Prepararea Porcului(I) - Cârnaţi de casă din carne de porc cu usturoi
alte articole
Primii cârnaţi au fost realizaţi încă din timpuri străvechi. Cea mai veche este metodă de obţinere a cârnaţilor (făcuţi din carne de capră şi de miel) a fost consemnată pentru prima dată în China, în jurul anului 489 înaintea erei noastre. Pe aceeaşi variaţiune, noi românii, ne putem mândri cu Pleşcoii, nişte cârnaţi de casa din oaie, iuţi, uscaţi şi afumaţi, produşi în Valea Buzaului de mai bine de 600 ani.
Apariţia cârnaţilor pe teritoriul Europei a fost consemnată pentru prima oară de Cicero şi Marţial, în Lucania, Italia. Conform descrierilor, cârnaţii ar fi fost inventaţi şi pregătiţi de sclavii din Lucania, în timpul imperiului roman.
Când vorbim în zilele noastre despre cârnaţi, ne referim la nişte preparate în diferite combinaţii, consacrate în foarte multe ţări de pe glob. Chiar dacă cârnaţii nu sunt inventaţi de noi, e bine să nu uităm de reţetele tradiţionale româneşti, unele în pericol de-a fi pe cale de dispariţie fie din pricina sărăciei de tranziţie, fie din cauza industrializării.
Iată cum am preparat noi cârnaţii de casă:
Ingrediente:
- 10 kg de carne (8 kg de carne macră, 2 kg de grăsime)
- 200 g usturoi
- 100 g sare
- 50 g piper
- 20 g boia de ardei dulce
- opţional, 10 g nucşoară măcinată
Modul de preparare
Pentru prepararea cârnaţilor vom alege carne de porc cu grăsime şi câteva bucăţele de slănină (dacă vrem cârnaţi mai graşi). Carnea se taie în bucăţi mici după care se dă prin maşina de tocat, folosind o sită cu găuri mari.
Punem carnea tocată într-un vas mai larg, pentru a avea loc suficient să frământam amestecul.
Adăugăm sare şi piper şi mestecăm bine toata această compoziţie până se omogenizează.
Chiar dacă cârnaţii nu sunt inventaţi de noi, e bine să nu uităm de reţetele tradiţionale româneşti.
Să nu uităm zeama strecurată de la mujdeiul de usturoi, ingredient fără de care cârnaţii nu ar mai avea savoare. Aceasta se face astfel: se pisează usturoiul, după care se pune într-un vas, peste care se toarnă supa fierbinte. Această zeamă strecurată, se pune puţin câte puţin în carne, care se frământa ca un aluat.
Optional, mai putem adăuga şi alte condimente (enibahar, coriandru, etc).
Noi am împărţit cantitatea de carne în două părţi egale. În prima jumătate am folosit ca adaos praf de nucşoară, iar în cealaltă, boia de ardei dulce.
Pentru umplerea cârnaţilor am folosit maşina de carne la care am îndepărtat sita şi cuţitul şi am ataşat dispozitivul de cârnat.
Pe măsură ce terminăm de umplut cârnaţii, îi vom aşeza în spirală. Îi atârnăm să se zvânte, după care pot consuma proaspeţi, se pot congela sau afuma după dorinţă.
OASELE
Dacă va rămân bucăţi de oase mai mari, să nu le aruncaţi. Ţineţi-le în sare vreo 2-3 zile după care afumaţi-le. Când veţi avea chef de varză murată cu afumătură, iahnie de fasole cu ciolan, sau alte feluri de mâncare cu afumătură, veţi vedea cât sunt de bune.