Costiţe de porc la cuptor – secretul unei fripturi fragede şi gustoase
alte articole
Metoda de preparare a costiţelor folosind cuptorul setat la temperatură mică, timp de câteva ore bune, va garanta o friptură suculentă şi fragedă, astfel încât carnea se va desprinde foarte uşor de pe oase.
Unul dintre secretele care fac aceste costiţe să fie favorite este baiţul cu care acestea se ung pentru marinare. Baiţul este uşor picant dar după coacere, veţi observa că friptura are doar o tentă uşoară de iuţeală. Se pune puţină miere, care prin caramelizare va da o culoare frumoasă crustei, dulceaţa acesteia fiind contrabalansată de combinaţia dintre zeama de lămâie, oţetul balsamic şi sucul de roşii. Uleiul din compoziţia baiţului ajută la formarea acelei cruste gustoase şi previne uscarea cărnii. Lămâia rasă şi ierburile aromate dau un plus de savoare fripturii.
Ingrediente:
1 1/2 - 2 kg de costiţă de porc (de pe spate),
sare, piper după preferinţă,
100 ml de apă sau vin alb
Pentru baiţ:
4-5 linguri de pastă sau suc de roşii,
2 linguriţe de miere de albine,
1/2 linguriţă de pastă iute de ardei sau boia de ardei iute, după preferinţă,
1 linguriţă de boia de ardei dulce,
3-4 linguri de oţet balsamic,
3-4 linguri de ulei de măsline,
coaja rasă şi sucul de la o jumătate de lămâie,
cimbru, oregano, rozmarin verde sau uscat
Modul de preparare:
Se începe cu pregătirea costiţelor pentru marinare. Mai întâi se îndepărtează pieliţa albă de pe spatele coastelor, care este aţoasă, greu de mestecat şi fără nici un gust. Se crestează pieliţa la unul dintre capete pentru a o desprinde de pe os, apoi cu două degete se începe desprindea ei de pe coaste. După ce s-a desprins o bucată de pieliţă suficient de mare, aceasta se prinde cu un prosop de hârtie ca să nu alunece şi se trage încet de pe coaste până când se ajunge la celălalt capăt. Dacă pieliţa se rupe, se reia procedeul.
Coastele se aşează într-o tavă mare după care se sărează şi se piperează pe ambele părţi.
Se prepară apoi baiţul sau sosul de marinare. Într-un castron se combină toate ingredientele lichide, după care se adaugă ierburile aromate mărunţite, boia de ardei, coaja rasă şi sucul de la o jumătate de lămâie.
Coastele se ung cu generozitate cu baiţ folosind o pensulă de bucătărie. Se acoperă şi se lasă la macerat cel puţin o oră. Costiţele ies mai aromate dacă pot fi ţinute la macerat peste noapte (în frigider).
Cuptorul se preîncălzeşte la 160°C, având grijă ca raftul să fie în poziţia de mijloc a cuptorului.
Se adaugă puţină apă sau vin alb în tava cu costiţe, apoi tava se acoperă cu hârtie de copt. Hârtia se răsuceşte la colţuri, pentru a evita alunecarea ei în timpul coacerii.
Costiţele se lasă la cuptor aproximativ 2,5 – 3 ore sau până când carnea este fragedă.
După ce tava se scoate din cuptor, costiţele se stropesc cu zeama din tavă, apoi se dau din nou la grill pentru câteva minute până când acestea prind o crustă frumoasă pe deasupra. Dacă nu aveţi grill, costiţele se pot lăsa descoperite la cuptor pentru 15 minute.
Cât sunt încă fierbinţi, costiţele se porţionează şi se servesc alături de garnitura sau salata preferată.
Vă dorim poftă bună!