Vulpescu: Nu trebuie făcute promisiuni ce nu se pot ţine în privinţa salariilor restante la Oltchim
alte articole
Consilierul ministrului Economiei, Remus Vulpescu, a declarat marţi că există o îngrijorare foarte mare la Oltchim în privinţa salariilor restante şi că este important să nu se mai facă promisiuni care nu se pot respecta, pentru că acestea sunt sursa unor dezamăgiri.
”Există o îngrijorare foarte mare la Oltchim în privinţa salariilor restante. Este normal ca salariaţii să se aştepte să le fie plătite salariile şi aici există două chestiuni: Prima, care se poate rezolva destul de simplu, este să nu se mai facă promisuni care nu sunt foarte bine documentate şi care să nu aibă acoperire în realitate, pentru că ele sunt prima sursă a dezamăgirii. A doua este ca salariaţii să aibă un dialog mai consistent cu noua conducere executivă a combinatului, care a fost prinsă în ultima vreme 100% în elaborarea planului de repornire şi a programului de redresare”, a spus Remus Vulpescu, prezent la conferinţa ”Rolul băncilor în restructurarea companiilor”, organizată de ziarul Bursa..
El a declarat că speră ca, în urma unui dialog dintre conducerea combinatului şi reprezentanţii salariaţilor, "având în vedere că poziţia este comună şi toată lumea doreşte ca salariile să fie plătite", să se asigure un climat de linişte care să permită asigurarea unor surse de finanţare, chiar şi de la bugetul statului dacă se va putea, în condiţii de legalitate, dar în primul rând de la creditorii privaţi, de la bănci, iar una din condiţiile reuşitei oricărei actvităţi de restructurare este ca activitatea de producţie să fie reluată în condiţii de normalitate.
”Au fost cazuri în care de la Bucureşti au ajuns la Râmnicu Vâlcea uneori mesaje, chiar dacă au fost duse greşit de liderii sindicali sau poate uneori au fost emise greşit de autorităţi, cum ar fi precizarea unei anumite date calendaristice pentru plata unei anumite sume în contul salariilor fără ca la momentul acelei declaraţii să existe certitudinea că suma respectivă există deja la dispoziţia combinatului”, a precizat Vulpescu.
Aproximativ 300 de angajaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea au protestat marţi, pentru a doua zi consecutiv, în curtea societăţii, cerând plata salariilor restante.De asemenea, protestatarii s-au arătat nemulţumiţi din cauza lipsei capitalului de lucru şi a modului în care le sunt susţinute interesele de sindicatele din combinat.
În urma unei şedinţe care a avut loc luni, s-a decis ca avansul pe luna septembrie să fie achitat până pe 15 noiembrie, iar lichidarea până pe 27 noiembrie. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, prefectul Mircea Natolu şi senatorul social-democrat Laurenţiu Coca au fost huiduiţi de protestatari atât înainte de începerea şedinţei, cât şi la terminarea acesteia, salariaţii acuzându-i că au făcut promisiuni fără acoperire.
Combinatul Oltchim trece printr-o perioadă dificilă din luna august, după oprirea producţiei din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Încercarea de privatizare a combinatului Oltchim a eşuat.
Singura secţie care funcţionează în prezent la Oltchim, care a fost pornită în urmă cu circa o lună, este secţia Electroliză cu membrană.