Ardei iuţi şi gogoşari în oţet – picanţi şi crocanţi
alte articole
Iată o reţetă de conservare a ardeilor iuţi în suc propriu, fără fierbere şi fără adaos de apă. Rezultatul final – e pe măsura aşteptaţilor – o salată picantă cu ardei crocanţi, aromaţi şi dulcişori...perfecţi pentru ciorbe, sarmale sau alte mâncăruri la care se servesc ardei iuţi. Gogoşarii adăugaţi balansează plăcut iuţeala ardeilor completând în acelaşi timp buchetul de arome al ardeilor iuţi.
Ingrediente:
1.5 kg ardei iuţi de diferite feluri,
1 kg de gogoşari,
300 ml oţet,
150 g zahăr,
2 linguri de sare de mare grunjoasă (nu se foloseşte sare iodată la murături),
2 linguriţe de piper boabe,
rădăcină de hrean
Modul de preparare:
Ardeii iuţi şi gogoşarii se spală bine cu apă rece. Gogoşarii se curăţă de cotoare şi se taie în felii subţiri. Ardeii iuţi se taie în bucăţi de aproximativ 2 cm, sau după preferinţă. Pentru ardeii iuţi, se recomandă folosirea mănuşilor de protecţie.
Se face un amestec din oţet, zahăr, sare şi boabe de piper şi se toarnă peste ardeii şi gogoşarii tăiaţi. Vasul se acoperă cu un prosop, iar ardeii se lasă la marinat, la temperatura camerei, cel puţin 12 ore. Veţi observa că în final ardeii vor lăsa destul de multă zeamă.
Borcanele se spală şi se lasă la uscat.
Începeţi să umpleţi borcanele cu amestecul de ardei, îndesându-i câte puţin, fără însă a forţa. Se toarnă apoi zeama peste ardei.
Deasupra se pun beţişoare din rădăcină de hrean, în formă de cruce, astfel încât să ţină ardeii cufundaţi în zeamă.
Se pun capacele la borcane şi se aşează pe raft în cămară. Cam după o lună, macerarea este completă iar ardeii sunt gata pentru a fi consumaţi.