Guvernul schimbă modul de privatizare la Oltchim. Ce condiţii sunt impuse noului investitor
alte articole
Soarta combinatului Oltchim urmează să fie decisă după o nouă încercare de privatizare, pregătită de autorităţi, şi care va fi pusă în practică cel mai probabil anul viitor. Pentru a se evita situaţia de acum, în care o persoană fizică nu a plătit preţul promis la licitaţie, Guvernul vrea să schimbe procedura de privatizare pentru a avea garanţia unui investitor serios.
Astfel, autorităţile vor cere acordul FMI şi Comisiei Europene pentru a putea face viitoarea privatizare a Oltchim prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă la care să vină oricine. Anunţul a fost făcut de premierul Ponta la B1.
Condiţii impuse investitorului
Investitorului strategic i se vor pune mai multe condiţii. El va trebui să preia datoriile combinatului, să păstreze locurile de muncă, să realizeze investiţiile necesare şi să deruleze negocieri pentru Arpechim. Înainte a demara noul proces de privatizare, autorităţile vor trebui să rezolve problema datoriilor Oltchim către AVAS.
Până acum, dintre firmele mari din lume, doar grupul rus TISE s-a arătat interesat de preluarea Oltchim, însă premierul Ponta a declarat că şi-ar dori ca de privatizare să fie interesaţi şi investitori americani, englezi sau francezi, însă a aceştia au deja propriile combinate.
Noua conducere a combinatului este aşteptată să rezilieze toate contractele cu firmele "căpuşe", să repornească secţiile care pot asigura o producţie "realistă" şi să colaboreze cu consultantul pentru ştergerea datoriilor combinatului şi pregătirea noii privatizări, a precizat Ponta.
Autorităţile au în curs de realizare un plan de salvare a combinatului care va fi prezentat joi. La acesta au lucrat ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, şi ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.
O nouă conducere la Oltchim
Directorul general de la CET Govora, Mihai Bălan, a preluat conducerea Oltchim şi îl înlocuieşte în funcţie pe Constantin Roibu care a condus combinatul timp de 21 de ani şi care a demisionat din funcţie la începutul lunii septembrie. Locul său a fost ocupat temporar de Nicolar Radu Olaru, fost director general adjunct al combinatului.
Bălan a declarat, după numirea în funcţie, că va încerca deblocarea conturile combinatului, astfel încât peste două săptămâni să fie repornite instalaţiile şi să fie plătite salariile restante.
"Ştiu sigur că mâine (n.r. - joi) va fi o declaraţie a domnului Victor Ponta care va arăta planul de finanţare a Oltchim. O să am discuţii cu băncile pentru a fi deblocate conturile ca să plătim salariile, o să le cer un time ouţ, iar în termen de două săptămâni trebuie să repornim instalaţiile şi să plătim salariile. Trebuie să găsesc o cale de rezolvare şi să pornim Oltchim", a spus Mihai Bălan.
El mai are în plan recâştigarea pieţele pierdute, după ce au fost reziliate mai multe contracte în urma încetării activităţii combinatului.
Noua conducere a Oltchim a spus că nu va face restructurări în perioada următoare.
"Dacă reuşesc să-l aduc la zero e perfect, sunt un optimist, îmi dau seama că e o mare provocare, sunt necesare şase luni pentru repornite şi readucere pe un anumit palier, nu vor fi restructurări în aceste şase luni. Trebuie reanalizate contractele, s-au pierdut contracte prin oprirea producţiei, le vom negocia şi vom recâştiga pieţele temporar pierdute", a mai spus Mihai Bălan.
Guvernul nu a reuşit să privatizeze Oltchim după ce câştigătorul licitaţiei pentru vânzarea a 54,8% din acţiuni, Dan Diaconescu, nu a semnat contractul şi nu a plătit 45 de milioane de euro, preţul la care s-a angajat.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că nu a fost încheiat contractul de privatizare pentru că nu a fost selectat niciun câştigător pentru pachetul de acţiuni şi nici pentru creanţele deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi Electrica la Oltchim, în valoare cumulată de 400 milioane de euro.