Supă de vinete coapte cu spanac - super gustoasă, vegetariană şi fără gluten
alte articole
Această supă cremă de vinete cu spanac este fină şi are o textură mătăsoasă iar gustul este interesant şi complex: savuros, uşor picant şi acrişor. În timp ce vinetele dau consistenţă supei, adaosul de spanac verde dau supei o aromă delicată şi prospeţime.
Ingrediente:
2 vinete de mărime mijlocie,
2-3 linguri de ulei de măsline,
1 ceapă mare,
3-4 căţei de usturoi zdrobiţi sau tocaţi,
1 felie de ardei roşu tăiat în cubuleţe mici,
2 roşii curăţate de seminţe şi tocate mărunt,
500 ml zeamă de legume sau apă,
1 linguriţa de ierburi de Provence,
1 linguriţă de măgheran sau cimbru uscat,
sare şi piper măcinat după preferinţă,
ardei iute uscat (opţional),
2-3 linguri de suc de lămâie,
250 g spanac spălat şi tăiat în fâşii de aproximativ 4-5 cm,
boia dulce pentru ornat
Modul de preparare:
În funcţie de sezon, vinetele coapte se pot pregăti în mai multe feluri. Vara se pot pot coace afară pe grătar ca pentru salată, iar după ce sunt coapte, cât sunt încă fierbinţi, se scobeşte miezul o lingură şi se foloseşte la prepararea supei. Vinetele coapte folosind această metodă sunt gustoase şi prind un gust uşor de fum.
În sezonul rece, sau când gătitul la grătar nu este o opţiune, vinetele cu coajă se pot prepara la cuptor în mai multe variante. Una dintre cele mai populare variante este coacerea lor după ce au fost tăiate pe jumătate pe lungime, după ce în prealabil miezul s-a crestat în formă cubuleţe cu ajutorul unui cuţit cu lamă subţire. Vinetele se pun apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ulei de măsline, şi se dau la cuptor. Se coc la 200 grade C timp de aproximativ 20 de minute sau până când vinetele devin moi. Când sunt coapte, miezul vinetei se scobeşte cu o lingură şi se foloseşte la prepararea supei.
Tot la cuptor, se mai poate folosi o altă variantă, mai rapidă - variantă folosită în această reţetă. Vinetele se curăţă de coajă şi se taie în cubuleţe. Cubuleţele se stropesc cu ulei de măsline, se presară cu puţină sare şi cimbru măcinat, după care se pun în tava tapetată în prealabil cu hârtie de copt. Tava se pune la cuptor, pe al doilea raft de sus, la gril. Se lasă aprox 5-7 minute, după care se tava se scoate şi cubuleţele de vinete se întorc. Se pun din nou la gril şi se coc, până când cubuleţele devin moi. Unele cubuleţele prind o crustă ce dă un gust bun vinetelor.
În timp ce vinetele sunt la cuptor, într-o tigaie mai mare sau o oală, se găteşte ceapa, ardeiul tocat mărunt şi usturoiul în ulei de măsline, până când ceapa se înmoaie.
Se adaugă apoi roşiile tăiate în cubuleţe şi se fierbe în continuare la foc mic.
Se pune apoi miezul de vinete şi se toarnă zeama de legume şi apă, atât cât să acopere legumele.
Se condimentează cu piper, amestec de condimente (ierburi de Provence, cimbru, măgheran, etc), puţin ardei iute şi sare după gust. Se lasă să fiarbă în continuare cam 10-15 minute, după care supa se dă deoparte să se răcească putin.
Se mixează compoziţia, fie folosind un blender sau un amestecător vertical, până când aceasta se transformă în lichid.
Supa se pune din nou la foc, iar când începe sa de-a primele clocote se adaugă frunzele de spanac, tăiate.
Se adaugă câteva linguri de suc de lămâie şi se fierbe în continuare câteva minute după se ia de pe foc.
Se serveşte caldă său rece. Pe deasupra se poate condimenta cu boia de ardei dulce său verdeaţă după preferinţă. Vă dorim poftă bună!