Un meniu elegant: muşchiuleţ de porc cu sos de rodii

Muşchiuleţul de porc cu sos de rodii este o reţetă deosebit de gustoasă, ce poate satisface cele mai rafinate gusturi. Este un meniu elegant, atât pentru o cină romantică, cât şi atunci când aveţi o masă mai festivă sau musafiri mai deosebiţi. Ingrediente: 750 gr muşchi de porc,2 căţei de usturoi sau 2 bucăţi de usturoi verde, 3-4 linguri de oţet balsamic
Maria Matyiku
16.05.2012

Muşchiuleţul de porc cu sos de rodii este o reţetă deosebit de gustoasă, ce poate satisface cele mai rafinate gusturi. Este un meniu elegant, atât pentru o cină romantică, cât şi atunci când aveţi o masă mai festivă sau musafiri mai deosebiţi.

Ingrediente:

  • 750 g muşchi de porc
  • 2-3 linguri de oţet balsamic
  • 2 căţei de usturoi sau 2 bucăţi de usturoi verde
  • 40-50 g de unt
  • piper şi sare, măgheran sau cimbru uscat

Pentru sosul de rodie aveţi nevoie de:

  • 1 rodie
  • 1 lingură miere (opţional)
  • 1 lingură oţet balsamic
  • 1 linguriţă de unt

Modul de preparare:

Se începe mai întâi cu marinarea cărnii. Se spală carnea şi se usucă, după care se condimentează cu sare şi piper. Se asează carnea într-o tavă termorezistentă, se adaugă măgheran sau cimbru uscat, usturoiul mărunţit, şi câteva seminţe de rodii zdrobite. Apoi, se toarnă peste carne 2-3 linguri de oţet balsamic. Carnea se lasă la macerat pentru câteva ore.

Prepararea sosului

Între timp se pregăteşte sosul de rodie. Se scot boabele din rodie , se pun într-o cratiţă mică, după care se toarnă apă astfel încât să fie acoperite. Se pune cratiţa pe sobă la foc mare, amestecând din când în când, până când apa să înceapă să fiarbă. Nu uitaţi să puneţi deoparte câteva boabe de rodie pentru decorat.

După ce apa dă în clocot, se reduce flacăra la foc mic, şi se lasă cratiţa aproximativ jumătate de oră, amestecând din când în când şi urmărind să nu scadă foarte mult apa. Dacă sosul scade prea mult, se mai adaugă puţină apă.

După 30 de minute se ia oala de pe foc, iar sâmburii de rodie se pasează, folosind o sită fină sau o bucată de tifon. Se scurge compoziţia din cratiţă, presând bine pentru a indepărta pulpa de pe seminţe.

Sucul obţinut se pune din nou în cratiţă, iar când începe să clocotească, se adaugă o linguriţă de unt şi opţional o lingură de miere, după care se lasă să scadă la foc mic. Atunci când sucul devine gros se ia de pe foc, şi se adaugă o lingură de oţet balsamic.

Se încălzeşte cuptorul la 170 grade Celsius. Peste carnea marinată se pune untul tăiat în bucăţele, se acoperă cu folie de aluminiu, după care se dă la cuptor. După 20-25 de minute, se dă deoparte folia, se scoate muşchiul de porc, se unge cu suc de rodie şi se dă din nou la cuptor. Se mai lasă încă 15 minute, să se rumenească frumos.

Dacă bucata de carne are diametrul mare, se ţine mai mult la cuptor. Pentru a verifica dacă muşchiul e gata, tăiaţi o bucăţică mică din carne. Carnea trebuie să rămână suculentă.

După ce carnea este gata, se scoate de la cuptor şi se lasă să se răcească puţin. Pentru servire, carnea se taie în feliuţe, şi se stropeste cu sucul de rodii rămas. Pentru un aspect mai festiv, se decorează cu frunze de salată verde şi câteva boabe de rodii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor