Ciorba de gulii umplute - o ciorbă plină de savoare

Dacă vă place ciorba de perişoare, cu siguranţă veţi aprecia această minunată ciorbă de gulii umplute. Pentru prepararea ciorbei, se aleg gulii mici şi fragede, care umplute cu carne sau ciuperci sunt pline de savoare şi foarte gustoase. Ingrediente: 8 –10 gulii, 2-3 ardei mici (opţional), o ceapă, 2 morcovi, 1 pătrunjel, o bucată de rădăcină de ţelină, o cană de borş sau suc de la o lămâie, sare şi piper după gust, câteva frunze de mărar verde sau o jumătate de linguriţă de mărar urcat
Maria Matyiku
01.03.2015

Dacă vă place ciorba de perişoare, cu siguranţă veţi aprecia această minunată ciorbă de gulii umplute. Pentru prepararea ciorbei, se aleg gulii mici şi fragede, care umplute cu carne sau ciuperci sunt pline de savoare şi foarte gustoase.

Ingrediente:

8 –10 gulii,
2-3 ardei mici (opţional),
1/2 ceapă albă de mărime mijlocie,
2 morcovi,
1 pătrunjel,
o bucată de rădăcină de ţelină,
o cană de borş sau suc de la o lămâie,
sare şi piper după gust,
câteva frunze de mărar verde sau o jumătate de linguriţă de mărar uscat

Pentru umplutură:
500 g carne tocată (de porc, vită sau viţel),
1-2 linguri de ulei,
1/2 ceapă albă de mărime mijlocie,
60 g orez cu bob rotund,
1-2 linguri de pesmet,
sare, piper măcinat, paprică

Modul de preparare:

Se începe cu pregătirea zarzavatului: ceapa se taie mărunt, morcovii, ţelina, puţin ardei şi pătrunjelul se taie în cubuleţe sau se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari.

În oala în care se fierbe ciorba se pun două linguri de ulei, apoi se adaugă o jumătate de ceapă, ardeiul, şi restul de zarzavat. Se amestecă din în când, iar după 2-3 minute se adaugă trei litri de apă şi o linguriţă de sare.

Se începe cu pregătirea guliilor pentru umplut. Îndepărtaţi frunzele, curăţaţi-le de coajă şi apoi le spălaţi. Începeţi să le scobiţi miezul cu o linguriţă, având grijă să nu spargeţi pereţii. În final pereţii vor avea grosimea de circa un cm.

Miezul guliei se poate adăuga la o salată de crudităţi sau se poate pune în oală la fiert alături de guliile umplute, pentru ai da mai multă consistenţă ciorbei.

Jumătatea de ceapă rămasă se pune într-o tigaie în care se pun 2 linguri de ulei. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă orezul (spălat în prealabil şi ţinut în apă călduţă să se umfle). Se adaugă paprica şi piperul, după care se dă la o parte să se răcească. După ce s-a răcit, se adaugă carnea tocată şi pesmetul, se potriveşte de sare, piper, şi se amestecă bine până la omogenizare.

Guliile se umplu cu pastă de carne obţinută, şi apoi se adaugă pe rând în ciorbă. După ce dă în clocot, reduceţi focul spre minim.

Opţional, dacă mai rămâne pastă de carne puteţi umple 2-3 ardei mai mici. Aceştia vor îmbogăţi cu siguranţă gustul ciorbei. O altă variantă ar fi să faceţi perişoare din compoziţia rămasă. Înainte de modelare, adăugaţi un ou întreg şi amestecaţi bine până când se încorporează bine oul. Dacă pasta este prea moale, adaugaţi puţin pesmet.

Când guliile sunt pătrunse şi carnea din interior fiartă, ciorba se acreşte cu borş sau suc de lămâie. Se mai lasă la fiert încă 5 minute. După ce se ia oală de pe foc, se adaugă mărarul proaspăt tocat mărunt.

Se servesc simple sau cu smântână. Se poate adăuga şi ardei iute. Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor