Ciorbă de salată ardelenească cu omletă - plină de arome şi savoare

Ciorba de salată verde cu omletă, iz de afumătură şi aromă de usturoi este deosebit de gustoasă, foarte săţioasă şi uşor preparat.
Ciorbă de salată verde cu omletă
Ciorbă de salată verde cu omletă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ciorba de salată este o mâncare ce ne aduce aminte de anii copilăriei, fiind una dintre favorite pentru mulţi dintre noi. Este o ciorbă foarte versatilă şi permisivă, reţetele variind în funcţie de zonă sau chiar de la o gospodărie la alta. Cu preponderenţă, în reţetele ardeleneşti, bucăţica de slănină, şuncă sau cârnaţ este una dintre componentele nelipsite. În reţetele ţărăneşti la prepararea ciorbei în locul laptelui se foloseşte zerul de oaie.

Ingrediente:

două căpăţâni mari de salată verde,
100 g de afumătură tăiată în cubuleţe sau fâşii mici (poate fi slănină afumată, kaizer sau bacon),
o ceapă mică sau o legătură de ceapă verde tocate mărunt,
un vârf de cuţit de paprică,
2 căţei de usturoi sau o legătură de usturoi verde,
2 căni de lapte sau zer de oaie,
4 căni de apă,
sare şi piper

pentru omletă
două linguri de ulei,
1 ou întreg 1 albuş,
1 lingură de făină,
sare după preferinţă

pentru dresătura
un gălbenuş,
două, trei linguri de smântână, iaurt sau lapte,

oţet sau suc de lămâie pentru servit în funcţie de preferinţă


Modul de preparare:

Salata verde se spală bine în mai multe ape pentru a îndepărta impurităţile de pe frunze, după care se taie în fâşii de aprox 1.5 - 2 cm. Primăvara, când salata este fragedă, aceasta se poate folosi ca atare. Pe timpul verii, când căpăţâna este deja formată, salata devine amăruie. Pentru a elimina amăreala, frunzele se opăresc într-o oală cu apă fierbinte (aprox 2 căni) în care s-a presărat puţină sare. Salata se fierbe până ce dă în clocot, după care se varsă într-o strecurătoare şi se clăteşte sub jet de apă rece.

Într-o oală de mărime potrivită se pun la fiert 4 căni de apă.

Într-o tigaie se pune afumătura mărunţită şi se lasă să se topească la foc potrivit până când începe să se rumenească. Se adaugă apoi ceapa tocată şi se amestecă în continuare până când ceapa începe să se înmoaie. În cazul în care nu folosiţi afumătura, ceapa se prepară folosind o lingură de ulei. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă paprica, apoi se ia de pe foc. Afumătura împreună cu ceapa se scot din tigaie, se scurg de grăsime şi se pun în oala cu apă fierbinte.

În oala de ciorbă, se adaugă salata şi cele 2 căni de lapte sau zer. După ce ciorba începe să clocotească, se reduce focul la mic-mediu şi se lasă se fiarbă în continuare cam 10 minute.

Între timp se face omleta. Mai întâi, se separă gălbenuşul de la un ou şi se pune deoparte într-un castron mic pentru dresătura. Albuşul se pune separat într-un castronaş mic sau o farfurie adâncă, în care se adaugă şi oul întreg. Ouăle se bat bine cu o furculiţă, după care se adaugă în ploaie o lingură rasă de făină. Se presară puţină sare şi piper. Într-o tigaie încinsă se pun 1-2 linguri de ulei şi apoi se toarnă ouăle. După ce s-a rumenit pe o parte, omleta se întoarce pe cealaltă parte. Când este gata, omleta se scoate pe o farfurie întinsă, se taie în fâşii sau cubuleţe şi se toarnă în oala cu ciorbă. Tot acum se adaugă usturoiul pisat şi se potriveşte de sare. Ciorba se lasă să fiarbă în continuare timp de 5 minute.

Pentru prepararea dresăturii, gălbenuşul de ou pus deoparte, se freacă cu 3 linguri de smântână sau lapte până când se omogenizează. Se adaugă apoi puţin câte puţin din zeama fierbinte, până când dresătura se aduce aproape de temperatura ciorbei.

Se opreşte focul de la ciorbă, după care dresătura diluată cu ciorbă se toarnă în oală. După ce ciorba s-a mai răcit puţin se adaugă oţet sau zeamă de lămâie, în funcţie de preferinţă fiecăruia.

Ciorba se serveşte caldă, alături de mămăliguţă cu brânză şi ardei iute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură