Muşchiuleţ de porc la grătar - cu sos de vişine şi mentă

Muşchiuleţ de porc la grătar cu sos de vişine
Muşchiuleţ de porc la grătar cu sos de vişine (Maria Matyiku / Epoch Times)

Deşi în mod tradiţional, sosul de vişine se serveşte cu pui, raţă sau curcan, gustul dulce acrişor al sosului merge perfect şi cu muşchiuleţul de porc. Asocierea a doua ingrediente aromate şi contrastante - vişinele şi menta - oferă sosului o combinaţie unică în felul ei: menta aduce un buchet de arome uşor picante, iar vişinele aduc un echilibru perfect între dulce şi acru.

Ingrediente:

1-2 muşchiuleţi de porc de aprox 500-600g fiecare,
sare şi piper după gust,
2 linguri de ulei de măsline
1 lingură oţet balsamic (opţional)

Pentru sosul de vişine:
1 lingură de ulei de măsline,
2 linguri de ceapă roşie tăiată în cubuleţe mici,
1/2 kg de vişine fără sâmburi,
sucul de la o jumătate de lămâie,
2 linguriţe de miere,
1/2 cană de apă,
1 linguriţă de amidon,
câteva crenguţe de mentă mărunţită,
sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Prepararea sosului de vişine: Într-o tigaie sau cratiţă mică la foc mediu-mare, se pune uleiul de măsline şi ceapa roşie. Se găteşte până când ceapa se înmoaie, apoi se adaugă vişinile, mierea, sucul de lămâie şi apă. Se amestecă uşor ca să se încorporeze toate ingredientele iar amestecul se aduce la fierbere; după care se reduce temperatura.

Se lasă să fiarbă timp de 5 minute sau până când sosul s-a îngroşat. Dacă doriţi un sos mai consistent, puteţi adăuga o linguriţă de amidon dizolvată în 2 linguri de apă. În final, se adaugă sare şi piper după gust, iar pe deasupra se presară menta mărunţită.

Muşchiuleţul se poate găti întreg, sau se poate tranşa în bucăţi. Este important ca acesta să fie uns cu grăsime înainte de gătire, pentru a putea păstra frăgezimea cărnii şi preveni uscarea acesteia.

Carnea se condimentează cu sare şi piper, apoi se unge cu ulei de măsline fiecare bucată de carne. Opţional, puteţi adăuga în ulei şi o lingură de oţet balsamic. Muşchiuleţii se pun pe grătarul încins. Se întoarce fiecare bucată de muşchiuleţ pe toate părţile pentru a-i da o formă grilată.

Muşchiuleţul de porc se poate găti în funcţie de preferinţele culinare ale fiecăruia: mai în sânge, normal sau bine făcut. Înainte de servire, muşchiuleţul se feliază în bucăţi subţiri, iar pe deasupra se toarnă sosul de vişine. Alături, se poate servi cartofi piure, orez, salata, sau garnitura preferată.

Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.