Zacuscă clasică – reţeta tradiţională
alte articole
Aproape fiecare familie are metoda proprie de a prepara această pastă cremoasă şi delicioasă, motiv pentru care nu găseşti acelaşi gust de zacuscă la două case diferite. Transmisă de-a lungul generaţiilor, zacusca este una dintre reţetele de suflet care ne reconectează cu familia şi strămoşii noştri.
Răsfoind o carte veche de reţete, am găsit pe o bucată de hârtie îngălbenită de vreme, reţeta de zacuscă din copilărie. Prepararea acestui deliciu culinar era un eveniment de familie, la care fiecare, de la mic la mare contribuia după cât îl trăgea inima.
Vinetele, ardeii şi gogoşarii se coceau pe o plită groasă încinsă cu foc de lemne sau gaz, metodă ce dă legumelor un gust şi o savoare inconfundabilă.
Zacusca se prepară fie în ceaun fie într-o cratiţa mare. Este recomandat fierberea într-un vas cu diametru mare deoarece cu cât suprafaţa de fierbere este mai mare, cu atât apa din legume se elimină mai repede, reducând astfel timpul de fierbere. În final se va obţine o pastă consistentă, cremoasă şi deosebit de gustoasă. Aceeaşi cantitate de zacuscă fiartă într-o oală cu pereţi înalţi, va avea nevoie de mai mult timp de preparare.
În această reţetă, vinetele şi ardeii se cântăresc după ce au fost copţi şi curăţaţi de pieliţă şi cotoare.
Ingrediente:
2 kg ardei capia,
2 kg gogoşari copţi,
4 kg vinete coapte,
1/2 l ulei,
1 kg ceapă curăţată,
1 1/2 l suc de roşii
Sare şi piper negru după gust, câteva foi dafin pentru aromă.
1 lingură de miere (opţional)
Modul de preparare:
Ardeii capia, gogoşarii şi vinetele se coc pe grătar şi apoi se curăţă de pieliţă şi cotoare şi se taie mărunt fie cu tocătorul de lemn, fie se dau pe rând, prin maşina de tocat carne.
Ceapa se curăţă şi se taie în felii groase pe lăţime. Dacă ceapa este mare se taie patru felii groase, dacă e mai mică, se taie în trei. Feliile de ceapă se pun pe plită sau pe grătar la temperatură moderată pentru 1-2 minute pe fiecare parte. Prin coacerea uşoară, se elimină iuţeala cepei dar şi o parte din suc, reducând astfel din timpul de preparare.
Ceapa se lasă deoparte să se răcească apoi se dă prin maşina de carne sau se mărunţeşte folosind un cuţit ascuţit cu lamă lată.
În cratiţa în care se fierbe zacusca se toarnă uleiul şi ceapa tocată mărunt.
Ceapa se amestecă până devine sticloasă.
Se adaugă gogoşarii şi ardeii capia tocaţi.
Se fierb împreună cu ceapa cam 20 minute, apoi se adaugă vinetele tocate.
Se continuă fierberea pentru încă 20 minute, apoi se adaugă sucul de roşii.
Se presară sare, se adaugă boabele de piper şi câteva foi de dafin. Se fierbe la foc mic, amestecând cu o lingură mare.
Se potriveşte de sare şi opţional se pot adăuga 2 linguriţe de miere, pentru a balansa aciditatea sucului de roşii.
Zacusca este gata când compoziţia din oală a scăzut cam 6-7 cm, iar uleiul începe să iasă deasupra.
Zacusca se pune direct în borcanele fierbinţi, spălate în prealabil şi uscate în cuptor la foc mic.
Borcanele se sterilizează punându-le într-o tavă cu apă fierbinte la cuptor pentru 20-30 minute. Se scot din cuptor, se pun capacele şi se acoperă bine cu mai multe pături. Borcanele se lasă acoperite până a doua zi, după care se transferă în cămară sau alt loc răcoros.