ONU: Trump cere OMS să tragă la răspundere China. Xi Jinping cere statelor să respecte rolul conducător al OMS
alte articole
Preşedintele Donald Trump a declarat Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite că lumea „trebuie să tragă China la răspundere pentru acţiunile sale” care au generat pandemia de virus Wuhan, răspândită în întreaga lume.
„Suntem din nou angajaţi într-o luptă globală. Am purtat o luptă acerbă împotriva unui duşman invizibil, virusul chinezesc, care a luat nenumărate vieţi în 188 de naţiuni”, a spus preşedintele american pe 22 septembrie într-un discurs preînregistrat, în timp ce conferinţa a devenit virtuală din cauza distanţării sociale.
Trump a caracterizat regimul chinez ca fiind „naţiunea care a declanşat această ciumă asupra lumii”, menţionând că, în primele etape, când virusul apăruse pentru prima dată în oraşul Wuhan din centrul Chinei, Beijingul a ales să blocheze oraşele sale în timp ce „a permis zborurilor să părăsească China şi să infecteze lumea”.
"China a condamnat interdicţia de călătorie impusă de mine asupra ţării lor, chiar dacă au anulat zborurile interne şi au închis cetăţenii în case", a spus el.
Statele Unite şi-au actualizat pentru prima dată avertismentele de călătorie din China, pe 21 ianuarie, după ce a fost confirmat primul pacient cu virus cu istoric de călătorie la Wuhan. Apoi SUA şi-a închis frontierele pentru călătorii din China pe 30 ianuarie, în aceeaşi zi în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat focarul o urgenţă globală de sănătate. La sfârşitul lui ianuarie, OMS mai cerea, încă, statelor, să nu blocheze fluxul de mărfuri şi călători din China, o recomandare care se alinia propagandei regimului comunist de la Beijing şi care era evident de natură să accelereze răspândirea globală a virusului.
Trump a criticat, de asemenea, agenţia ONU pentru complicitate la acoperire.
„Guvernul chinez şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care este practic controlată de China, au declarat în mod fals că nu există dovezi ale transmiterii de la om la om. Mai târziu, au spus în mod fals că persoanele fără simptome nu vor răspândi boala”.
Pe 14 ianuarie, OMS, citând autorităţile chineze, a spus că nu există „nicio dovadă clară a transmiterii de la om la om”, dar că „transmiterea limitată de la om la om” este posibilă, „potenţial în rândul familiilor”.
"Organizaţia Naţiunilor Unite trebuie să tragă China la răspundere pentru acţiunile lor", a spus Trump.
Regimul chinez nu a avertizat public despre riscul transmiterii până în 20 ianuarie, iar după trei zile a impus o carantină drastică în oraşul Wuhan, unde locuiesc 11 milioane de persoane.
Într-un discurs video difuzat ulterior în timpul adunării, liderul comunist chinez Xi Jinping a subliniat în repetate rânduri necesitatea unei „cooperări” multilaterale, într-un răspuns aparent la criticile lui Trump. Ţările trebuie să „adere la îndrumarea ştiinţei şi să respecte pe deplin rolul de conducere al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii” şi să respingă încercările de „politizare şi stigmatizare”, a susţinut Xi Jinping.
Administraţia SUA a criticat regimul chinez pentru lipsa de transparenţă în timpul pandemiei şi abuzurile asupra drepturilor omului, cum ar fi în regiunile Xinjiang şi Hong Kong, precum şi persecuţia împotriva grupului spiritual Falun Gong.
Pe 21 septembrie, republicanii din Camera Repezentanţilor au publicat concluziile unei anchete care a precizat că Partidul Comunist Chinez şi OMS sunt „vinovaţi” pentru răspândirea pandemiei. Dacă ar fi acţionat mai devreme, potrivit raportului republicanilor din Comisia pentru afaceri externe a Camerei, ar fi fost posibil să se prevină un focar global.
„Este clar că, dacă Partidul Comunist chinez ar fi fost transparent şi dacă şeful OMS ar fi avut grijă mai mult de sănătatea globală şi mai puţin de Partidul Comunist Chinez, ar fi putut fi salvate vieţi şi ar putut fi atenuate devastările economice pe scară largă”, a afirmat Michael McCaul (R-Texas ).
În iulie, Statele Unite, în mod tradiţional principal donator pentru OMS, au anunţat că se vor retrage din agenţie, invocând răspunsul eşuat al OMS la pandemie. Retragerea intră oficial în vigoare anul viitor.