Raţă la cuptor cu prune - pentru un meniu de sezon simplu şi delicios

Raţă la cuptor cu prune
Raţă la cuptor cu prune (Sabina Matyiku)

Veţi rămâne surprinşi cât de simplă este această friptură cu fructe de sezon. Raţa la cuptor împreună cu prunele suculente şi acrişoare, aromată cu cimbru proaspăt şi anis dau un buchet de gusturi care parcă ni se pare normal să fie împreună. Este o friptură delicioasă, care servită cu garnitura preferată, va fi cu siguranţă o desfătare pentru cei dragi nouă.

Ingrediente:
o rată de 1.5 - 2 kg,
sare, paprică şi piper negru proaspăt măcinat după gust,
un măr,
o ceapă de mărime potrivită tăiată în felii pe lungime,
1/2 ardei roşu tăiat în felii,
4 căţei întregi,
o bucată de anason stelat (opţional),
câteva boabe întregi de piper,
câteva crenguţe de cimbru,
o cană de apă fierbinte
10-12 prune coapte, curăţate de sâmburi şi tăiate în jumătăţi sau sferturi, în funcţie de mărimea prunei

Modul de preparare:

Se încălzeşte mai întâi cuptorul la 200°.

Raţa se clăteşte cu apă rece, apoi se zvântă folosind o bucată de tifon sau prosoape de hârtie. Se curăţă de excesul de grăsime de la gât, secţiunea cozii sau de sub piele, dacă este necesar.

Raţa se condimentează cu sare, piper şi puţină paprică. Aripile se leagă la spate cu aţă alimentară. Se umple cu un măr, după care deschiderea se coase cu aţa alimentară sau se prinde cu o scobitoare. Picioarele se leagă de asemenea, pentru a preveni deformarea corpului în timpul preparării.

Raţa se aşează pe mijlocul tăvii cu pieptul în jos, apoi de jur împrejur se pun feliile de ardei şi ceapă, căţeii întregi de usturoi, boabele de piper, anasonul stelat şi crenguţele de cimbru. În tavă se adaugă o cană de apă fierbinte, apoi se pune la cuptor pentru aproximativ o oră, pe raftul mediu sau inferior.

După o oră, se reduce focul la 180° şi se continuă prepararea până când raţa se rumeneşte. Când partea din spate este rumenită, raţa se întoarce cu pieptul în sus. Pentru a evita uscarea cărnii, din când în când, peste friptură se toarnă sos din tavă, folosind o lingură.

După aproximativ o oră, se scoate tava din cuptor şi se adaugă prunele. Se pune din nou la cuptor cam o jumătate de oră sau până când carnea este pătrunsă.

Friptura se scoate din cuptor, se lasă câteva minute să se tempereze, se scot aţele de la picioruşe şi aripi şi se porţionează.

Bucăţile de carne se aranjează pe un platou, prunele se iau uşor şi se pun pe margine, iar pe deasupra se toarnă sosul acrişor rezultat de la prepararea fripturii.

Se serveşte cu garnitura preferată. Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură