Mititei preparaţi de casă - o reţetă românească plină de savoare şi tradiţie

Zemoşi şi plin de arome, mititeii sunt printre mâncărurile de referinţă, nelipsite de pe mesele românilor.
Maria Matyiku
14.05.2017

Nu este sărbătoare câmpenească sau festival la care să nu abunde miresmele gustoşilor mititei. Fie că sunt serviţi la restaurant sau la terasă, fripţi pe grătare la iarbă verde sau acasă la mesele cu prietenii ori în familie, mititeii sunt savuraţi cu multă plăcere de gurmanzi.

Vă prezentăm mai jos o reţetă veche de mititei, ce poate satisface şi cele mai exigente gusturi.

Ingrediente (pentru 30-32 bucăţi):

600 g carne de vită,

300 g carne de porc,

300 g carne de oaie,

120 g osânza de vacă,

60 g usturoi,

28 g bicarbonat,

30 g sare,

400 g zeamă de oase,

4 g piper,

4 g cimbru uscat şi mărunţit,

5 g boia de ardei dulce,

5 g boia de ardei iute,

2 g condimente diferite "miroase cârnaţi",

Modul de preparare:

Pregătirea cărnii de mititei pentru maturare (macerat): Carnea se curăţă, se spală, se taie bucăţi şi se trece prin maşina de tocat. Se adaugă apoi sare şi bicarbonat şi se amestecă. Pasta obţinută se păstrează la rece 24 ore.

Usturoiul se curăţă şi se dă prin presă sau se pisează, după care se adaugă apă şi se prepară un sos ca pentru mujdei.

Pentru prepararea supei de oase, se aleg oase cu măduvă, care se mărunţesc şi se spală bine în mai multe ape. Se aşează într-o oală, apoi se toarnă apă, atât cât oasele să fie bine acoperite şi se pun fiert la foc mare. Spuma care se formează pe deasupra se îndepărtează cu ajutorul unei spumiere. După ce supa dă în clocot, se reduce focul la minim se lasă să fiarbă încet cam două ore până ce carnea rămasă pe oase se desprinde. Se dă deoparte, iar când zeama este călduţă, se strecoară printr-o sită deasă sau tifon. Zeamă strecurată se dă la rece.

După ce carnea tocată a stat o zi la macerat, se trece din nou prin maşina de tocat cu sita deasă de 3 mm. Se amestecă apoi cu supa de oase sau apă (în lipsa supei de oase) şi se adaugă piperul, cimbrul, mujdeiul strecurat, boia de ardei dulce şi iute şi mirodeniile.

Compoziţia se frământă bine, până când toate ingredientele sunt bine încorporate.

Pentru a forma mititeii, compoziţia se trece din nou prin maşina de tocat la care s-au îndepărtat cuţitele şi s-a ataşat dispozitivul cu pâlnie (ca la cârnaţi). Palma celeilalte mâini se ţine sub pâlnie pentru a porţiona micii. Micii se pun pe un suport de lemn sau într-o tavă umezită cu apă rece.

Micii se frig pe grătarul încins, uns în prealabil cu grăsime, sau se pot prăji în ulei.

După ce grătarul este încins, se reduce temperatura, astfel încât micii să fie prăjiţi la foc mic. Micii se lasă câteva minute pe o parte, apoi se întorc, cam de două trei ori, astfel încât să se evite arderea lor şi în acelaşi timp fie bine pătrunşi.

Micii vor rămâne zemoşi şi vor fi gata în aproximativ 20 de minute. Dacă se lasă mai mult, aceştia încep să se usuce şi se strâng. Este preferabil să fie scoşi de pe grătar într-un vas preîncălzit, în care se pot păstra calzi un timp mai îndelungat.

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor