Diaconescu: Voi plăti salariile angajaţilor de la Oltchim, chiar dacă nu va fi semnat contractul

Epoch Times România
24.09.2012

Dan Diaconescu a declarat luni că va plăti salariile angajaţilor de la Oltchim indiferent dacă va fi semnat sau nu contractul de privatizare a combinatului," într-o altă manieră, printr-un aranjament, un contract sau un acord cu sindicatele",

"Dacă nu vom reuşi să semnăm acest contract, vom face probabil un aranjament, un contract, un acord cu sindicatele şi vom încerca să plătim salariile într-o altă manieră. După ce vom încheia tranzacţia. aşa cum am promis, toate acţiunile pe care eu le voi cumpăra le vom vinde mai departe către cetăţenii români. Probabil că va fi pus pe bursă dreptul de achiziţionare", a precizat Diaconescu.

Acesta a anunţat luni că nu a semnat contractul de privatizare a Oltchim, precizând că acesta nu este complet.

"Guvenanţii au spus că vor lucra sâmbătă şi duminică. Eu am crezut că ei chiar vorbesc serios, dar în afară de o ştampilă adăugată pe contract, nu există nicio diferenţă. Nu s-au îngrijit nici măcar să treacă numele cumpărătorului. Sunt vreo sută şi ceva de inadvertenţe descoperite de colegii mei, lipsesc paragrafe, lipsesc anexe, lipsesc tot felul de certificate invocate...E un şoc mare pentru noi să vedem că este o batjocură de contract şi de propunere. Din păcate pentru guvernaţi, din fericire pentru noi, a câştigat cine trebuia această licitaţie", a spus Diaconescu.

"Sper să fie traşi la răspundere guvernanţii pentru acest lucru pe care îl fac. Guvernanţii vor lucra acum 48 de ore încontinuu şi vor finaliza acest contract. E la latitudinea guvernului când vom semna contractul. Guvernul vrea să tragă de timp cu semnatul. Guvernanţii nu vor să dea salariile oamenilor, nu vor să trimită banii în combinat, a spus clar domnul Chiţoiu(...) Eu nu o să îl vând niciodată decât prin acţiuni individuale către poporul român", a adăugat realizatorul TV.

Potrivit lui Diaconescu, principala condiţie pe care o va pune este aceea ca banii plătiţi pe acţiuni să ajungă în visteria combinatului.

"Principala noastră condiţie pe care o vom pune este aceea ca banii pe care o să îi plătim pe acţiuni să ajungă într-o formă sau alta în visteria combinatului. Noi nu punem o condiţie asupra sumei, ci asupra contractului. Acest contract, conform caietului de sarcini, avea un termen de discutare, de negociere la sfârşitul lui februarie 2013, noi am cerut, pentru că vrem să salvăm combinatul, un termen de 10 zile pentru negocierea acestui contract. Din toate părţile implicate, doar noi vrem să plătim salariile, să salvăm combinatul. Guvernul a promis că plăteşte salariile restante pe luna iulie sau august într-un timp relativ decent. Nu a plătit până acum niciun fel de salariu. S-au plătit din banii obţinuţi de pe datoriile pe care combinatul le avea de recuperat. Guvernul nu a dat nici un ban. Guvernul României este cel care a închis acest combinat în data de 22 august. S-a închis un combinat înainte ca el să fie vandut, cu o lună. Mi se pare o crimă economică", a menţionat Diaconescu.

Dan Diaconescu a sosit luni, la ora 10: 00, la sediul Ministerului Economiei, şi a declarat că este pregătit să semneze contractul de vânzare - cumpărare a acţiunilor Oltchim deţinute de stat, dar că totul e "să vrea şi Guvernul".

Acesta a declarat că ar dori să semneze chiar luni contractul, însă sunt câteva clauze legate de Consiliul Concurenţei. De asemenea, Diaconescu a spus că acest contract are câteva mii de pagini, urmând să fie citit de avocaţii săi.

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a precizat luni că nu există nicun motiv de întârziere pentru semnarea contractului de privatitare a Oltchim, precizând că acesta pregătit şi gata de semnat.

"Contractul este gata, e pregătit de semnat...Contractul e foarte simplu, a fost ataşat de mult caietului de sarcini, şi nu e niciun motiv de întârziere", a spus Vulpescu.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru acţiunile deţinute de stat la Oltchim, acesta oferind cel mai mare preţ, de 203,149 milioane lei.

Statul deţine 54,8% din acţiunile Oltchim.

Creanţele deţinute asupra combinatului de AVAS şi Electrica, care însumează circa 410 milioane euro, nu au fost vândute.

Oferta lui Dan Diaconescu pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim a fost în valoare de 203,149 milioane lei. Diaconescu nu a făcut nicio ofertă pentru creanţele AVAS şi Electrica asupra Oltchim.

Nemţii de la PCC, acţionarul minoritar al Oltchim, au propus pentru cumpărarea în bloc a celor trei active, respectiv acţiunile deţinute de stat şi creanţele Electrica şi AVAS asupra companiei, suma de 13,443 milioane lei.

Omul de afaceri Ştefan Vuza a oferit, prin intermediul firmei Chimcomplex, 18,810 milioane lei pentru preluarea acţiunilor, iar pentru acţiunile Oltchim şi creanţa Electrica, suma oferită a fost de 221,476 milioane lei.

Totodată, pentru creanţa Electrica asupa companiei, preţul oferit prin prin intermediul firmei Chimcomplex a fost de 202,666 milioane lei.

De asemenea, Vuza a oferit prin Aisa Invest 30 milioane lei pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim.

Creanţele deţinute asupra companiei de AVAS şi Electrica însumează circa 410 milioane euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor