Salată de pipote cu castane coapte - o combinaţie benefică şi sănătoasă
alte articole
Pipotele sunt considerate o delicatesă în bucătăriile unor ţări cu tradiţii culinare precum Franţa, Germania, China, Japonia, fiind de asemenea populare în diferite părţi ale Americii de Sud.
Pipotele se pot adăuga în cantităţi mici la tocane sau supe, ori se pot prepara scăzute cu ceapă şi ierburi aromatice alături de cartofi, orez sau paste făinoase, pentru o masă bogată în proteine. De asemenea se pot servi alături de legume proaspete pentru a oferi o masă bogată în nutrienţi şi vitamine.
Consumul de pipote oferă o serie de beneficii pentru organism, deoarece acestea conţin o varietate de substanţe nutritive necesare pentru sănătate. Sunt bogate în proteine, minerale precum fier, zinc, seleniu, fibre şi vitamine, dar sunt sărace în grăsimi, fiind o opţiune mai sănătoasă decât bucăţile de carne de vită sau de porc cu conţinut ridicat de grăsimi.
Deoarece ca şi altă carne de organe, pipotele au un conţinut ridicat în colesterol, medicii recomandă consumarea în moderaţie a acestora.
Mai jos, vă prezentăm reţeta pentru prepararea salatei de pipote cu castane, o combinaţie extrem de benefică pentru organism, deoarece castanele au proprietatea de-a reduce colesterolul „rău”.
Ingrediente:
250 g pipote de raţă sau pui,
1 linguriţă de grăsime de raţă sau ulei,
1 pahar de suc de mere neîndulcit,
sare şi piper după preferinţă,
250 g de spanac sau salată verde simplă sau asortată
85 g de castane coapte şi decojite (un plic de castane coapte pentru gătit)
2-3 linguriţe de oţet balsamic, după gust.
Modul de preparare:
Mai întâi se prepară pipotele. Acestea se curăţă de grăsime apoi se taie în bucăţele. Grăsimea strânsă se toacă mărunt şi se foloseşte la gătit. În cazul în care pipotele sunt deja curăţate de grăsime, se poate folosi o linguriţă de grăsime de raţă sau puţin ulei.
Într-o tigaie de mărime potrivită, se pune grăsimea mărunţita la foc mediu şi se amestecă, până când aceasta se topeşte. Se adaugă apoi bucăţile de pipote şi se amestecă până ce acestea devin uşor maronii pe margini.
Se adaugă apoi sucul de mere, sare şi piper, se reduce temperatura la foc mic, se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă încet, până când pipotele sunt pătrunse şi se înmoaie.
În timpul fierberii, se verifică din când în când lichidul din tigaie. Dacă acesta scade prea mult, se completează cu puţină apă, astfel încât, pipotele să rămână învelite un sosul gustos în care au fiert.
Când sunt gata, pipotele devin moi şi fragede. Se iau de pe foc şi se lasă deoparte pentru câteva minute să se răcească putin.
Într-un castron de salată, se pun mai întâi verdeţurile, apoi se adaugă castanele tăiate în jumătăţi sau pătrimi, în funcţie de mărimea castanelor.
Se toarnă pipotele cu sos apoi se stropeşte cu oţet balsamic. Se adaugă sare şi piper dacă mai este nevoie şi se amestecă uşor, până când salata se omogenizează.
Vă dorim poftă bună!