În caz că Dan Diaconescu nu plăteşte acţiunile, Guvernul acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru Oltchim

Dacă Dan Diaconescu nu achită suma licitată pentru pachetul de acţiuni, Guvernul va aproba miercurea viitoare o ordonanţă de urgenţă prin care va transfera companiei Oltchim 40 de milioane euro pentru plata salariilor şi repornirea combinatului, bani care vor fi acordaţi din fondul de privatizare.
Dan Diaconescu (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
27.09.2012

UPDATE

Pe de altă parte, peste 1.000 de angajaţi de la combinatul din Râmnicu Vâlcea Oltchim continuă protestele joi, din cauza situaţiei incerte.

Protestatarii cer ca în contractul de vânzare-cumpărare al combinatului să se prevadă că nu vor fi daţi afară şi să nu se declare insolvenţa Oltchim.

Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, spunea miercuri că salariaţii de la Oltchim nu mai au încredere în guvernanţi şi că oamenii şi-au pierdut toate speranţele.

"Nu mai avem încredere nici în planurile lui Dan Diaconescu, nici în cei de la Guvern, care au spus că ne ajută cu fonduri, cu credite, cu salariile restante. Am reluat protestele pe platformă, vrem ca acest combinat să mai aibă viitor. Acum combinatul nu are niciun viitor", a precizat Corneliu Cernev.

Patronul OTV a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit cel mai mare preţ pentru titlurile deţinute de stat - 203 milioane de lei.

Diaconescu nu a semnat luni contractul, din cauza lipsei unor anexe, iar premierul Victor Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, după ce se va constata că Dan Diaconescu nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar.

***

Dacă Dan Diaconescu nu achită suma licitată pentru pachetul de acţiuni, Guvernul va aproba miercurea viitoare o ordonanţă de urgenţă prin care va transfera companiei Oltchim 40 de milioane euro pentru plata salariilor şi repornirea combinatului, bani care vor fi acordaţi din fondul de privatizare.

Ordonanţa va fi aprobată miercuri, apoi banii vor ajunge în conturile combinatului probabil la finalul săptămânii, a precizat miercuri ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, după o întâlnire cu sindicaliştii de la Oltchim la Ministerul Economiei.

Totodată, el a adăugat că odată cu aprobarea actului normativ va fi notificată şi Comisia Europeană cu privire la acest ajutor de stat şi că suma este acordată cu titlu de împrumut, banii urmând să fie restituiţi în cel mult şase luni, la dobânda pieţei.

Luni, 1 octombrie, expiră termenul până la care Dan Diaconescu trebuie să plătească 45 de milioane de euro pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim.

În legătură cu acordarea ajutorului de salvare, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a spus că termenul pentru primirea unui răspuns de la Comisia Europeană este de 30 de zile, mult mai scurt faţă de alte scheme de ajutor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor