Gulii umplute - deosebit de gustoase

Încă din vremurile de demult, gulia a fost una dintre legumele favorite atât a nobilimii cât şi a ţăranilor.
Maria Matyiku/ Epoch Times
08.08.2023

alte articole

Maria Matyiku/ Epoch Times
08.08.2023

Încă din vremurile de demult, gulia a fost una dintre legumele favorite atât a nobilimii cât şi a ţăranilor.

Gulia, cu aroma ei uşor dulce şi delicată, textura crocantă şi fragedă, a început să-şi recâştige popularitatea, mai ales în rândul vegetarienilor. Având valori nutritive deosebite, un conţinut scăzut în calorii şi fiind bogate în fibre dietetice este recomandată cu căldură în curele de slăbire. De asemenea, are un conţinut ridicat de potasiu , vitaminele A, C, B6, acid folic, calciu şi fosfor.

Dacă facem o incursiune în istorie, aflăm de la Apicius, cel care a scris cea mai veche carte de bucate, că gulia ocupa un loc de cinste în preparatele gătite la mesele Romei imperiale.

Sub domnia lui Charlemagne, cel care a fost încoronat Împărat al Sfântului Imperiu Roman în 800 d.Hr., gulia a început să fie cultivată pe scară largă. Prin secolul al şaisprezecelea, gulia a ajuns până în nord-estul Indiei. Hinduşii au considerat-o indispensabilă în dietă şi au pus-o la loc de cinste, alături de orez şi alte vegetale.

Mai recent, această modestă legumă este tot mai des întâlnită în bucătăriile din Israel, China şi Africa. În Europa, începând din epoca lui Charlemagne şi până până în prezent, este folosită cu precădere în ţările nordice, Italia, Franţa şi Germania.

În România, este mai populară în zonele centrale ale ţării, probabil datorită influenţei săseşti. După război, ştim cu toţii că mâncarea era puţină. Bătrânii satului povesteau că în acele vremuri, o supă sau o mâncare cu gulii, era considerată o mâncare regească.

Va prezentăm acum o reţetă de gulii umplute deosebit de gustoasă pe care o ştiu de la mama. Îmi amintesc că de fiecare dată când o prepara, era consumată în întregime. Nu cred să fi rămas vreodată ceva pentru a doua zi.

Ingrediente:

  • 8 –10 gulii
  • Un ardei roşu tăiat mărunt

Pentru umplutură:

  • 300 g carne tocată (de porc, vită sau viţel)
  • 60 g orez cu bob rotund
  • 1 ceapă albă
  • 1-2 linguri de pesmet
  • ulei pentru călit
  • sare, piper măcinat, boia de ardei dulce

Pentru sos:

  • 100 ml lapte şi/ sau 2 linguri smântâna
  • 1 lingură faină
  • Mărar proaspăt tocat mărunt

Modul de preparare:

Se începe cu pregătirea guliilor pentru umplut. Îndepărtaţi frunzele, curăţaţi-le de coajă şi apoi le spălaţi. Începeţi să le scobiţi miezul cu o linguriţă, având grijă să nu spargeţi pereţii. În final pereţii vor avea grosimea de circa 1 cm. Miezul guliei nu îl aruncaţi, pentru că se pune în cratiţa alături de guliile umplute, pentru ai da mai multă consistenţă sosului.

Ceapa se curăţă, se toacă mărunt şi se pune la călit într-o tigaie în care se pun 2 linguri de ulei. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă orezul (spălat în prealabil şi ţinut în apă călduţă să se umfle). Se adaugă boia de ardei dulce şi piperul, după care se dă la o parte să se răcească. După ce s-a răcit, se adaugă carnea tocată şi pesmetul, se potriveşte de sare, piper, şi se amestecă bine până ce toate ingredientele se omogenizează.

Umpleţi guliile cu pasta obţinută, după care le aşezaţi într-o cratiţă. Printre ele puneţi miezul rămas de la scobire, amestecat cu un ardeiul tăiat în cubuleţe. Adăugaţi apă atât cât să acopere guliile, apoi adăugaţi un praf de sare în apă. Puneţi cratiţa la fiert la foc potrivit până dă în fierbere, după care reduceţi focul la minim.

Pentru prepararea sosului, se amestecă o lingură de făină cu lapte, până când sosul devine de consistenţa smântânii. Tot acum puteţi adăuga şi cele două linguri de smântână. Când guliile sunt pătrunse, turnaţi sosul rezultat în cratiţă peste gulii, amestecaţi şi lăsaţi la fiert totul, încă 5 minute. După ce luaţi cratiţa de pe foc, adăugaţi mărarul proaspăt tocat mărunt.

Delicioasele gulii umplute sunt gata de servit. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor