Salată rustică de gogonele - simplă dar deosebit de gustoasă
alte articole
În reţeta clasică gogonelele fierte sau coapte se mărunţesc apoi se amestecă cu ceapă, ulei, sare şi piper. În plus, dacă salata este aromată cu un adaos de lămâie, pătrunjel, puţin ardei iute şi usturoi, aceasta se transformă într-un aperitiv delicios şi deosebit de apreciat.
Pentru prepararea salatei se aleg gogonele mature, care sunt gata să dea în pârg. Acestea au un gust uşor dulce şi aroma specifică roşiei. Se evită gogonele prea tinere pentru că sunt astringente şi au gustul uşor amărui.
Ingrediente:
4-5 gogonele de mărime potrivită,
1/2 ceapă mică,
sare şi piper după gust,
2-3 linguri de ulei,
4 linguriţe de suc de lămâie,
1 căţel de usturoi,
1/2 ardei iute (opţional),
o legătură mică de pătrunjel
Modul de preparare:
În varianta moldovenească, gogonele (pătlăgelele verzi) se fierb în apă cu sare, aproximativ 15 minute, sau până când furculiţa intră uşor în ele. După ce au fiert, gogonelele se pun pentru câteva minute în apă rece, după care se decojesc de pieliţă, şi lasă într-o strecurătoare să se scurgă de excesul de apă (se pot lăsa de seara până dimineaţa).
După ce s-au scurs bine de apă se toacă mărunt şi se pun într-un castron.
La fel de bine, gogonele se pot coace. Acestea se pot tăia în felii groase care se coc la grătar sau pe plită, câteva minute pe fiecare parte, până când se pătrund dar rămân ferme. Gogonele se curăţă apoi de coajă şi se taie în cubuleţe mici.
Ceapa se taie mărunt şi se amestecă cu gogonele din castron. Se adaugă sare şi piper după gust.
Usturoiul se taie mărunt cu ajutorul unui cuţit cu lama fină şi flexibilă şi se pune într-un castronel mic. Se toarnă apoi uleiul, sucul de lămâie, şi opţional câteva felii de ardei iute tăiate fin.
Se amestecă bine si se toarnă peste gogonele, după care se continuă amestecarea până ce toate ingredientele se combină.
Se presară pe deasupra cu pătrunjel verde şi se serveşte.