Sosul Sofrito – un ingredient clasic nelipsit din bucătăria tradiţională spaniolă

Sofrito este un sos pe bază de roşii, versatil şi adaptabil, fiind extrem de popular în zonele spaniole.
Maria Matyiku
19.05.2018

alte articole

Sosul Sofrito (Maria Matyiku / Epoch Times)
Maria Matyiku
19.05.2018

Deşi este delicios, acest sos rareori este folosit ca atare. Cel mai des este adăugat în alte feluri de mâncare în bucătăria spaniolă, de la paella la tocană, legume, paste, orez, până la umplutura pentru empanadas sau la prepararea omletei.

Este descris de Janet Mendel, scriitoare specializată în arta culinară din sud-estul Spaniei, ca fiind “primul pas în multe reţete. Este o procedură, o tehnică şi un sos.” În timp ce sosul Sofrito se poate prepară în tigaie sau orice fel de vas, în mod tradiţional se găteşte într-o “cazuela” - un vas din ceramică rezistent la flacără. Prepararea sosului în “cazuela” necesită mai mult timp decât într-un vas de metal ca să ajungă la o anumită temperatură, are însă avantajul că menţine o temperatură constantă şi uniformă pe durata gătirii.

Acest sos clasic este relativ uşor de preparat – se folosesc roşii mărunţite, ceapă, usturoi şi ardei graşi gătiţi în ulei de măsline. Prepararea la foc mic reduce din aciditatea roşiilor şi combină perfect gustul şi aromele legumelor.

Ca şi în cazul altor reţetelor tradiţionale, se întâlnesc multe variante ale sosului Sofrito. Cantităţile de usturoi, piper şi alte ierburi aromatice sau condimente se pot ajusta în funcţie de gusturile fiecăruia.

Ingrediente:

1 ceapă de mărime medie,

3-4 căţei de usturoi,

1 ardei verde (opţional),

3 linguri de ulei de măsline extra-virgine,

5-6 roşii (zdrobite),

1 frunză de dafin,

1 linguriţă de boia de ardei (de preferinţă dulce),

Sare şi piper după preferinţă

Sosul Sofrito (Maria Matyiku)
Sosul Sofrito (Maria Matyiku)

Modul de preparare:

Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt iar ardeiul se taie în bucăţi cât mai mici.

Roşiile se taie pe jumătate şi se dau pe răzătoarea cu găuri largi. Este o metodă simplă de-a le mărunţi şi separa pieliţa în acelaşi timp.

Sosul Sofrito (Maria Matyiku)
Sosul Sofrito (Maria Matyiku)

Într-o tigaie sau un vas cu fundul gros, se pun 1-2 linguri de ulei la foc mediu-mic, apoi se adaugă ceapa mărunţită. Se amestecă din când în când şi se găteşte până când ceapa devine translucidă.

Sosul Sofrito (Maria Matyiku)
Sosul Sofrito (Maria Matyiku)

Se pune ardeiul tăiat în cubuleţe şi se continuă gătirea aprox. 4-5 minute, până când ardeiul îşi schimbă culoarea. Se amestecă în continuare, pentru a evita arderea legumelor.

Se adaugă usturoiul mărunţit sau dat prin presa de usturoi şi se amestecă în continuare cam un minut, până când usturoiul îşi lasă aromele.

Se presară boia de ardei dulce, apoi se adaugă foaia de dafin şi roşiile zdrobite după care se amestecă bine.

Sosul Sofrito (Maria Matyiku)
Sosul Sofrito (Maria Matyiku)

Continuaţi să gătiţi pentru aproximativ 15- 20 minute la foc mic, până când roşiile se pătrund şi lichidul lăsat de roşii se evaporă, obţinând un final un sos gros.

Sosul Sofrito (Maria Matyiku)
Sosul Sofrito (Maria Matyiku)

La sfârşit se potriveşte de sare şi piper, se mai lasă să dea câteva clocote, după care se ia de pe foc.

Sosul se poate păstra la frigider într-un borcan cu capac sau un recipient bine închis pentru o săptămână. De asemenea se poate congela până la 6 luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor