Savurează o masă delicioasă - cotlet de porc şi legume la grătar

Un grătar de porc asortat cu o salată de legume grilate, e o propunere ademenitoare, mai ales într-o zi de vară călduroasă, când ai vrea să stai departe de maşina de gătit.Vă propunem o reţetă pentru o masă în doi:
Maria Matyiku
04.08.2012

Un grătar de porc asortat cu o salată de legume grilate, e o propunere ademenitoare, mai ales într-o zi de vară călduroasă, când ai vrea să stai departe de maşina de gătit. Vă propunem o reţetă pentru o masă în doi:

Ingrediente:

  • 400 g cotlet de porc
  • măgheran, cimbrişor, paprică, piper şi sare
  • suc de lămâie sau vin roşu
  • o vânătă
  • un dovlecel
  • 6-8 ciuperci
  • o ceapă roşie
  • un ardei verde sau galben; un ardei roşu
  • 50 ml ulei de măsline
  • sucul de la o jumătate de lămâie
  • 50 g parmezan ras foarte fin
  • 2-3 ştiuleţi de porumb, un cubuleţ de unt ( opţional)

Modul de preparare:

Carnea de porc se spală cu apă rece, apoi se şterge de apă cu un şervet de hârtie, astfel încât să absoarbă bine apa. Se sărează, se piperează, se presară cu paprică, măgheran şi cimbrişor, apoi se stropeşte bine cu suc de lămâie sau vin roşu. Se pune la frigider şi se lasă la macerat cel puţin o oră.

Între timp se pregătesc legumele pentru grilat. Se începe cu vânăta. Se curăţă de coajă apoi se taie în fâşii longitudinale, groase de 2.5 - 3 cm. Fâşiile se taie apoi în bucăţi de 4-5 cm lungime. Se presară cu sare şi se lasă deoparte cam o oră, să-şi lase amăreala.

Dovlecelul se spală, se curăţă de capete, apoi se taie, la fel ca şi vânăta.
Ceapa se curăţă, se taie în patru, apoi se desprind foile în grupuri de două sau trei foi.
Ardeii se spală, se curăţă de cotoare, se taie în fâşii longitudinale, apoi pe lăţime, la o distanţă comparabilă cu lungimea dovleceilor.

După ce vânăta a stat suficient în sare, legumele se pot pune la copt. Pentru coacere, am folosit o ţepuşă specială pentru legume, pe care am combinat şi alternat legumele pregătite mai sus. În lipsa ţepuşei, legumele se pot coace direct pe grătar.

Se încinge grătarul, după care se pune la prăjit cotletul marinat, legumele şi porumbul. Când s-au prăjit pe o parte, se întorc pe cealaltă, rotindu-se din când în când, astfel încât să nu se ardă.

Carnea e făcută când e bine pătrunsă, dar e încă suculentă, dacă se ţine prea mult pe foc se usucă.

Legumele grilate se pun într-un castron. Cât sunt încă fierbinţi, se adaugă uleiul de măsline, sucul de lămâie, parmezan ras foarte fin, sare şi piper după gust.

Dacă doriţi, peste porumbul copt şi fierbinte se poate întinde puţin unt.

Salata şi porumbul sunt acum gata de pus pe farfurie alături de cotlet. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor