Privatizarea Oltchim a fost amânată. Dan Diaconescu şi Gazprom au cerut suspendarea licitaţiei

Patru investitori au depus luni oferte pentru preluarea Oltchim. Dan Diaconescu a depus două contestaţii la Tribunalul Bucureşti, susţinând că preţul cerut de stat este unul prea mic, fapt ce a rezultat în blocarea licitaţiei. De asemenea, au mai fost depuse două cereri de amânare de către Gazprom şi Pregamont România.
Epoch Times România
17.09.2012

Patru investitori au depus luni oferte pentru preluarea Oltchim. Dan Diaconescu a depus două contestaţii la Tribunalul Bucureşti, susţinând că preţul cerut de stat este unul prea mic, fapt ce a rezultat în blocarea licitaţiei. De asemenea, au mai fost depuse două cereri de amânare de către Gazprom şi Pregamont România.

Ofertele au fost înaintate de Chimcomplex, Aisa, Pcc şi de Dan Diaconescu. Acesta din urmă a depus două contestaţii la privatizare. Ministerul Economiei vinde 54,8% din acţiuni. Dan Diaconescu vrea să cumpere combinatul: "Depun cea mai mare ofertă şi sigur câştig".

Procesul de privatizarea a fost blocat

Privatizarea Oltchim a fost oprită după ce Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD, a cerut suspendarea procesului de privatizare, iar alte două companii interesate, între care şi gigantul rus Gazprom, au înaintat cereri de amânare a procedurii de privatizare. Dan Diaconescu a depus o solicitare pentru emiterea unei ordonanţe prezidenţiale în scopul suspendării privatizării, termenul stabilit pentru judecarea acesteia fiind data de 24 septembrie 2012. Diaconescu a mai depus şi o cerere de anulare a contractului de privatizare şi de suspendare a procedurii, primul termen pentru judecarea cererii fiind stabilit de instanţă pe 7 ianuarie 2013. De asemenea, au mai fost depuse două cereri de amânare depuse de Gazprom şi Pegamont România.

Caietul de sarcini a fost cumpărat de 13 companii

Caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumpărat de 13 companii, iar licitaţia ar urma sa fie organizată pe 18 septembrie. Guvernul a aprobat, în şedinţa din 24 august, Memorandumul prezentat de Ministerul Economiei care propune schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim.
Memorandumul propune privatizarea Oltchim prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de statul român la SC Oltchim SA, reprezentând 54,8% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi S.C. Electrica S.A., însumând 1,8 miliarde lei, adică 56% din totalul datoriilor combinatului vâlcean.


Omul de afaceri Ştefan Vuza, care conduce grupul de firme Serviciile Comerciale Române (SCR), a înaintat o ofertă pentru preluarea combinatului. În primăvara 2012, Ştefan Vuza a figurat printre cei patru investitori care au depus oferte neangajante pentru privatizarea Oltchim, iar atunci documentele au fost înaintate de compania Aisa Invest din Cluj, pe care o controlează indirect. Firma Aisa Invest administrează grupul de firme Serviciile Comerciale Române (SCR). Din grupul SCR fac parte firmele Chimcomplex Borzeşti, Iaritex, Someş Dej, Uzuc Ploieşti, Nova Textile Bumbac Piteşti, Caromet Caransebeş, Sinterom Cluj-Napoca, Inav Bucureşti şi Contactoare Buzău.


Ponta către ministrul Economiei: Răspundeţi cu capul de privatizarea Oltchim

Prim-ministrul Victor Ponta anunţase în şedinţa de guvern că "două mari companii din două zone geografice total diferite" şi-au manifestat interesul privind privatizarea Oltchim şi l-a ameninţat pe ministrul Economiei Chiţoiu că răspunde "cu capul şi viaţa" de reuşita acestei privatizări.

"Domnule ministru Chiţoiu răspundeţi cu capul, viaţa şi tot de succesul operaţiunii de privatizare de la Oltchim", l-a atenţionat Ponta pe ministrul liberal. Şeful executivului a adăugat că „din fericire nu avem una ci două mari companii interesate (de Oltchim, n.r.), din două zone geografice total diferite".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor