Tocăniţă din carne de porc cu cartofi - la ceaun

Tocăniţă din carne de porc la ceaun
Tocăniţă din carne de porc la ceaun (Maria Matyiku / Epoch Times)

Deseori când ne întâlnim cu prieteni, ne aducem cu plăcere aminte de frumoasele drumeţii pe munte sau ieşiri la iarbă verde, cât şi de miresmele îmbietoare ale diverselor mâncăruri preparate la ceaun, pe foc de lemne.

Mai ales de tocăniţa din carne de porc la ceaun: o bucăţică de ciolan afumat, câteva bucăţi de carne proaspătă sau friptă în untură la borcan, ceapă, usturoi, ardei , roşii, cartofi, aruncate toate în ceaun - se transformă într- una din cele mai delicioase feluri de mâncare al cărui gust cu greu îl poţi uita.

Ingrediente:

1 kg carne de porc tăiată în cuburi (de preferat un amestec de carne de pe ciolan afumat şi carne proaspătă),
2 linguri de ulei,
2-3 cepe mijlocii,
5-6 căţei de usturoi,
1-2 ardei tăiaţi în rondele subţiri,
3-4 roşii de mărime potrivită tăiate în cubuleţe,
o cană de bulion,
1 kg de cartofi curăţaţi şi tăiaţi în cuburi de mărime potrivită,
paprică, sare şi piper după gust,
câteva fire de pătrunjel tocat şi o frunză de leuştean(opţional)

Modul de preparare:

Se face focul cu lemne sau cărbuni şi se ard până când se face un jar bun. Ceaunul se pune deasupra jarului, şi se lasă la încins, după care se pune uleiul, apoi ceapa.

Când ceapa se înmoaie, se adaugă usturoiul şi ardeii, se aruncă roşiile tăiate, se mai lasă 2-3 minute, apoi se pune paprica şi imediat, carnea tăiată în bucăţi potrivite.

Se amestecă câteva minute, întorcând carnea uşor de toate părţile, până când acesta îşi schimbă culoarea iar apa pe care o lasă scade. Se pune apă fierbinte, atât cât să acopere carnea de două degete şi se presară piper.

Ceaunul se acoperă cu un capac şi se fierbe la foc mic, cam o oră, până când carnea se înmoaie şi începe să se desprindă uşor de pe os.

Se adaugă bulionul, apa dacă mai e nevoie şi cartofii, după care se presară sare. Se lasă să fiarbă în continuare până când cartofii sunt fierţi.

Tocăniţa se potriveşte de sare şi piper, iar la sfârşit se presară pe deasupra verdeaţa tocată mărunt.

Se serveşte cu castraveţi muraţi la soare sau altă murătură de sezon.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură