la un nivel de performanţă de top mondial”, relevă Vulpescu.

Cum poate scăpa Oltchim, dintr-un foc, de o datorie de 200 de milioane euro

Prima măsură care ar putea fi luată la Oltchim ar fi aceea de a i se diminua datoriile, de exemplu printr-o simplă conversie în acţiuni a creanţei AVAS. Ceea ce înseamnă că ”până la 200 milioane de euro vor fi şterse din totalul datoriilor Oltchim şi vor fi adăugate ca valoare la capitalul social printr-un număr de acţiuni”, explică şeful OPSPI.

24 aug. - Peste 200 de angajaţi ai diviziei Petrochimice Bradu au declanşat un protest spontan

Aproximativ 200 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu Oltchim au refuzat să mai intre la lucru şi protestează în faţa porţii Arpechim, după ce combinatul din Râmnicu Vâlcea i-a informat că îi trimite în şomaj tehnic, informează corespondentul NewsIn.

Potrivit liderului sindical Marian Dumitru, oamenii nu sunt de acord cu decizia Consiliului de Administraţie al Oltchim, mai ales că vor primi doar 80% din salariul de bază.

“Poate vede şi premierul protestul nostru, pentru că a spus că îl preocupă locurile de muncă de la Oltchim şi Hidroelectrica. Vine şcoala şi angajaţii au copii. Este o tensiune maximă“, a mai spus Marian Dumitru.

Angajaţii Diviziei Petrochimice Bradu Oltchim vor fi trimişi în şomaj tehnic în perioada 27 august - 30 septembrie şi vor beneficia în această perioadă de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază.

5 sept. - Protest spontan la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi la Divizia Petrochimică Bradu Oltchim

Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi de la Divizia Petrochimică Bradu Oltchim din Piteşti au declanşat un protest spontan azi, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit încă salariile, dar şi pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă combinatul.

La Râmnicu Vâlcea, aproximativ 200 de salariaţi ai combinatului Oltchim au declanşat miercuri dimineaţă un protest spontan, nemulţumiţi se situaţia în care se află combinatul, ca urmare a opririi tuturor instalaţiilor, generată de sisterea energiei electrice neplătite.

Cei 3.400 de salariaţi ai companiei nu şi-au primit nici salariile şi nici bonurile de masă de două luni. La ora actuală, datoria Oltchim către AVAS şi Electrica este de 1,8 miliarde lei .

Angajaţii care protestează la Oltchim scandează şi împotriva liderului de sindicat, Mihai Diculoiu, cerându-i demisia.

La Piteşti, peste 100 de angajaţi ai diviziei Petrochimice Bradu Oltchim au participat la un pichet, în faţa porţii Arpechim. Angajaţii diviziei Petrochimice Bradu Oltchim spun că nu şi-au primit încă salariile şi bonurile de masă restante de o lună, dar sunt şi nemulţumiţi şi de faptul că încă nu a fost găsit un investitor strategic care să preia combinatul şi să asigure funcţionarea integrală cu păstrarea locurilor de muncă atât pe platform Arpechim, cât şi pe platform Oltchim.

5 sept. - Ponta, către Chiţoiu: Răspundeţi cu capul de privatizarea Oltchim; două companii sunt interesate

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, în şedinţa de guvern, că „două mari companii din două zone geografice total diferite” sunt interesate de privatizarea Oltchim şi l-a atenţionat pe ministrul Economiei că răspunde „cu capul şi viaţa” de succesul acestei privatizări. „Important este să avem un succes pe această temă, să păstrăm locurile de muncă”, a mai spus Ponta.

5 sept. - Directorul combinatului Oltchim a demisionat

Ca urmare a propunerii şefului OPSPI, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului combinatului chimic Oltchim, Constantin Roibu a demisionat din funcţiile de director general - poziţie ocupată timp de 21 de ani - şi membru al Consiliului de Administraţie.

Constantin Roibu a făcut parte din conducerea Oltchim din 1991, ocupând funcţii de director general, manager, administrator unic şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. Roibu a fost înlocuit din funcţia de preşedinte CA al Oltchim în luna septembrie a anului 2011.

6 sept. - Peste 200 de angajaţi ai Oltchim protestează la sediul firmei

Peste 200 de salariaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea continuă joi protestele în faţa sediului societăţii. Ei cer ca unitatea să fie privatizată urgent, iar salariile restante pe două luni să fie achitate cât mai repede.

8 sept. - Dan Diaconescu anunţă că vrea să cumpere Oltchim: "Am trimis scrisoare la Guvern"

Apărut pur şi simplu de nicăieri în domeniul industrial, Dan Diaconescu, fondatorul PPDD, susţine că vrea să cumpere Oltchim pentru a-l salva din mâna ciocoilor şi că a trimis deja o scrisoare în acest sens guvernului USL. În această zi a fost declanşată epopeea tentativei de privatizare a Oltchim, care, cu ajutorul Guvernului şi a lui Dan Diaconescu a eşuat într-un mod lamentabil. Între timp miile de angajaţi au protestat, iar unii au intrat şi în greva foamei

Prezentăm acest adevărat serial de televiziune separat, într-o altă retrospectivă, aşa că am ajuns deja cu povestea combinatului Oltchim în luna octombrie, cînd Dan Diaconescu se retrage treptat din scenă. În ameninţările premierului Ponta.

1 oct. Circul s-a încheiat: Licitaţia s-a anulat, Guvernul îşi ia răspunderea redeschiderii Oltchim

Premierul Victor Ponta a susţinut luni seară declaraţii de presă la Guvern, referitoare la privatizarea Oltchim. Guvernul a luat act de anularea licitaţiei pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim şi de faptul că procesul de privatizare a eşuat, fiind necesar ca acest circ din ultimele 10 zile să înceteze, a declarat premierul Victor Ponta.

2 oct. - Oltchim: Guvernul numeşte noi directori, începe discuţii cu creditorii şi organizează nouă vânzare

De miercuri, Guvernul va începe discuţii cu principalii creditori ai Oltchim - AVAS, Electrica, BCR, Banca Transilvania şi CEC. Totodată, joi va prezenta planul de relansare a combinatului, inclusiv cu măsuri de plată a salariilor restante, a anunţat luni premierul Victor Ponta.

2 oct. - Liderul de sindicat de la Oltchim, schimbat din funcţie

Preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, a fost revocat din funcţie, la Adunarea Generală Extraordinară a membrilor de sindicat, iar în locul său a fost numit temporar Corneliu Cernev, liderul angajaţilor. În afară de Diculoiu, au mai fost înlăturaţi din funcţiile de conducere a sindicatului Mircea Prisăcaru şi Sorin Marcu.

2 oct. - Directorul CET Govora, Mihai Bălan, a fost numit director general al Oltchim

Noul director general al combinatului Oltchim este Mihai Bălan, acesta înlocuindu-l pe Radu Olaru la conducerea combinatului.

Mihai Bălan este directorul general al Centralei Electrice de Termoficare Govora.

3 oct. - Guvernul schimbă modul de privatizare la Oltchim. Ce condiţii sunt impuse noului investitor

Soarta combinatului Oltchim urmează să fie decisă după o nouă încercare de privatizare, pregătită de autorităţi, şi care va fi pusă în practică cel mai probabil anul viitor. Pentru a se evita situaţia de acum, în care o persoană fizică nu a plătit preţul promis la licitaţie, Guvernul vrea să schimbe procedura de privatizare pentru a avea garanţia unui investitor serios.

Autorităţile vor cere acordul FMI şi Comisiei Europene pentru a putea face viitoarea privatizare a Oltchim prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă la care să vină oricine. Anunţul a fost făcut de premierul Ponta

3 oct. - Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a demisionat

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în lndustrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a demisionat miercuri, după ce problema înlocuirii sale a fost pusă de premierul Ponta, în urmă cu câteva zile, după eşecul privatizării Oltchim.

3 oct. - Mariana Câmpeanu: Ajutorul pentru angajaţii Oltchim, condiţionat de veniturile şi de bunurile familiei

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, că ajutorul de urgenţă de 1.400 lei va fi acordat doar salariaţilor de la Oltchim care îndeplinesc mai multe condiţii printre care venitul pe membru de familie, ca şi numărul de bunuri mobile şi imobile deţinute.

3 oct. - Acţiunile Oltchim au revenit miercuri la tranzacţionare

Acţiunile Oltchim au revenit miercuri la tranzacţionare, iar după o jumătate de oră de tranzacţionare înregistrau o scădere de 13%. Acţiunile Oltchim fusesera oprite de la tranzacţionare în 20 septembrie, înainte de termenul de primire a ofertelor pentru privatizarea combinatului.

3 oct. - Oltchim a pierdut, pe Bursă, 7 milioane de euro într-o zi

Miercuri, 3 octombrie, s-a reluat tranzacţionarea acţiunilor Oltchim la Bursă, iar preţul lor a scăzut cu 15 la sută. Tot miercuri, noul director general al combinatului Oltchim a promis că în două săptămâni va reporni combinatul şi va plăti salariile restante. Banii ar proveni din contractele încheiate de combinat şi nu de la Guvern.

5 oct. - MFP anunţă înfiinţarea Comitetului pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim

MInisterul Finanţelor anunţă crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO), parteneriat public-privat între principalii creditori şi autorităţile statului, din carere fac parte reprezentanţi ai MFP, MECMA, AVAS, Electrica şi ai unor bănci ce au de recuperat bani de la Oltchim.

5 oct. - Angajaţii de la Oltchim au primit tichetele de masă pe luna august

Angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit, vineri, tichetele de masă pentru luna august şi este posibil să încaseze şi avansul pentru aceeaşi lună, după cum anunţaseră liderii de sindicat.

5 oct. - Victor Ponta: Am cerut avizul Comisiei Europene pentru un împrumut sub 10 milioane euro la Oltchim

Aflat la Bratislava, premierul Victor Ponta a anunţat vineri că Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) avizul pentru a acorda companiei Oltchim (OLT) un împrumut mai mic de 10 milioane euro. Totodată, Guvernul aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul.

5 oct. - Noul director al Oltchim: Combinatul va putea fi repornit din data de 15 octombrie

Noul director general al combinatului de la Oltchim, Mihai Bălan, a declarat vineri că unitatea industrială va fi repornită la data de 15 octombrie. El le-a solicitat angajaţilor Diviziei Petrochimice Bradul, care aparţine de Oltchim, să renunţe la mişcările de protest.

8 oct. - Când îşi va relua activitatea Oltchim şi cu ce bani vor fi plătite salariile

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat în cursul zilei de luni peste cât timp speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea să-şi reia activitatea şi de unde vor fi luaţi banii pentru plata salariilor restante ale angajaţilor. Ministrul a declarat că speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea să-şi reia activitatea în cel mult 30 de zile şi că salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori.

9 oct. - Victor Ponta: Angajaţii Oltchim primesc salariile restante în octombrie

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că angajaţii de la Oltchim urmează să-şi încaseze în luna octombrie salariile restante, iar în noiembrie vor fi repornite, treptat, unele secţii.

10 oct. - Aproape 500 de angajaţi ai Oltchim vor primi ajutoare sociale

Aproape 500 de angajaţi dintre cei peste 3.300 ai combinatului Oltchim vor primi ajutoare sociale, a decis Guvernul în şedinţa de azi. Intenţia de a se acorda ajutoare sociale a fost anunţată recent de ministrul Muncii care a precizat că beneficiari vor fi angajaţii care câştigă mai puţin decât salariul mediu pe economie.

10 oct. - Guvernul a apobat o OUG privind înfiinţarea unei societăţi comerciale pentru Oltchim

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o OUG privind înfiinţarea unei societăţi comerciale, în subordinea ministerului Economiei, aceasta fiind soluţia găsită pentru problemele legate de transferul fondurilor necesare Oltchim inclusiv pentru salarii.

12 oct. - Salariaţii de la Oltchim au primit avansul şi tichetele de masă pe august

Angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit vineri avansul şi tichetele de masă pe luna august, a informat Corneliu Cernev, liderul sindical interimar. Acesta a adăugat că salariaţii au venit la serviciu şi asigură instalaţiile pentru reluarea producţiei.

14 oct. - Victor Ponta: Chiţoiu rămâne ministru în viitorul guvern doar dacă rezolvă cazul Oltchim şi Hidroelectrica

Premierul Victor Ponta a declarat că nu i-a cerut lui Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, să demisioneze după eşecul vânzării Oltchim, întrucât acesta a moştenit situaţia de la fostul guvern. Totodată, Ponta a mai spus că l-a atenţionat că va rămâne ministru în viitorul guvern doar dacă rezolvă problemele de la Oltchim şi Hidroelectrica.

17 oct. - Oltchim reia producţia la una dintre instalaţiile sale

Conducerea Oltchim va cere societăţii Electrica Furnizare o eşalonare a datoriilor şi un contract pentru furnizarea energiei electrice de la operatorul CEZ Distribuţie, iar producţia combinatului de la Râmnicu Vâlcea va fi reluată săptămâna viitoare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Oltchim, Ion Cocleţ, prima instalaţie unde se va relua producţia este cea de Electroliză cu membrană.

17 oct - România cere acceptul UE pentru un ajutor de stat de urgenţă de 20 de milioane de euro la Oltchim

România a întocmit o documentaţie pentru un ajutor de stat de urgenţă în valoare de 20 milioane de euro pentru Oltchim, care va fi susţinută joi la DG Competition, a declarat miercuri, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu.

22 oct. - După două luni de inactivitate la combinatul Oltchim a fost repornită prima secţie

Electroliza cu membrană este prima secţie repusă în funcţiune a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea şi a fost repornită luni în jurul orei 12.00, a precizat liderul sindicatului din combinat, Corneliu Cernev.

23 oct. - Peste 200 de salariaţi de la Oltchim au reluat protestele

Aproape 200 de angajaţi ai Oltchim au reluat marţi protestele, iar motivul de această dată nu au mai fost întârzierile salariale şi neînceperea activităţii combinatului, cum s-a întâmplat la manifestările anterioare. Protestul de marţi a avut ca obiect decizia Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, care a respins înregistrarea documentelor Sindicatului Liber privind revocarea preşedintelui sindicatului, Mihai Diculoiu, şi a Biroului executiv şi numirea unei noi conduceri a sindicatului.

24 oct. - Producţia la Oltchim, reluată în 25 octombrie

La instalaţia de electroliză cu membrană de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, se va relua, joi dimineaţă producţia, iar în două săptămâni va fi repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur. În ultimele trei zile, au fost făcute probe la instalaţii, iar producţia poate fi reluată în secţia respectivă, potrivit reprezentanţilor Oltchim.

30 oct. - Pierderile Oltchim au crescut cu 71% în primele nouă luni, la 308,51 milioane lei

Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a înregistrat în primele nouă luni din acest an o pierdere netă de 308,51 milioane lei, în creştere cu 71% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2011, de 179,77 milioane lei, potrivit rezultatelor prezentate luni de companie. Oltchim a obţinut în primele nouă luni o cifră de afaceri netă de 693,65 milioane lei, faţă de 1,26 miliarde lei în acelaşi interval din 2011.

Veniturile totale înregistrate de Oltchim în ianuarie-septembrie s-au cifrat la 721,91 milioane lei, în scădere de la 1,36 miliarde lei în perioada similară din 2011, în timp ce cheltuielile totale au coborât de la 1,54 miliarde lei la 1,03 miliarde lei..
La 30 septembrie 2012, Oltchim înregistra plăţi restante de 1,06 miliarde lei. Activitatea la Oltchim a fost sistată la sfârşitul lunii august. Statul român deţine, prin Ministerul Economiei, 54% din acţiunile Oltchim.

30 oct. - Ajutorul de urgenţă promis de Guvern angajaţilor Oltchim va fi acordat în decembrie, într-o tranşă

Guvernul a modificat miercuri hotărârea prin care acorda un ajutor de urgenţă, de 1.400 lei, angajaţilor de la Oltchim, în sensul că ajutorul va fi dat într-o singură tranşă, în luna decembrie şi nu în două tranşe, în octombrie şi noiembrie, cum a fost stabilit anterior.

2 nov. - Ministrul Economiei: În prezent, funcţionează 25-30% din combinatul Oltchim

Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a precizat vineri că în prezent funcţionează 25-30% din combinatul Oltchim. Mai exact, lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60%.

12 nov. - Protest la Oltchim Râmnicu Vâlcea, angajaţii cer plata salariilor restante

Peste 300 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au ieşit să protesteze în curtea combinatului, luni dimineaţă, cerând plasta salariilor pe lunile septembrie şi octombrie. Protestatarii sunt nemulţumiţi şi din cauza lipsei capitalului de lucru şi a modului în care le sunt susţinute interesele de cele două sindicate din combinat.

13 nov. - FMI a solicitat fie privatizarea, fie închiderea Oltchim. Angajaţii combinatului continuă protestele

Aproximativ 400 de angajaţi ai combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea continuă marţi protestele, cinci dintre ei intrând în greva foamei. Oamenii cer plata salariilor restante pe ultimele două luni. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a solicitat fie privatizarea rapidă a combinatului, fie închiderea acestuia.

În prezent, combinatul funcţionează doar la 8% din capacitatea sa şi drept urmare nu poate să obţină profit şi nici măcar să asigure plata salariilor celor peste 3.000 de angajaţi. Fostul lider de sindicat de la Oltchim, Ion Diculoiu, a fost îmbrâncit marţi de către angajaţii ce protestau în curtea combinatului.

13 nov. - Vulpescu: Oltchim ar avea dificultăţi să funcţioneze în insolvenţă, o soluţie ar fi restructurarea

Oltchim ar avea mari dificultăţi să funcţioneze în procedură de insolvenţă şi ar trebui încercate toate mijloacele alternative de obţinere a aceloraşi rezultate, una dintre soluţii fiind restructurarea, a declarat marţi Remus Vulpescu, consilier al ministrului Economiei.

13 nov. - Borza: Oltchim va intra în insolvenţă după alegeri, acum e ca un bolnav ţinut cu perfuzii

Combinatul chimic Oltchim va intra în insolvenţă după alegeri, în decembrie sau ianuarie, însă nici procedura insolvenţei nu mai poate să facă minuni în cazul combinatului, care este "ca un bolnav ţinut cu perfuzii", a declarat marţi Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.

13 nov. - Vulpescu: Nu trebuie făcute promisiuni ce nu se pot ţine în privinţa salariilor restante la Oltchim

Consilierul ministrului Economiei, Remus Vulpescu, a declarat marţi că există o îngrijorare foarte mare la Oltchim în privinţa salariilor restante şi că este important să nu se mai facă promisiuni care nu se pot respecta, pentru că acestea sunt sursa unor dezamăgiri.

13 nov. - Ponta: Ajutorul de urgenţă către angajaţii Oltchim e amânat până la primirea unui răspuns de la CE

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la Bruxelles, că ajutorul de urgenţă promis de către Guvern angajaţilor de la Oltchim va fi acordat în funcţie de data la care va primi răspunsul din partea CE, fără să poată preciza dacă va fi plătit în decembrie.

13 nov. - Victor Ponta avertizează: Protestele violente îndepărtează investitorii de Oltchim

Premierul Victor Ponta făcut marţi, în direct, la televiziuni, un apel către angajaţii Oltchim - să oprească protestele violente, întrucât acest tip de acţiuni îi îndepărtează pe investitori. Premierul a mai precizat că a avut o nouă discuţie cu miniştrii Economiei şi Finanţelor privind situaţia de la Oltchim.

Ponta a explicat apoi că repornirea treptată a combinatului presupune şi un proces de restructurare, deoarece nu toţi cei 3.000 de angajaţi vor avea de lucru imediat, ci doar pe măsură ce sunt redeschise secţiile.

14 nov. - Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea continuă protestele

Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea continuă, miercuri, protestul declanşat în urmă cu două zile, cei aproximativ 300 de salariaţi strânşi în curtea combinatului cerând plata salariilor restante.

14 nov. - Oltchim: Protestele au încetat, după anunţul plătirii salariile restante

Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au decis să suspende protestele marţi, imediat după ce au fost anunţaţi că restanţele salariale pentru luna septembrie le vor fi achitate joi. Pe de altă parte, cei şase muncitori aflaţi în greva foamei continuă acţiunea şi susţin că vor renunţa doar după o discuţie cu Victor Ponta.

Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu a anunţat miercuri, în cadrul şedinţei de guvern, că joi vor fi plătite salariile restante pe luna octombrie la Oltchim, urmând ca la sfârşitul acestei luni sau începutul lunii decembrie să fie asigurată şi plata salariilor pe luna octombrie.

15 nov. - FMI a aprobat acordarea ajutorului de stat de 20 milioane euro pentru Oltchim

Reprezentanţii FMI au declarat că sunt de acord cu ajutorul de stat în valoare de 20 milioane euro pe care statul vrea să-l acorde combinatului Oltchim, pentru a ieşi din situaţia grea în care se află după eşuarea privatizării.

16 nov. - Oltchim: Alte două secţii, cu 1.200 de salariaţi, repornite vineri

Încă 1.200 de salariaţi au din nou de lucru prin repornirea producţiei de la Oltchim în proporţie de 30%, după ce alte două secţii ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au fost repornite vineri.

La secţiile Poliesteri şi Sinteze organice s-au făcut ultimele probe, iar producţia va fi reluată în cel mai scurt timp, după ce, la începutul lunii octombrie, a fost repornită secţia electroliză cu membrană şi s-a început producţia la secţia de Propenoxid, potrivit liderului sindical interimar Corneliu Cernev.

30 oct. - Angajaţii Oltchim ameninţă că vor relua protestele

Angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea ameninţă că vor reîncepe protestele dacă nu îşi primesc cât mai repede salariile restante. Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu s-a dus la faţa locului pentru a discuta cu liderii de sindicat şi pentru a găsi o soluţie amiabilă.

Daniel Chiţoiu a precizat că se încearcă aducerea la zi a plăţii salariilor şi că "în ceea ce priveşte achitarea diferenţei salariale de 45% pentru luna octombrie, noi am estimat că va fi plătită în jurul zilei de 6 decembrie, pentru în perioada 5-6 au loc încasările din producţie la Oltchim. Nu cred că prin proteste se pot rezolva problemele la Oltchim".

4 dec. - Chiţoiu: Joi şi vineri plătim avansul pe noiembrie la Oltchim, iar lichidarea în jur de 21 decembrie

Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu a anunţat marţi, în şedinţa de guvern, că până „în jurul datei de 20-21 decembrie” vor fi plătite în întregime restanţele salariale pe luna noiembrie la Oltchim şi se ajunge astfel cu plata salariilor la zi.

„Joi şi vineri plătim avansul de 55% din luna noiembrie şi, în jurul datei de 20-21 decembrie plătim şi lichidarea pe luna noiembrie. Deci ajungem la zi cu salariile”, a explicat Daniel Chiţoiu. El a adăugat că „am făcut rost de capitalul de lucru pentru funcţionarea combinatului Oltchim.

5 dec. - Posibilă privatizare a Oltchim cu ştergerea parţială a datoriilor

Ministerul Economiei a reluat discuţiile legate de privatizarea Oltchim, organizând întâlniri cu investitori importanţi pentru a-i consulta în legătură cu strategia pe care statul trebuie să o adopte pentru a putea vinde combinatul unei companii care să investească acolo 100 milioane euro.

6 dec. - Salariaţii de la Oltchim au primit salariile pentu luna octombrie

Salariaţii de la Oltchim au primit, miercuri şi joi, salariile pentru luna octombrie, urmând ca, în perioada 20-21 decembrie să fie achitate avansurile aferente lunii noiembrie, a anunţat joi Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei mai precizează că pentru atingerea indicatorilor din programul de repornire, începând cu 6 decembrie, Oltchim a mărit capacitatea de producţie a instalaţiei de propenoxid, fiind crescută corespunzător şi producţia la instalaţiile de sinteză.

Combinatul Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, dar şi cei 3.400 de angajaţi ai acestuia, au trecut în 2012 de la speranţe, la decădere, apoi la disperare şi pierderea speranţelor. În încercarea de a face combinatul profitabil, Guvernul Ponta a ratat privatizarea acestuia printr-un enorm scandal şi a amânat rezolvarea problemelor până după alegerile din decembrie.
Activitatea combinatului Oltchim Rm. Vâlcea a fost blocată la începutul anului, după ce OMV a închis combinatul Arpechim Piteşti, oprind sursele de materie primă esenţiale pentru funcţionarea Oltchim.
Combinatul Oltchim face parte din rândul companiilor de stat pentru care autorităţile s-au angajat, în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, să demareze procesul de privatizare. Combinatul se află pe lista companiilor de stat care ar trebui să beneficieze de management privat. La sfârşitul lunii aprilie, Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a creanţelor Oltchim la AVAS. Din cauza faptului că această conversie nu s-a făcut în timp util, privatizarea combinatului a fost amânată pentru luna septembrie a acestui an.
20 iunie – Premierul Ponta consideră Oltchim şi Hidroelectrica drept "bombe" economice
Oltchim şi Hidroelectrica sunt "bombe" economice, iar Guvernul are obligaţia să le rezolve prin eliminarea corupţiei politice şi a avantajelor materiale de care beneficiază cei implicaţi în operaţiuni de fraudare a banilor publici, a afirmat premierul Victor Ponta. Ponta a cerut să fie găsite soluţii pentru rezolvarea problemelor moştenite.
20 iunie - Oltchim va intra în insolvenţă după modelul Hidroelectrica
"Nu avem nicio hârtie oficială, însă există o astfel de intenţie la nivelul Oficiului pentru privatizare şi al Ministerului economiei", spune Mihai Diculoiu.
Sindicatul a emis şi un comunicat prin care anunţă o mişcare de protest la adresa intenţiei de a declara combinatul în insolvenţă. Peste 200 de sindicalişti de la Oltchim se vor deplasa săptămâna viitoare la Bucureşti şi vor picheta pe perioada a trei zile sediile Ministerului economiei şi ale PNL şi PSD.
27 iunie – Sute de oameni protestează. Vulpescu: Oltchim va intra în administrare specială
Combinatul Oltchim va intra în administrare specială în vederea privatizării ulterioare a societăţii, a declarat, miercuri, Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).
Sindicatul Oltchim solicită Ministerului Economiei stabilirea unui program coerent de măsuri care să vizeze privatizarea societăţii în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim şi plata salariilor restante, a declarat miercuri, preşedintele sindicatului din combinat, Mihai Diculoiu.
Peste 400 de sindicalişti şi angajaţi ai societăţii Oltchim pichetează, miercuri, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în urma întârzierilor la plata salariilor cu două luni şi a blocării activităţii combinatului, potrivit unui comunicat transmis de Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA".
Acţiunile de protest continua joi, cu un pichet la sediul central al PNL şi vineri, cu un protest la sediul central al PSD.
Oltchim Râmnicu Vâlcea a încheiat primul trimestru din acest an cu pierderi nete de 82,8 milioane lei, de peste 30 de ori mai mari faţă de cele raportate în perioada similară din 2011 (2,68 milioane de lei).
Pentru 2012, acţionarii companiei din Râmnicu Vâlcea estimează realizarea unor investiţii în valoare de aproape 93 de milioane de lei şi eliminarea pierderilor înregistrate în 2011. Acţionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,8062% din acţiuni.

5 iulie - Sindicaliştii de la Oltchim, miting şi marş de protest la Râmnicu Vâlcea
Sindicaliştii de la Oltchim vor participa, joi, la un miting şi un marş în Râmnicu Vâlcea, reclamând neimplicarea Ministerului Economiei pentru accesarea de către combinat a unui credit de 40 milioane euro şi tergiversarea majorării capitalului social.
Sindicaliştii estimează că la protest, care începe la ora 16.00, vor participa cel puţin 2.500 de salariaţi din cadrul SC Oltchim şi alţi 2.000 de salariaţi din societăţile comerciale care depind de funcţionarea combinatului.
Principalele revendicări ale sindicaliştilor vizează neimplicarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), în calitate de acţionar majoritar, pentru accesarea de către SC Oltchim a unui credit de 40 milioane euro, precum şi tergiversarea, de către MECMA şi Guvernul României, a majorării capitalului social al societăţii, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS în baza avizului Comisiei Europene din 7 martie 2012.
Ministerul l-a numit pe Toma Bogdan Costreie, director general adjunct în insituţie, ca administrator special al combinatului, se arată într-un raport transmis miercuri Bursei. Desemnarea lui Costreie s-a făcut printr-un ordin al ministrulu Economiei, se spune în raport.Intrarea Oltchim în administrare specială a fost decisă de Guvern săptămâna trecută. Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile Oltchim.
20 iulie - Oltchim ar putea lua un împrumut de 40 mil. euro, garantat de Ministerul Economiei
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a afirmat vineri că Oltchim ar putea contracta un împrumut de 40 milioane euro, care va fi garantat de minister, pentru capitalul de lucru, urmând să fie solicitată în acest sens o aprobare de la Comisia Europeană.
"Oltchim este într-o stare critică, deoarece nu are capital de lucru, fapt pentru care s-a luat decizia joi să găsim soluţii pentru asigurarea unui capital de lucru, astfel încât combinatul să funcţioneze la o capacitate de 65-70%, să nu mai înregistreze pierderi până la finalul procesului de privatizare. În toată această perioadă de administrare specială vor avea loc toate procesele legate de privatizare, plecând de la conversia în acţiuni a creanţelor AVAS şi întocmirea şi aprobarea în Guvern a strategiei de privatizare", a mai precizat Chiţoiu.
30 iulie - Rodin Traicu, secretar de stat în MECMA, ales preşedinte al CA al Oltchim
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Rodin Traicu a fost numit administrator provizoriu în Consiliul de Administraţie (CA) al Oltchim şi ales în funcţia de preşedinte al CA, se arată într-un raport transmis Bursei.

1 aug. – Vulpescu: Aduc la Oltchim marea firmă de restructurare Alvarez & Marsal
Noul şef al OPSPI, numit la mijlocul lunii mai de Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, avocatul Remus Vulpescu, consideră că în acest moment prima companie de stat care trebuie privatizată este Oltchim Rm. Vâlcea.
”Oltchim nu mai are timp să aştepte. Până în 2007 era a doua Perlă a Coroanei, plătea impozite, plătea dividende, era ce mai rămăsese din faimoasa industrie petrochimică românească. Există studii care ne spun că absolut toate capacităţile de producţie în această industrie, închise la noi după 1990, s-au redeschis în alte părţi în Europa. Aceleaşi studii spun că în 10 ani cererea de produse petrochimice în lume se va dubla. Există loc de creştere”, detaliază şeful OPSPI, care spune şi că Alvarez & Marsal, una dintre cele mai mari firme din lume specializate în restructurare, este aproape de a prelua administrarea specială a Oltchim.
”O să vedeţi ce înseamnă management profesionist la Oltchim, la nivelul administrării speciale. Vorbim de o mostră de management la un nivel de performanţă de top mondial”, relevă Vulpescu.
Cum poate scăpa Oltchim, dintr-un foc, de o datorie de 200 de milioane euro
Prima măsură care ar putea fi luată la Oltchim ar fi aceea de a i se diminua datoriile, de exemplu printr-o simplă conversie în acţiuni a creanţei AVAS. Ceea ce înseamnă că ”până la 200 milioane de euro vor fi şterse din totalul datoriilor Oltchim şi vor fi adăugate ca valoare la capitalul social printr-un număr de acţiuni”, explică şeful OPSPI.
24 aug. - Peste 200 de angajaţi ai diviziei Petrochimice Bradu au declanşat un protest spontan
Aproximativ 200 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu Oltchim au refuzat să mai intre la lucru şi protestează în faţa porţii Arpechim, după ce combinatul din Râmnicu Vâlcea i-a informat că îi trimite în şomaj tehnic, informează corespondentul NewsIn.
Potrivit liderului sindical Marian Dumitru, oamenii nu sunt de acord cu decizia Consiliului de Administraţie al Oltchim, mai ales că vor primi doar 80% din salariul de bază.
“Poate vede şi premierul protestul nostru, pentru că a spus că îl preocupă locurile de muncă de la Oltchim şi Hidroelectrica. Vine şcoala şi angajaţii au copii. Este o tensiune maximă“, a mai spus Marian Dumitru.
Angajaţii Diviziei Petrochimice Bradu Oltchim vor fi trimişi în şomaj tehnic în perioada 27 august - 30 septembrie şi vor beneficia în această perioadă de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază.

5 sept. - Protest spontan la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi la Divizia Petrochimică Bradu Oltchim

Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi de la Divizia Petrochimică Bradu Oltchim din Piteşti au declanşat un protest spontan azi, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit încă salariile, dar şi pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă combinatul.

La Râmnicu Vâlcea, aproximativ 200 de salariaţi ai combinatului Oltchim au declanşat miercuri dimineaţă un protest spontan, nemulţumiţi se situaţia în care se află combinatul, ca urmare a opririi tuturor instalaţiilor, generată de sisterea energiei electrice neplătite.
Cei 3.400 de salariaţi ai companiei nu şi-au primit nici salariile şi nici bonurile de masă de două luni. La ora actuală, datoria Oltchim către AVAS şi Electrica este de 1,8 miliarde lei .
Angajaţii care protestează la Oltchim scandează şi împotriva liderului de sindicat, Mihai Diculoiu, cerându-i demisia.
La Piteşti, peste 100 de angajaţi ai diviziei Petrochimice Bradu Oltchim au participat la un pichet, în faţa porţii Arpechim. Angajaţii diviziei Petrochimice Bradu Oltchim spun că nu şi-au primit încă salariile şi bonurile de masă restante de o lună, dar sunt şi nemulţumiţi şi de faptul că încă nu a fost găsit un investitor strategic care să preia combinatul şi să asigure funcţionarea integrală cu păstrarea locurilor de muncă atât pe platform Arpechim, cât şi pe platform Oltchim.
5 sept. - Ponta, către Chiţoiu: Răspundeţi cu capul de privatizarea Oltchim; două companii sunt interesate
Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, în şedinţa de guvern, că „două mari companii din două zone geografice total diferite” sunt interesate de privatizarea Oltchim şi l-a atenţionat pe ministrul Economiei că răspunde „cu capul şi viaţa” de succesul acestei privatizări. „Important este să avem un succes pe această temă, să păstrăm locurile de muncă”, a mai spus Ponta.

5 sept. - Directorul combinatului Oltchim a demisionat
Ca urmare a propunerii şefului OPSPI, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului combinatului chimic Oltchim, Constantin Roibu a demisionat din funcţiile de director general - poziţie ocupată timp de 21 de ani - şi membru al Consiliului de Administraţie.
Constantin Roibu a făcut parte din conducerea Oltchim din 1991, ocupând funcţii de director general, manager, administrator unic şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. Roibu a fost înlocuit din funcţia de preşedinte CA al Oltchim în luna septembrie a anului 2011.

6 sept. - Peste 200 de angajaţi ai Oltchim protestează la sediul firmei
Peste 200 de salariaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea continuă joi protestele în faţa sediului societăţii. Ei cer ca unitatea să fie privatizată urgent, iar salariile restante pe două luni să fie achitate cât mai repede.

8 sept. - Dan Diaconescu anunţă că vrea să cumpere Oltchim: "Am trimis scrisoare la Guvern"
Apărut pur şi simplu de nicăieri în domeniul industrial, Dan Diaconescu, fondatorul PPDD, susţine că vrea să cumpere Oltchim pentru a-l salva din mâna ciocoilor şi că a trimis deja o scrisoare în acest sens guvernului USL. În această zi a fost declanşată epopeea tentativei de privatizare a Oltchim, care, cu ajutorul Guvernului şi a lui Dan Diaconescu a eşuat într-un mod lamentabil. Între timp miile de angajaţi au protestat, iar unii au intrat şi în greva foamei
Prezentăm acest adevărat serial de televiziune separat, într-o altă retrospectivă, aşa că am ajuns deja cu povestea combinatului Oltchim în luna octombrie, cînd Dan Diaconescu se retrage treptat din scenă. În ameninţările premierului Ponta.
1 oct. Circul s-a încheiat: Licitaţia s-a anulat, Guvernul îşi ia răspunderea redeschiderii Oltchim

Premierul Victor Ponta a susţinut luni seară declaraţii de presă la Guvern, referitoare la privatizarea Oltchim. Guvernul a luat act de anularea licitaţiei pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim şi de faptul că procesul de privatizare a eşuat, fiind necesar ca acest circ din ultimele 10 zile să înceteze, a declarat premierul Victor Ponta.
2 oct. - Oltchim: Guvernul numeşte noi directori, începe discuţii cu creditorii şi organizează nouă vânzare
De miercuri, Guvernul va începe discuţii cu principalii creditori ai Oltchim - AVAS, Electrica, BCR, Banca Transilvania şi CEC. Totodată, joi va prezenta planul de relansare a combinatului, inclusiv cu măsuri de plată a salariilor restante, a anunţat luni premierul Victor Ponta.
2 oct. - Liderul de sindicat de la Oltchim, schimbat din funcţie
Preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, a fost revocat din funcţie, la Adunarea Generală Extraordinară a membrilor de sindicat, iar în locul său a fost numit temporar Corneliu Cernev, liderul angajaţilor. În afară de Diculoiu, au mai fost înlăturaţi din funcţiile de conducere a sindicatului Mircea Prisăcaru şi Sorin Marcu.

2 oct. - Directorul CET Govora, Mihai Bălan, a fost numit director general al Oltchim
Noul director general al combinatului Oltchim este Mihai Bălan, acesta înlocuindu-l pe Radu Olaru la conducerea combinatului.
Mihai Bălan este directorul general al Centralei Electrice de Termoficare Govora.

3 oct. - Guvernul schimbă modul de privatizare la Oltchim. Ce condiţii sunt impuse noului investitor
Soarta combinatului Oltchim urmează să fie decisă după o nouă încercare de privatizare, pregătită de autorităţi, şi care va fi pusă în practică cel mai probabil anul viitor. Pentru a se evita situaţia de acum, în care o persoană fizică nu a plătit preţul promis la licitaţie, Guvernul vrea să schimbe procedura de privatizare pentru a avea garanţia unui investitor serios.
Autorităţile vor cere acordul FMI şi Comisiei Europene pentru a putea face viitoarea privatizare a Oltchim prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă la care să vină oricine. Anunţul a fost făcut de premierul Ponta
3 oct. - Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a demisionat
Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în lndustrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a demisionat miercuri, după ce problema înlocuirii sale a fost pusă de premierul Ponta, în urmă cu câteva zile, după eşecul privatizării Oltchim.
3 oct. - Mariana Câmpeanu: Ajutorul pentru angajaţii Oltchim, condiţionat de veniturile şi de bunurile familiei
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, că ajutorul de urgenţă de 1.400 lei va fi acordat doar salariaţilor de la Oltchim care îndeplinesc mai multe condiţii printre care venitul pe membru de familie, ca şi numărul de bunuri mobile şi imobile deţinute.
3 oct. - Acţiunile Oltchim au revenit miercuri la tranzacţionare
Acţiunile Oltchim au revenit miercuri la tranzacţionare, iar după o jumătate de oră de tranzacţionare înregistrau o scădere de 13%. Acţiunile Oltchim fusesera oprite de la tranzacţionare în 20 septembrie, înainte de termenul de primire a ofertelor pentru privatizarea combinatului.
3 oct. - Oltchim a pierdut, pe Bursă, 7 milioane de euro într-o zi
Miercuri, 3 octombrie, s-a reluat tranzacţionarea acţiunilor Oltchim la Bursă, iar preţul lor a scăzut cu 15 la sută. Tot miercuri, noul director general al combinatului Oltchim a promis că în două săptămâni va reporni combinatul şi va plăti salariile restante. Banii ar proveni din contractele încheiate de combinat şi nu de la Guvern.
5 oct. - MFP anunţă înfiinţarea Comitetului pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim
MInisterul Finanţelor anunţă crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO), parteneriat public-privat între principalii creditori şi autorităţile statului, din carere fac parte reprezentanţi ai MFP, MECMA, AVAS, Electrica şi ai unor bănci ce au de recuperat bani de la Oltchim.
5 oct. - Angajaţii de la Oltchim au primit tichetele de masă pe luna august
Angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit, vineri, tichetele de masă pentru luna august şi este posibil să încaseze şi avansul pentru aceeaşi lună, după cum anunţaseră liderii de sindicat.
5 oct. - Victor Ponta: Am cerut avizul Comisiei Europene pentru un împrumut sub 10 milioane euro la Oltchim
Aflat la Bratislava, premierul Victor Ponta a anunţat vineri că Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) avizul pentru a acorda companiei Oltchim (OLT) un împrumut mai mic de 10 milioane euro. Totodată, Guvernul aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul.
5 oct. - Noul director al Oltchim: Combinatul va putea fi repornit din data de 15 octombrie
Noul director general al combinatului de la Oltchim, Mihai Bălan, a declarat vineri că unitatea industrială va fi repornită la data de 15 octombrie. El le-a solicitat angajaţilor Diviziei Petrochimice Bradul, care aparţine de Oltchim, să renunţe la mişcările de protest.
8 oct. - Când îşi va relua activitatea Oltchim şi cu ce bani vor fi plătite salariile
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat în cursul zilei de luni peste cât timp speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea să-şi reia activitatea şi de unde vor fi luaţi banii pentru plata salariilor restante ale angajaţilor. Ministrul a declarat că speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea să-şi reia activitatea în cel mult 30 de zile şi că salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori.
9 oct. - Victor Ponta: Angajaţii Oltchim primesc salariile restante în octombrie
Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că angajaţii de la Oltchim urmează să-şi încaseze în luna octombrie salariile restante, iar în noiembrie vor fi repornite, treptat, unele secţii.
10 oct. - Aproape 500 de angajaţi ai Oltchim vor primi ajutoare sociale
Aproape 500 de angajaţi dintre cei peste 3.300 ai combinatului Oltchim vor primi ajutoare sociale, a decis Guvernul în şedinţa de azi. Intenţia de a se acorda ajutoare sociale a fost anunţată recent de ministrul Muncii care a precizat că beneficiari vor fi angajaţii care câştigă mai puţin decât salariul mediu pe economie.
10 oct. - Guvernul a apobat o OUG privind înfiinţarea unei societăţi comerciale pentru Oltchim
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o OUG privind înfiinţarea unei societăţi comerciale, în subordinea ministerului Economiei, aceasta fiind soluţia găsită pentru problemele legate de transferul fondurilor necesare Oltchim inclusiv pentru salarii.
12 oct. - Salariaţii de la Oltchim au primit avansul şi tichetele de masă pe august
Angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit vineri avansul şi tichetele de masă pe luna august, a informat Corneliu Cernev, liderul sindical interimar. Acesta a adăugat că salariaţii au venit la serviciu şi asigură instalaţiile pentru reluarea producţiei.
14 oct. - Victor Ponta: Chiţoiu rămâne ministru în viitorul guvern doar dacă rezolvă cazul Oltchim şi Hidroelectrica
Premierul Victor Ponta a declarat că nu i-a cerut lui Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, să demisioneze după eşecul vânzării Oltchim, întrucât acesta a moştenit situaţia de la fostul guvern. Totodată, Ponta a mai spus că l-a atenţionat că va rămâne ministru în viitorul guvern doar dacă rezolvă problemele de la Oltchim şi Hidroelectrica.
17 oct. - Oltchim reia producţia la una dintre instalaţiile sale
Conducerea Oltchim va cere societăţii Electrica Furnizare o eşalonare a datoriilor şi un contract pentru furnizarea energiei electrice de la operatorul CEZ Distribuţie, iar producţia combinatului de la Râmnicu Vâlcea va fi reluată săptămâna viitoare.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Oltchim, Ion Cocleţ, prima instalaţie unde se va relua producţia este cea de Electroliză cu membrană.
17 oct - România cere acceptul UE pentru un ajutor de stat de urgenţă de 20 de milioane de euro la Oltchim
România a întocmit o documentaţie pentru un ajutor de stat de urgenţă în valoare de 20 milioane de euro pentru Oltchim, care va fi susţinută joi la DG Competition, a declarat miercuri, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu.
22 oct. - După două luni de inactivitate la combinatul Oltchim a fost repornită prima secţie
Electroliza cu membrană este prima secţie repusă în funcţiune a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea şi a fost repornită luni în jurul orei 12.00, a precizat liderul sindicatului din combinat, Corneliu Cernev.
23 oct. - Peste 200 de salariaţi de la Oltchim au reluat protestele
Aproape 200 de angajaţi ai Oltchim au reluat marţi protestele, iar motivul de această dată nu au mai fost întârzierile salariale şi neînceperea activităţii combinatului, cum s-a întâmplat la manifestările anterioare. Protestul de marţi a avut ca obiect decizia Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, care a respins înregistrarea documentelor Sindicatului Liber privind revocarea preşedintelui sindicatului, Mihai Diculoiu, şi a Biroului executiv şi numirea unei noi conduceri a sindicatului.
24 oct. - Producţia la Oltchim, reluată în 25 octombrie
La instalaţia de electroliză cu membrană de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, se va relua, joi dimineaţă producţia, iar în două săptămâni va fi repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur. În ultimele trei zile, au fost făcute probe la instalaţii, iar producţia poate fi reluată în secţia respectivă, potrivit reprezentanţilor Oltchim.
30 oct. - Pierderile Oltchim au crescut cu 71% în primele nouă luni, la 308,51 milioane lei
Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a înregistrat în primele nouă luni din acest an o pierdere netă de 308,51 milioane lei, în creştere cu 71% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2011, de 179,77 milioane lei, potrivit rezultatelor prezentate luni de companie. Oltchim a obţinut în primele nouă luni o cifră de afaceri netă de 693,65 milioane lei, faţă de 1,26 miliarde lei în acelaşi interval din 2011.
Veniturile totale înregistrate de Oltchim în ianuarie-septembrie s-au cifrat la 721,91 milioane lei, în scădere de la 1,36 miliarde lei în perioada similară din 2011, în timp ce cheltuielile totale au coborât de la 1,54 miliarde lei la 1,03 miliarde lei..
La 30 septembrie 2012, Oltchim înregistra plăţi restante de 1,06 miliarde lei. Activitatea la Oltchim a fost sistată la sfârşitul lunii august. Statul român deţine, prin Ministerul Economiei, 54% din acţiunile Oltchim.
30 oct. - Ajutorul de urgenţă promis de Guvern angajaţilor Oltchim va fi acordat în decembrie, într-o tranşă
Guvernul a modificat miercuri hotărârea prin care acorda un ajutor de urgenţă, de 1.400 lei, angajaţilor de la Oltchim, în sensul că ajutorul va fi dat într-o singură tranşă, în luna decembrie şi nu în două tranşe, în octombrie şi noiembrie, cum a fost stabilit anterior.
2 nov. - Ministrul Economiei: În prezent, funcţionează 25-30% din combinatul Oltchim
Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a precizat vineri că în prezent funcţionează 25-30% din combinatul Oltchim. Mai exact, lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60%.
12 nov. - Protest la Oltchim Râmnicu Vâlcea, angajaţii cer plata salariilor restante
Peste 300 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au ieşit să protesteze în curtea combinatului, luni dimineaţă, cerând plasta salariilor pe lunile septembrie şi octombrie. Protestatarii sunt nemulţumiţi şi din cauza lipsei capitalului de lucru şi a modului în care le sunt susţinute interesele de cele două sindicate din combinat.
13 nov. - FMI a solicitat fie privatizarea, fie închiderea Oltchim. Angajaţii combinatului continuă protestele
Aproximativ 400 de angajaţi ai combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea continuă marţi protestele, cinci dintre ei intrând în greva foamei. Oamenii cer plata salariilor restante pe ultimele două luni. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a solicitat fie privatizarea rapidă a combinatului, fie închiderea acestuia.
În prezent, combinatul funcţionează doar la 8% din capacitatea sa şi drept urmare nu poate să obţină profit şi nici măcar să asigure plata salariilor celor peste 3.000 de angajaţi. Fostul lider de sindicat de la Oltchim, Ion Diculoiu, a fost îmbrâncit marţi de către angajaţii ce protestau în curtea combinatului.
13 nov. - Vulpescu: Oltchim ar avea dificultăţi să funcţioneze în insolvenţă, o soluţie ar fi restructurarea
Oltchim ar avea mari dificultăţi să funcţioneze în procedură de insolvenţă şi ar trebui încercate toate mijloacele alternative de obţinere a aceloraşi rezultate, una dintre soluţii fiind restructurarea, a declarat marţi Remus Vulpescu, consilier al ministrului Economiei.

13 nov. - Borza: Oltchim va intra în insolvenţă după alegeri, acum e ca un bolnav ţinut cu perfuzii
Combinatul chimic Oltchim va intra în insolvenţă după alegeri, în decembrie sau ianuarie, însă nici procedura insolvenţei nu mai poate să facă minuni în cazul combinatului, care este "ca un bolnav ţinut cu perfuzii", a declarat marţi Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.
13 nov. - Vulpescu: Nu trebuie făcute promisiuni ce nu se pot ţine în privinţa salariilor restante la Oltchim
Consilierul ministrului Economiei, Remus Vulpescu, a declarat marţi că există o îngrijorare foarte mare la Oltchim în privinţa salariilor restante şi că este important să nu se mai facă promisiuni care nu se pot respecta, pentru că acestea sunt sursa unor dezamăgiri.
13 nov. - Ponta: Ajutorul de urgenţă către angajaţii Oltchim e amânat până la primirea unui răspuns de la CE
Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la Bruxelles, că ajutorul de urgenţă promis de către Guvern angajaţilor de la Oltchim va fi acordat în funcţie de data la care va primi răspunsul din partea CE, fără să poată preciza dacă va fi plătit în decembrie.

13 nov. - Victor Ponta avertizează: Protestele violente îndepărtează investitorii de Oltchim
Premierul Victor Ponta făcut marţi, în direct, la televiziuni, un apel către angajaţii Oltchim - să oprească protestele violente, întrucât acest tip de acţiuni îi îndepărtează pe investitori. Premierul a mai precizat că a avut o nouă discuţie cu miniştrii Economiei şi Finanţelor privind situaţia de la Oltchim.
Ponta a explicat apoi că repornirea treptată a combinatului presupune şi un proces de restructurare, deoarece nu toţi cei 3.000 de angajaţi vor avea de lucru imediat, ci doar pe măsură ce sunt redeschise secţiile.

14 nov. - Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea continuă protestele
Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea continuă, miercuri, protestul declanşat în urmă cu două zile, cei aproximativ 300 de salariaţi strânşi în curtea combinatului cerând plata salariilor restante.
14 nov. - Oltchim: Protestele au încetat, după anunţul plătirii salariile restante
Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au decis să suspende protestele marţi, imediat după ce au fost anunţaţi că restanţele salariale pentru luna septembrie le vor fi achitate joi. Pe de altă parte, cei şase muncitori aflaţi în greva foamei continuă acţiunea şi susţin că vor renunţa doar după o discuţie cu Victor Ponta.
Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu a anunţat miercuri, în cadrul şedinţei de guvern, că joi vor fi plătite salariile restante pe luna octombrie la Oltchim, urmând ca la sfârşitul acestei luni sau începutul lunii decembrie să fie asigurată şi plata salariilor pe luna octombrie.
15 nov. - FMI a aprobat acordarea ajutorului de stat de 20 milioane euro pentru Oltchim
Reprezentanţii FMI au declarat că sunt de acord cu ajutorul de stat în valoare de 20 milioane euro pe care statul vrea să-l acorde combinatului Oltchim, pentru a ieşi din situaţia grea în care se află după eşuarea privatizării.
16 nov. - Oltchim: Alte două secţii, cu 1.200 de salariaţi, repornite vineri
Încă 1.200 de salariaţi au din nou de lucru prin repornirea producţiei de la Oltchim în proporţie de 30%, după ce alte două secţii ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au fost repornite vineri.
La secţiile Poliesteri şi Sinteze organice s-au făcut ultimele probe, iar producţia va fi reluată în cel mai scurt timp, după ce, la începutul lunii octombrie, a fost repornită secţia electroliză cu membrană şi s-a început producţia la secţia de Propenoxid, potrivit liderului sindical interimar Corneliu Cernev.


30 oct. - Angajaţii Oltchim ameninţă că vor relua protestele
Angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea ameninţă că vor reîncepe protestele dacă nu îşi primesc cât mai repede salariile restante. Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu s-a dus la faţa locului pentru a discuta cu liderii de sindicat şi pentru a găsi o soluţie amiabilă.
Daniel Chiţoiu a precizat că se încearcă aducerea la zi a plăţii salariilor şi că "în ceea ce priveşte achitarea diferenţei salariale de 45% pentru luna octombrie, noi am estimat că va fi plătită în jurul zilei de 6 decembrie, pentru în perioada 5-6 au loc încasările din producţie la Oltchim. Nu cred că prin proteste se pot rezolva problemele la Oltchim".
4 dec. - Chiţoiu: Joi şi vineri plătim avansul pe noiembrie la Oltchim, iar lichidarea în jur de 21 decembrie
Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu a anunţat marţi, în şedinţa de guvern, că până „în jurul datei de 20-21 decembrie” vor fi plătite în întregime restanţele salariale pe luna noiembrie la Oltchim şi se ajunge astfel cu plata salariilor la zi.
„Joi şi vineri plătim avansul de 55% din luna noiembrie şi, în jurul datei de 20-21 decembrie plătim şi lichidarea pe luna noiembrie. Deci ajungem la zi cu salariile”, a explicat Daniel Chiţoiu. El a adăugat că „am făcut rost de capitalul de lucru pentru funcţionarea combinatului Oltchim.
5 dec. - Posibilă privatizare a Oltchim cu ştergerea parţială a datoriilor
Ministerul Economiei a reluat discuţiile legate de privatizarea Oltchim, organizând întâlniri cu investitori importanţi pentru a-i consulta în legătură cu strategia pe care statul trebuie să o adopte pentru a putea vinde combinatul unei companii care să investească acolo 100 milioane euro.
6 dec. - Salariaţii de la Oltchim au primit salariile pentu luna octombrie
Salariaţii de la Oltchim au primit, miercuri şi joi, salariile pentru luna octombrie, urmând ca, în perioada 20-21 decembrie să fie achitate avansurile aferente lunii noiembrie, a anunţat joi Ministerul Economiei.
Ministerul Economiei mai precizează că pentru atingerea indicatorilor din programul de repornire, începând cu 6 decembrie, Oltchim a mărit capacitatea de producţie a instalaţiei de propenoxid, fiind crescută corespunzător şi producţia la instalaţiile de sinteză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor