Cazul Oltchim: Dan Diaconescu, plângere penală. Câţi ani de închisoare riscă să primească
alte articole
Pentru infracţiunea înşelăciune în cazul privatizării combinatului Oltchim, Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a înaintat marţi o plângere penală împotriva lui Dan Diaconescu, cu puţin timp înainte de a-şi da demisia. Un specialist în drept a aflat care ar putea fi pedeapsa pentru DD.
Vulpescu a depus miercuri o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - denumirea completă a acuzaţiei fiind de săvârşirea de către Dan Diaconescu a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în cazul privatizării Oltchim. Totodată, Dan Diaconescu este acuzat că a produs o perturbare a activităţii Oltchim şi OPSPI.
Pentru aceste fapte, Diaconescu ar putea primi, în urma unui proces, între 10 şi 20 de ani de închisoare, conform prevederilor legale, relevă Realitatea TV.
Patronul OTV este acuzat de de înşelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare şi pentru dobândirea fără drept a calităţii de câştigător al licitaţiei privind privatizarea Oltchim.
Astfel, conform plângerii, Diaconescu a prezentat documente false ,pe care le-a întocmit sau obţinut de la alte persoane.
"Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, sesizează astăzi, 3 octombrie Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cu privire la săvârşirea de către numitul Diaconescu Cristian Dan a infracţiunii de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin inducerea în eroare a statului român şi a opiniei publice în ce priveşte existenţa la dispoziţia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la Oltchim de statul român, prin MECMA - OPSPI", relevă un comunicat de presă remis de Ministerului Economiei.
Dan Diaconescu a câştigat în urmă cu aproape două săptămâni licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim deţinute de stat, pentru care a oferit suma de 203 milioane de lei, însă contractul de preluare a acţiunilor nu a fost semnat, întrucât patronul OTV nu a plătit suma promisă.
"Intenţia numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înşelăciune publică şi uz de fals, în scopul de a obţine notorietate şi, eventual, în alte scopuri care urmează a fi stabilite de autorităţi, nu era previzibilă şi nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de 1 octombrie, când activitatea infracţională a numitului Diaconescu Cristian Dan a şi fost stopată", se precizează în comunicat.
Victor Ponta: Dacă justiţia nu va avea nicio reacţie în cazul Diaconescu-Oltchim, situaţia se poate repeta
În şedinţa de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta a declarat că dacă justiţia nu va reacţiona în cazul lui Dan Diaconescu, „asemenea lucruri se vor putea repeta”, precizând că OPSPI a depus plângere penală „împotriva celor care au făcut fals în documente publice şi înşelăciune”.
„Mi-aş dori ca justiţia română să îşi facă datoria pentru ca asemenea lucruri să nu se mai poată întâmpla în viitor. Dacă nu va exista niciun fel de reacţie din partea justiţiei, asemenea lucruri se vor putea repeta. Când ştii că ai imunitate, îţi permiţi să faci orice”, a precizat Victor Ponta, referindu-se la plângerea penală depusă de OPSPI împotriva lui Dan Diaconescu.
Totodată, premierul a remarcat că modul în care a procedat Diaconescu a fost „o sfidare şi o bătaie de joc la adresa oamenilor de la Oltchim fără precedent, în cei 22 de ani de democraţie”.
Guvernul a luat luni act de anularea licitaţiei pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim şi de faptul că procesul de privatizare a eşuat.
“Circul declanşat acum mai bine de 10 zile trebuie să înceteze”, a avertizat premierul Victor Ponta.
Tot luni, premierul a anunţat că OPSPI va face sesizare la parchet în cazul lui Diaconescu.