Privatizarea Oltchim: Ponta, discuţii cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti. Diaconescu, întâlnire la ambasada SUA

Aproximativ 600 de angajaţi de angajaţi ai combinatului Oltchim protestează din nou în stradă, începând de miercuri dimineaţă. Oamenii le cer autorităţilor să le plătească salariile restante, precum şi repornirea combinatului. Ministrul Economiei promite că activitatea va fi reluată în cel mult trei săptămâni.
Combinat industrial (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
26.09.2012

UPDATE 4

Revenind în ţară cu o cursă de la Viena, Dan Diaconescu a aterizat miercuri, în jurul orei 13.00, pe Aeroportul Henri Coandă, el întorcându-se . anterior, unul dintre avocaţii săi anunţase că patronul OTV va merge după-amiază la Ambasada SUA la Bucureşti. La aeroport, Diaconescu a declarat că a fost în Germania, Austria, Spania, Franţa şi la Monaco şi a adăugat că va părăsi din nou România miercuri seară.

"În această seară, voi pleca din nou din România, spre o altă zonă, de unde mă întorc vineri. Este nevoie de contacte". El a adăugat că la ora 14.00 are o întâlnire foarte importantă, în Bucureşti, refuzând să confirme sau să infirme dacă întrevederea este cu ambasadorul SUA, aşa cum a declarat avocatul său.

"Ni s-a confirmat şi nouă că are o întâlnire la Ambasada SUA", a mai spus Daniel Fenechiu, unul dintre avocaţii care îl reprezintă pe patronul OTV.

UPDATE 3 - Întâlnire Ponta - directorul SIE, Meleşcanu

Aflat miercuri la Ministerul Economiei, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov, a purtat discuţii despre privatizarea Oltchim, la care a participat şi premierul Ponta. Tot miercuri dimineaţă, a fost prezent la Guvern şi directorul SIE, Teodor Meleşcanu, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situaţia Combinatului Oltchim.

Totodată, ţn cursul zilei de miercuri, o delegaţie a protestatarilor a mers la discuţii cu managerii combinatului, care le-au promis salariaţilor că vor primi tichetele de masă pentru luna iulie şi avansul pentru luna august.

De asemenea, o delegaţie formată din patru angajaţi a plecat la Bucureşti, pentru a purta noi discuţii cu ministrul Economiei.

UPDATE 2 - "Oltchim nu este OTV"

La Râmnicu Vâlcea, în jurul orei 11.00, mai multe persoane nerecunoscute care nu sunt angajaţi ai combinatului au fost reţinute şi legitimate de către jandarmii aflaţi la faţa locului, după ce au afişat pancarte pe care era scris "Oltchim nu este OTV" .

În jurul orei 11.00, cinci tineri au ajuns în zona protestatarilor de la Oltchim. Între grupul de tineri şi protestatari a izbucnit un conflict după ce mulţuimea a cerut jandarmilor să îi legitimeze, susţinând că aceştia nu sunt angajaţi ai combinatului şi că au fost trimişi pentru a perturba manifestaţia.

Aproximativ 600 de angajaţi protestează miercuri şi la Arpechim Piteşti şi cer ca şi compania lor să se privatizeze.

De asemenea, tot miercuri, peste 300 de angajaţi de la Divizia Petrochimică Bradu, de la Piteşti, aparţinând Oltchim Râmnicu Vâlcea, protestează în faţa sediului societăţii, fiind nemulţumiţi de amploarea scandalului privatizării.

UPDATE 1 - 600 de protestatari la Râmnicu Vâlcea

Aproximativ 600 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au reluat protestele miercuri dimineaţă, în faţa pavilionului administrativ al unităţii.

"Am protestat până acum o săptămână, am intrat şi în greva foamei, au zis că ne ajuta, dar uitaţi-vă unde am ajuns. Vom rămâne să protestăm până când se va relua producţia. Mâine se încheie şi reviziile, curent electric nu mai avem, de lucrat nu se lucrează, iar noi aşteptăm banii pe august şi septembrie. Suntem disperaţi, sunt proteste pe termen nelimitat!", a precizat un protestatar.

Totodată, liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, a declarat că salariaţii de la Oltchim nu mai au încredere în guvernanţi.

"Nu mai avem încredere nici în planurile lui Dan Diaconescu, nici în cei de la Guvern, care au spus că ne ajută cu fonduri, cu credite, cu salariile restante. Am reluat protestele pe platformă, vrem ca acest combinat să mai aibă viitor. Acum, combinatul nu are niciun viitor", a spus Corneliu Cernev.

Protestatarii au anunţat că vor opri protestele doar când va fi reluată producţia combinatului, iar ei îşi vor primi salariile restante.

Mai mult, o parte dintre angajaţi iau în calcul varianta de a veni la Bucureşti pentru a protesta la Ministerul Economiei.

Nu mai avem încredere nici în planurile lui Dan Diaconescu, nici în cei de la Guvern, care au spus că ne ajută cu fonduri, cu credite, cu salariile restante. Am reluat protestele pe platformă, vrem ca acest combinat să mai aibă viitor. Acum, combinatul nu are niciun viitor

***

Protestatarii cer repornirea combinatului şi plata salariilor restante

Sute de angajaţi ai combinatului Oltchim protestează din nou în stradă, începând de miercuri dimineaţă. Oamenii le cer autorităţilor să le plătească salariile restante, precum şi repornirea combinatului. Ministrul Economiei promite că activitatea va fi reluată în cel mult trei săptămâni.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers la data de 5 septembrie la Oltchim, unde a avut discuţii cu conducerea societăţii şi cu cea a liderilor de sindicate.

El le-a promis atunci salariaţilor care protestau în curtea combinatului că unitatea "nu se va lichida, ci se va privatiza".

Totodată, salariaţii de la Oltchim i-au cerut ministrului ca reprezentanţi ai lor să participe la auditul care va fi făcut la combinat, solicitând "transparenţă".

De asemenea, ei l-au acuzat pe liderul sindical Mihai Diculoiu că "a participat la prăbuşirea Oltchim" şi au cerut demisia lui.

Aventura unei privatizări

Ulterior, patronul OTV Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit cel mai mare preţ, 203 de milioane de lei, pentru titlurile deţinute de stat.

El nu a semnat contractul luni, acuzând lipsa unor anexe.

Premierul Victor Ponta a anunţat apoi că privatizarea Oltchim va fi reluată în 2013, dacă se va constata că Dan Diaconescu nu are banii promişi.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări luni că angajaţii Oltchim îşi vor primi în continuare salariile.

El a mai spus că "circul" privatizării companiei trebuie să înceteze şi că Guvernul va veni cu un plan pentru următoarele şase luni, pentru a salva combinatul.

Cu o cursă aeriană spre Munchen, Germania, Dan Diaconescu a părăsit România luni, în jurul orei 17.00. El va reveni în ţară miercuri dimineaţă şi va continua discuţiile pentru încheierea contractului de privatizare la Oltchim.

FMI, de acord cu amânarea privatizării cu cel mult şase luni

"Cei de la FMI ne-au spus foarte clar că era important de dat semnalul de voinţă politică pentru că, până acum, în ultimii ani au fost minţiţi de fiecare dată. Problema Oltchimului nu a a părut în vara asta. Problema Oltchimului care este în pierdere şi primeşte mereu bani de la stat este din 2007, prima dată, dar în 2009 s-a accentuat", a spus Victor Ponta, fiind întrebat dacă a discutat cu FMI despre amânarea privatizării Oltchim pentru începutul anului 2013.

Totodată, premierul Ponta a mai spus că Guvernul său a dat dovadă de voinţă politică, arătând că FMI va sprijini Executivul să continue privatizarea Oltchim.

"De fiecare dată (FMI, n.r.) a fost minţit de către Guvern. Niciodată guvernele PDL nu au mers mai departe cu pasul spre privatizare şi cu înlocuirea conducerii faimoase a domnului Roibu. De data asta noi am dat dovadă de voinţă politică şi atunci cei de la FMI ne vor sprijini să continuăm şi să ducem până la bun sfârşit acest proiect de asanare şi de însănătoşire a Oltchimului", a declarat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor