Când îşi va relua activitatea Oltchim şi cu ce bani vor fi plătite salariile

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat în cursul zilei de luni peste cât timp speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea să-şi reia activitatea şi de unde vor fi luaţi banii pentru plata salariilor restante ale angajaţilor.
Combinat industrial (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
08.10.2012

UPDATE

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat în cursul zilei de luni peste cât timp speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea să-şi reia activitatea şi de unde vor fi luaţi banii pentru plata salariilor restante ale angajaţilor.

El a declarat că speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea să-şi reia activitatea în cel mult 30 de zile şi că salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori.

"Vineri am semnat o scrisoare către Comisia Europeană în care am înştiinţat că dorim să acordăm un ajutor de salvare pentru reluarea activităţii la Oltchim. Noi putem să acordăm un ajutor de salvare sub formă de împrumut pe termen de şase luni la dobânda pieţei pentru repornirea activităţii combinatului. Suma pe care statul o poate avansa va rezulta şi din negocierea cu băncile creditoare, astfel încât să ştim şi ele cu ce sume vor veni la finanţare. (...) Noi sperăm ca în maxim o lună de zile să repornim combinatul", a afirmat Chiţoiu.

Totodată, potrivit ministrului Chiţoiu, luni are loc o întâlnire cu băncile creditoare ale combinatului chimic din Vâlcea, în vederea găsirii unei soluţii pentru repornirea combinatului.

Una dintre băncile creditoare a blocat conturile Oltchim, dar urmează să ridice sancţiunea după discuţiile cu reprezentanţii statului.

"O bancă a blocat conturile, că era normal să-şi recupereze ratele la credit, dar din discuţiile pe care le-am purtat cu banca respectivă urmează să fie deblocate conturile", a mai precizat ministrul.

***

Discuţii cu oficiali ai Comisiei Europene despre repornirea Oltchim

Mai multe discuţii despre repornirea Oltchim au loc în cursul zilei de luni între oficiali români şi europeni.

Astfel, premierul Victor Ponta discută la Guvern cu ministrul Finanţelor şi cu şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Totodată, premierul a anunţat că va avea o discute luni şi cu Joaquin Almunia, comisar european pentru concurenţă, despre susţinerea financiară a combinatului.

De asemenea, Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) avizul pentru ca să fie acordat pentru Oltchim un împrumut de cel mult 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.

Pe de altă parte, reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, AVAS, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim (OLT) vor înfiinţa Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO), care-şi propune plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor.

În acest mod, combinatul chimic va fi restructurat şi reorganizat, iar investitorul trebuie să aibă o capacitate financiară care să poată asigura operarea Oltchim şi Arpechim la un nivel cât mai apropiat de capacitatea de producţie potenţială a acestora.

Discuţii şi cu creditorii

În ultimele zile, Ministerele Finanţelor şi Economiei au avut mai multe runde de discuţii cu principalii creditori ai Oltchim.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic Oltchim, iar în acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat săptămâna trecută, întrucât patronul OTV, Dan Diaconescu, adjudecatar prin licitaţie al pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Ziua repornirii - 15 octombrie

Noul director general al combinatului de la Oltchim, Mihai Bălan, a declarat vineri că unitatea industrială va fi repornită la data de 15 octombrie. Totodată, el le-a solicitat angajaţilor Diviziei Petrochimice Bradul, care aparţine de Oltchim, să renunţe la mişcările de protest.

"Eu cred că a fost o discuţie constructivă. Eu sunt transparent şi deschis. Am cele mai bune intenţii, vreau să repornim şi la Vâlcea şi la Piteşti astfel încât oamenii să-şi păstreze locurile de muncă şi să-şi ia salariile. Le-am solicitat celor de aici un time-ouţ, deoarece intenţionau să facă un miting săptămâna viitoare la Bucureşti. Eu le-am spus «Domnilor, aveţi tot timpul să faceţi mitingul, puteţi să-l faceţi oricând, da lăsaţi-mă să negociez». Le-am spus să mă lase să preiau combinatul, pe 11 octombrie negociez, iar pe 12 octombrie se va valida în Consiliul de Administraţie", a precizat Bălan.

El a mai precizat că, odată ce va prelua conducerea uzinei, nu vor mai fi daţi oameni afară, dar şi că va face tot posibilul să fie repornite instalaţiile şi să aducă firma la parametri optimi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor