Hong Kong - victorie de etapă împotriva comunismului. Guvernul anunţă retragerea legii extrădării

Măşti faciale în Hong Kong
Măşti faciale în Hong Kong (May James/HKFP)

Adunarea Legislativă din Hong Kong - parlamentul local al Regiunii Speciale Administrative aşa cum este numit centrul financiar în nomenclatorul chinez - a retras miercuri în mod oficial legislaţia care ar fi permis extrădările suspecţilor hong-kong-ezi în China continentală, pentru a fi deferiţi justiţiei controlate de Partidul Comunist Chinez.

Anunţul marchează o înfrângere importantă de etapă în războiul pe care Beijingul îl duce împotriva libertăţilor din centrul financiar din sud-estul Asiei şi survine pe fondul unei creşteri imense a sprijinului popular pentru proteste.

Conform unui lider al Amnesty Internaţional Hong Kong, peste 75% din locuitorii oraşului sprijină protestele, în ciuda celor patru luni de violente.

Hong Kong, care a revenit la China în 1997 după presiuni imense făcute de regimul comunist asupra Marii Britanii, ar fi trebuit guvernat de Beijing conform principiului "o ţară, două sisteme", o promisiune a Chinei de respectare a libertăţilor individuale obţinute de locuitorii oraşului sub dominaţie britanică.

Cu toate acestea, odată ce controlul Partidului Comunist asupra populaţiei din interiorul chinei devine aproape absolută, Hong Kong-ul, una dintre breşele majore ale programului de control juridic, social şi informaţional a devenit majoră, astfel încât Beijing-ul a trebuit să ia măsuri menite să adreseze această problemă.

Introducerea legislaţiei extrădării în China a generat cele mai masive proteste din istoria modernă a oraşului - peste patru luni de manifestaţii - la început paşnice, care, însă, au degenerat într-un adevărat război urban împotriva comunismului în general şi chiar a Chinei, după ce abuzurile şi brutalităţile poliţiei au generat tensiuni suplimentare.

Doi oameni au fost împuşcaţi cu muniţie de război, peste 2500 de persoane au fost arestate, activiştii pro-democraţie au fost uneori linşaţi de clanuri criminale organizate, iar viaţa politică şi socială a oraşului a fost aruncată în haos de încercarea Chinei de a distruge sistemul de justiţie din Hong Kong.

Măsura adresează una dintre cele cinci cereri ale protestatarilor pro-democraţie, dar este puţin probabil să încheie luni întregi de tulburări violente.

Protestatarii anti-comunişti au înaintat o listă cu cinci cereri a căror rezolvare să încheie valul de manifestaţii - retragerea legii extrădării, deschiderea unei comisii care să ancheteze abuzurile poliţiei, eliberarea celor arestaţi, încetarea clasificării protestelor drept "revoltă" şi demisia liderului guvernului-marionetă din Hong Kong.